Çanakkale skandalı

Çanakkale Valiliği’nden anma etkinliklerine görevli giden DOB sanatçılarına ‘siz kimsiniz?’ sorgusu…

Yayınlanma: 25.04.2015 - 16:43
Abone Ol google-news

Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı nedeniyle Çanakkale’de düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile dünya ülkelerinden pek çok davetlinin de katıldığı anma etkinliklerinde bir skandala imza atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca anma etkinliklerinde “Çanakkale Kahramanları” adlı oratoryo eserini sahnelemek üzere giden İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (DOB) 150 kişilik sanatçı kadrosu, konserin yapılacağı alana Çanakkale Valiliği’nin “Siz programda yoksunuz, alamayız” emri nedeniyle saatlerce sokulmadı. Sanatçılar ellerinde enstruman ve kostümleri kilometrelerce yol yürüdü.

Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı nedeniyle Çanakkale’de düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı günler öncesinden duyurulan etkinliklere, Kültür ve Turizm Bakanlığı da DOB Genel Müdürlüğü’ne “etkinliklere katılma” talimatı gönderdi. DOB Genel Müdürlüğü de söz konusu talimat üzerine İstanbul DOB’un programında bulunan, ünlü besteci Çetin Işıközlü’nün “Çanakkale Kahramanları (Destansı Oratoryo)” adlı eserinin sahnelenmesi için İstanbul DOB Müdürlüğü’nü görevlendirdi. “Çanakkale Kahramanları” adlı eserin İstanbul DOB tarafından anma etkinlikleri kapsamında sahneleneceği de anma etkinlikleri programında aylar öncesinden yer aldı.

 

150 sanatçı saatlerce bekledi

150 kişilik sanatçı kadrosuyla eseri sahnelemek üzere giden İstanbul DOB sanatçıları Çanakkale’de “valiliğin sürprizi” ile karşılaştı. Eserin dekor ve kostümleriyle birlikte sanatçıları da taşıyan otobüsler, Çanakkale Valiliği’nin talimatı üzerine eserin sahneleceği Çanakkale Meydanı Nusret Mayın Gemisi’nin önündeki alana alınmadı. DOB Genel Müdürü Selman Ada’nın da yer aldığı ekibe, “Siz programda yoksunuz, sizi alana alamayız” denildiği belirtilirken, sanatçılar saatlerce Çanakkale yollarında bekletildi.

Bakanlık devreye girdi

Saatler süren beklemenin ardından DOB Genel Müdürü Ada, durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile paylaştı. Bakanlığın araya girmesiyle “kriz” aşıldı, ancak bu kez de sanatçıların dekor ve kostümleri ile enstrümanların taşındığı otobüslerden bazılarının alana girişine izin verilmedi. Sanatçılar da eserin sahnelenmesine çok az bir süre kala ellerinde enstrümanları, kostümleri kilometrelerce yol yürüdü.

İzleyici gelsin diye beklediler!

DOB’un teknik ekibi, eserin sahnelenmesine yarım saat kala apar topar alanda hazırlıklarını yaparken, bu kez de sanatçılar “protokol” şoku yaşadı. Sanatçılar temsil yerine gittiklerinde “alanda protokolden kimsenin yer almadığını, hatta izleyicilerin bile gelmediğini” gördü. Sanatçılar, kostümleriyle alanda uzun süre “izleyicilerin gelmesini” bekledi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler