Camiye var cemevine yok

Enerji KİT'lerinin borç ve alacaklarının mahsup edilmesine ilişkin yasa tasarısında yer alan "ibadethanelerin" aydınlatma bedeli borçlarına uygulanan faizin kaldırılması hükmüne cemevlerinin de eklenmesine ilişkin CHP'li üyelerin önergesi AKP'li üyeler tarafından reddedildi.

Camiye var cemevine yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.06.2010 - 07:07

Enerji alanındaki KİTleri, mahsuplaşmayoluyla borç yükünden kurtarmak için hazırladığı yasa tasarısını TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçiren hükümet, çiftçinin tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarını görmezdengeldi. Aynı tasarıda, ibadethanelerin elektrik borçlarına uygulanan faizleri silinirken bir süredir Alevi açılımını tartıştıran AKP, cemevlerinin de aynı kapsamda borçlarının silinmesine vize vermedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, önceki gün kabul edilen ve enerji KİTlerinin borç ve alacaklarınınmahsuplaşmayoluyla yeniden yapılandırılmasının yolu açılırken cami, kilise, havra gibi ibadethanelerinaydınlatma borçlarına uygulanan faizin silinmesi de benimsendi. CHPliler, düzenlemenin ibadethanekapsamında görülmediği için cemevlerini kapsamadığını belirterek, kapsama dahil edilmesi için önerge verdi. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise Cemevleri de ibadethane kapsamında ise bu haktan tabii ki yararlanır. Özel bir düzenleme gerekmezgörüşünü savunarak önergeye karşı çıktı. CHPliler, İbadethaneleri tanımlayan mevzuatın Türkiyedeki azınlıklar dahil birçok farklı dinlerin ibadet yerlerini kapsamasına rağmen cemevlerini içermediğinibelirtti. CHPlilerin itirazlarına karşın, önerge AKP oylarıyla reddedilince, cemevleri düzenlemenin dışında kaldı.

Rekor Güneydoğu’da

CHPlilerin aynı önerge içinde yer alan ve Enerji Bakanlığı verilerine göre 1 milyar 770 milyon liraya ulaşan çiftçinin tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borç faizinin silinmesine ilişkin önergesi de AKP tarafından kabul görmedi. Enerji Bakanı Taner Yıldızın resmen miktarını açıklamadığı tarımsal sulamadan kaynaklı borçların 2 milyar liraya dayandığı, bakanlık verilerinden ortaya çıktı. Cumhuriyetin edindiği bilgiye göre, toplamı 1 milyar 771 milyon 620 bin lirayı bulan tarımsal sulama kaynaklı elektrik borcunun, 881 milyon 702 bin lirasını anapara, 889 milyon 917 bin lirasını faiz oluşturuyor. Borç miktarlarına bölgesel olarak bakıldığında Güneydoğudaki 6 ilin rekorkırması dikkat çekiyor.Kaçak elektrikkullanımında da her zaman liderkonumunda olan bölgedeki 6 ilin toplam borcu faiziyle birlikte 1 milyar 167 bin lirayı buluyor. Buna göre, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Batman, Şırnaktaki 18 bin 308 aboneye ait 69 bin 895 adet ödenmemiş fatura bulunuyor. Bu miktarın 527 milyon lirasını anapara oluştururken uzun süre ödeme yapılmadığı için gecikme cezasının 640 bin liraya ulaşması dikkat çekiyor. Enerji Bakanı Yıldız, çiftçilere, tarımsal sulamada kullandıkları elektrik borçlarında, sonuncusu 36 ay olmak üzere 3 kez taksitlendirme yapıldığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler