"Çalışma koşulları her geçen gün kötüleşiyor"

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, torba yasa tasarısı gibi ekonomik ve sosyal alanda hayata geçirilmeye çalışılan yasal düzenlemelerin ve fiili uygulamaların emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarını her geçen gün kötüleştirdiğini ileri sürdü.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.01.2011 - 14:13

Çınar, KESK Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yeni oluşan yönetim kurulu olarak, emek, demokrasi, temel haklar ve özgürlükler mücadelesini, emekçilerin beklentileri doğrultusunda örgütlemeye çalışacaklarını söyledi. Emekçilerin yaşadıkları sorunların son günlerde daha da arttığını savunan Çınar, ''Özelleştirme ve taşeronlaştırma ile kamuda istihdamın parçalı hale getirilmesi, sözleşmeli, esnek ve kuralsız çalışmanın yaygınlaştırılması, çalışma sürelerinin uzatılması, ücretlerin düşük tutulması, sendikal ve demokratik haklarını kullanan emekçilere yönelik baskı, ceza ve sürgünler, sendikalı oldukları için işten atmalar gibi pek çok hak gasbıyla karşı karşıyayız'' dedi.

Kadın emekçilere karşı çalışma yaşamında ayrımcı uygulamaların yapıldığını, kadına yönelik şiddet, öldürme ve tecavüz olaylarının yüzde 1400 arttığını, Hükümetin kadın ve çocuk istismarına karşı önlem almadığını iddia eden Çınar, karşı karşıya bulunulan acil sorunların çözümü için demokratik bir anayasanın yapılması gerektiğini vurguladı.
Çınar, 2011 Bütçe Kanunu ve ''torba kanun tasarısının'', ''sermayenin lehine, emekçilerin aleyhine'' olduğunu ileri sürerek, şunları kaydetti:

''Hükümetin maliye politikası hedefleri arasında sayılan istihdamın arttırılması hedefi gerçekçi olmadığı gibi, bütçe kanununda işsizlik ve yoksulluk sorununu sona erdirecek somut bir politikaya rastlamak mümkün değil. Hükümetin, torba yasa tasarısı gibi ekonomik ve sosyal alanda hayata geçirmeye çalıştığı yasal düzenlemeler ve fiili uygulamalar emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarını her geçen gün kötüleştirirken, kazanılmış haklarımıza yönelik tehditler birbiri ardına gelmektedir.''

Torba tasarıda yer alan ''olumsuz düzenlemelerden'' örnekler veren Çınar, özelleştirme uygulamalarına paralel olarak kamuda kadrolu istihdam edilenlerin sayısının sürekli azaldığını, geçici ve 4-C statüsünde istihdamın arttığını söyledi. Çınar, 2011 yılı itibariyle sadece kamuda çalışan taşeron işçilerin sayısının 200 bini geçtiğini kaydetti.

2011 yılını ''sermayeye af ve teşvik, emekçilere ve yoksul halka saldırı yılı'' olarak nitelendiren Çınar, torba yasa tasarısına karşı birleşik bir emek cephesi oluşturmak için gerekli çalışmaları yapacaklarını bildirdi. Çınar, ''KESK içinde bölünmelerin yaşanıp, yaşanmadığı'' yönündeki bir soruya, ''Herhangi bir bölünme ya da ayrışma söz konusu değil'' yanıtını verdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler