'Çatı' oy kaybetti

İkinci tur stratejisi tutmayan partide ulusalcılar ‘istifa’ çağrısına hazırlanıyor.

Yayınlanma: 11.08.2014 - 00:48
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı seçimi stratejisini, “ikinci tur” üzerine kuran CHP yönetimi, MHP ile birlikte “çatı aday” gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu’nun seçimi ilk turda kaybetmesi nedeniyle “hayal kırıklığı” yaşarken, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da kamuoyu anketlerinde gösterildiği gibi yüzde 55’lerle Köşk’e çıkmamasıyla avundu. CHP’deki tepki oylarının bir bölümünün HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yöneldiğinin görülmesine karşın parti yönetimi, CHP seçmeninin büyük oranda “sadık kaldığı” değerlendirmesini yapıyor. CHP’de sonuçları “hezimet” olarak değerlendiren “ulusalcı” kanat,
parti yönetimini “istifaya” çağırıp “olağanüstü seçimli kurultay” için harekete geçmeye hazırlanırken, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve ekibinin sonuçları başarısız bulmakla birlikte bir olağanüstü kurultay girişimine öncülük etmeyeceği belirtiliyor.

MYK’yle toplantı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu oyunu kullandıktan bir süre sonra parti genel merkezine giderek, kurmaylarıyla bir araya geldi. CHP lideri, Ankara’da bulunan MYK üyeleriyle yaptığı toplantıda, özellikle bazı yerlerde sandık başında yaşanan eksiklikleri gözden geçirdi. Kılıçdaroğlu’nun, MYK üyelerine yaptığı değerlendirmede, CHP olarak seçimlerde üzerlerine düşeni yaptıklarını ve Ekmeleddin İhsanoğlu’nun bu koşullarda “en doğru aday” olduğu görüşünü dile getirdiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, yaklaşık 3 saat süren MYK toplantısının ardından saat 17.00 civarında genel merkezden ayrılarak evine geçip seçim sonuçlarını burada izledi. Kılıçdaroğlu, evinden sonuçları izlerken CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, genel başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Yakup Akkaya’nın da aralarında bulunduğu bazı parti kurmayları ise bir süre sonuçları genel merkezin bodrum katındaki “Seçim Koordinasyon Merkezi”nde izlediler. Erdoğan’ın ilk turda kazanacağı ortaya çıkınca parti yöneticilerinin büyük bölümü parti genel merkezinden ayrıldı. Kılıçdaroğlu, sayım sürerken cep telefonlarına gönderilen mesajlarıyla sandık uyarısı yaptı. Kılıçdaroğlu, sandık görevlilerini ve sandık başındaki partilileri sandık başından ayrılmamaları konusunda uyardı.  Kılıçdaroğlu, “Oylarımıza,demokrasiye ve hukuka sahip çıkınız, sandık başından ayrılmayın” dedi.

İstanbul’da CHP ve MHP geriledi

Köşk seçimlerinin en çarpıcı sonuçlarından biri İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’da CHP ve MHP’nin oyu 4 puan geriledi. Yerel seçimlerde AKP yüzde 48 oy almışken Erdoğan’ın oyu yüzde 50’ye çıktı. CHP ve MHP’nin yerel seçimlerde yüzde 44 olan oyu yüzde 40’a geriledi. 9 milyon 998 bin seçmenin bulunduğu İstanbul’da kesin olmayan sonuçlara göre 7 milyon 225 bin 584 seçmen sandık başına gitti. Katılım oranı yüzde 72’de kalırken; yaklaşık 100 bin oy geçersiz sayıldı. Recep Tayyip Erdoğan 30 Mart’a göre oylarını yüzde 1.8 oranında artırarak ortalama 3 milyon 350 bin oy aldı. Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun oyu ise CHP ve MHP’nin 30 Mart yerel seçimlerinde aldığı toplam oyun bile altında kaldı. CHP İstanbul’da yerel seçimlerde yüzde 36.5, MHP yüzde 7.4 oranında oy almıştı. Yani iki partinin toplam oy oranı yerel seçimlerde yüzde 44’ü bulurken ortak cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun oy oranı yüzde 40’larda kaldı. İstanbullu seçmenin yaklaşık 2 milyon 900 bini İhsanoğlu’nu tercih etti.

HDP ikiye katladı

Köşk yarışında en büyük oy artışını ise HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş yaptı. Yerel seçimde HDP adayı İstanbul’da yüzde 5.1 oranında oy alırken Demirtaş partisinin oyunu iki katına çıkardı ve yüzde 9’a yükseldi. Demirtaş’a sandıktan yaklaşık 650 bin oy çıktı.

Kaleler yıkılmadı

Kesin olmayan sonuçlara göre İhsanoğlu’na CHP’nin kaleleri Adalar’da yüzde 57, Bakırköy’de yüzde 69, Beşiktaş’ta yüzde 75, Şişli’de yüzde 58, Kadıköy’de yüzde 73 oranında oy çıktı. CHP’nin yerel seçimlerde yeni kazandığı Beylikdüzü’nde İhsanoğlu yüzde 51.54, Erdoğan yüzde 42 oranında oy aldı. Beylikdüzü’nde CHP’nin yerel seçimlerde aldığı oy yüzde 50.8 olmuştu.

‘Şükür namazı’...

Oyunu İstanbul’da kullanan Erdoğan’ın akşam saatlerinde Kısıklı’dan Haliç Kongre Merkezi’ne hareket ettiği saatlerde “Eyüp Sultan’a şükür namazı kılmaya” gideceği haberi yayıldı. Ancak Ankara’daki balkon konuşması programını geciktireceği endişesiyle bu programdan vazgeçildiği öğrenildi. CHP-MHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ise Levent’teki seçim koordinasyon merkezine 19.00 sıralarında geldi. Kurmayları ile seçim sonuçlarını seçim koordinasyon merkezinde izleyen İhsanoğlu 2.5 saat sonra basın mensuplarının karşısına çıktı. Her zamanki gibi çok kısa bir konuşma yapan İhsanoğlu, rakibi Recep Tayyip Erdoğan’ı kutlayan ilk isim oldu. İhsanoğlu, sessizce geldiği kürsüden küçük bir grubun alkışları eşliğinde indi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler