"Çalışanların eli hep taşın altında"

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında "Tüm sosyal taraflar elini taşın altına koymalı" diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e tepki göstererek "Çalışanların eli hep taşın altında, yapılması gereken taşın çalışanların elinin üstünden kaldırılması" dedi.

Yayınlanma: 27.11.2008 - 12:47
Abone Ol google-news

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, yoksulları, işsizleri, küçük ve orta işletmeleri, esnafı, emekçileri gözetmeyen ekonomi politikalarının iflas ettiğini ‘neo liberal ekonomi balonu’nun patladığını söyledi.

Ekonomideki tablonun parlak olmadığını işten çıkarmalar ve ücretsiz izinlerin arttığını belirten Uras, Türkiye’de küresel ekonomik krizin reel sektöre ve topluma yönelik etkilerinin önümüzdeki aylarda yoğunlaşacağını kaydetti.

 

Ekonomik kriz reçetesi

Geçmişteki yöntemlerle krizin atlatılamayacağını, iç piyasayı daraltarak ihracat yoluyla kriz atlatma yolunun bu kez kapalı olduğunu kaydeden Uras, krize karşı çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Her şeyden önce işten çıkarma dalgasının durdurulması gereklidir. İzlenecek politikaların temel önceliği ekonominin yeniden ayağa kaldırılması ve istihdam olmalıdır. Yurtiçinde talebin arttırılması ve reel ekonominin güçlendirilmesi gerekir. Ücretler ve sosyal haklar yükseltilmeli, çalışanların satın alma gücü arttırılmalıdır. Asgari ücret düzenlemesi sendikaların talepleri doğrultusunda yeniden yapılmalı, asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. İşsizlik fonu amacına uygun olarak işletilmeli, işverenlere peşkeş çekilmemelidir. Üretime dönük yatırım teşvik edilmeli, teşvik özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere sunulmalı. Nitelikli kamu hizmetleri başta olmak üzere istihdam yaratacak programlar devreye sokulmalıdır.” Uras, emekten yana partiler, emek ve meslek örgütleri ile sivil toplum örgütlerinin krizin etkilerine, sosyal ve ekonomik hak kayıplarına karşı mücadele için hazırlandığını belirterek 29 Kasım’da Ankara’da KESK ve DİSK’in düzenleyeceği herkesi, “İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi”ne katılmaya çağırdı. Uras, mitingi ÖDP olarak destekleyeceklerini de bildirdi.

 

"Çalışanların eli hep taşın altında"

Uras, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in “Tüm sosyal taraflar elini taşın altına koymalı” dediğini hatırlatarak “Çalışanların eli hep taşın altında. Yapılması gereken taşın elin üstünden kaldırılmasıdır.”diye konuştu.

 

"YSK'yı test etmiş olacağız"

Uras, basın toplantısında bir soru üzerine YSK Başkanı Muammer Aydın’ın yerel seçimlere yönelik açıklamalarını değerlendirdi. Yerel seçimlerin tüm dengeleri değiştireceğini, YSK’nın da kamusal denetim yapması ve duyarlı olması gerektiğini söyleyen Uras, “Bu sayede YSK’yı test etmiş olacağız. Umarım seçimde siyasi mobilizasyon sözkonusu olmaz. Bütün siyasi partiler oyunu kuralına göre oynamayı demokrasi anlayışı çerçevesinde içine sindirmelidir.” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler