Cameron İskoçlara yalvardı

Birleşik Krallık’ta İskoçya paniği.

Cameron İskoçlara yalvardı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.09.2014 - 23:08

İngiltere ve Galler ile birlikte 307 yıldır Britanya Adası’nda Birleşik Krallığın bir parçası olan İskoçya’da 18 Eylül’deki bağımsızlık referandumunun olumlu sonuçlanacağının işaretleri belirirken, Londra’daki siyasi yapılanma adeta panikledi. İskoçya’ya bütçesini idare etmesi dahil daha geniş yetkiler teklif edilirken merkez siyasetin liderleri de bölgeye akın etti. Muhafazakâr Partili Başbakan David Cameron ise İskoçlara birliği bozmamaları için yalvararak, “Uluslar ailemizi parçalamayın” diye seslendi.

Anketlerde referandumda yerel hükümete liderlik eden İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) başını çektiği “Bağımsızlığa Evet” kampı ile “Birlikde Daha İyi” kampı başa baş görünüyor. Ancak “Evet”çilerin ipi göğüsleme olasılığı belirdi. Bunun üzerine üçü de İngiltere doğumlu olan Başbakan Cameron ile koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti’nin lideri Nick Clegg ve muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Ed Miliband İskoçya’ya giderek ayrı ayrı “Birlikte Daha İyi” kampanyası yürütmeye başladı. Üç lider ortak açıklamalarında, “Bizleri bölen çok şey var fakat üzerinde tutkuyla ortak olacağımız bir tek şey var ki o da Birleşik Krallık’ın birlikte çok daha iyi olduğudur” mesajı verdi.

Asıl hisli tutum Cameron’dan geldi. Cameron dün Daily Mail’de yayımlanan makalesinde İskoçlara adeta yalvardı: “İskoçya’nın parlak geleceği sadece Birleşik Krallık’la birlikte olmakta değil çok önemli yeni güçler elde etmekte yatıyor. Birleşik Krallık çok özel ve nadide bir ülkedir. Tehlikede olan da bu. Bizimle kalmanızı istiyoruz. Bu uluslar ailesinin dağılmasını istemiyoruz. Eğer bir araya getirmiş olduğumuz ve birlikte muhteşem işler başardığımız bu uluslar ailesi parçalanırsa hayal kırıklığına uğrayacağım.”

Anketler, İskoçya bağımsızlığı seçerse, Cameron’un olaydan sorumlu tutulup 2015 seçimlerini Miliband’a yitirebileceği belirtiliyor. Muhafazakâr Parti ve Cameron İskoçya’da pek popüler değilken, son çabaları SNP lideriAlex Salmond alayla karşıladı. Üç lideri kast ederek “Otobüsle geleceklerini düşünseydim, paralarını yollardım” diyen Salmond, “Westminister’in bugüne kadarki en az güvenilir üçlüsü” diye nitelediği liderlerin İskoçya’daki varlığının “Evet” oylarını patlatacağını savundu.

Britanya’nın İskoç kökenli eski İşçi Partili Başbakanı Gordon Brown ise memleketlilerine duygusal bir çağrı yaparak “Çok çaresizim. Eğer İskoçya parçamız olmaktan çıkarsa, her açıdan ulus olarak zayıflayacağız, ahlaki olarak, siyasi olarak her somut meselede” dedi.

Kraliçe 2. Elizabeth ise konuya hiç karışmıyor. Ancak medya anketler karşısında “dehşete kapıldığını” yazarken, sözcüsü, “Majesteleri bu meselenin İskoçları ilgilendirdiği görüşünde” açıklamasıyla yetindi. Britanya’nın ulusları 1707’de İskoçya, İngiltere ve Galler’den oluşan resmi birliğe 1801’de İrlanda’nın katılmasıyla bugünkü ismi olan “Büyük Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda” olarak şekillendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler