''Çatışma olmaması Türk askeri sayesinde"
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat görüşmeye ilişkin KKTC'deki Türk askeri varlığı konusunda, toplantıda Türk askerinin çekilmesinin gündeme gelmediğini, Türk askerinin Kıbrıs sorununun nedeni olmadığını belirtti. Talat, "Çatışmanın olmaması Türk askeri sayesinde'' dedi. Amerikalı üst düzey bir diplomatik kaynak ise, Clinton ile görüşen Talat'ın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yapıcı çabalarını desteklediklerini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat görüşmesinin ardından Türk, Yunan, Kıbrıslı Türk ve Rum gazetecilerine tele-konferans yöntemiyle bilgi veren ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi, ABD'nin, Kıbrıs'ta, ''BM'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde, adanın iki bölgeli ve iki toplumlu bir yapıda birleşmesi için sürdürülen müzakereleri desteklediğini'' belirtti.
Clinton'ın, Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu ile geçen haftalarda Prag'da yapılan AB-ABD zirvesi sırasında bir araya geldiğini hatırlatan yetkili, bu çerçevede Clinton'ın Talat ile görüştüğünü ve Kipriyanu ile gelecek hafta bir daha bir araya geleceğini kaydetti.
Üst düzeydeki Amerikalı yetkili, ABD'nin Kıbrıs'ta sadece tek bir devleti tanıdığını, onun da ''Kıbrıs Cumhuriyeti'' (Kıbrıs Rum Yönetimi) olduğunu, ancak Türk tarafıyla da yakın ve düzenli temas içinde olduklarını söyledi.
Clinton ile Talat'ın dün yaptıkları görüşme hakkında da, ''yapıcı bir görüşme oldu'' diyen yetkili, ''Talat'ın yapıcı çabalarını destekliyoruz'' dedi.
Rum lideri Dimitris Hristofyas'ın da liderliğini ''selamladıklarını'' belirten yetkili, Talat ve Hristofyas'ın cesaret ve bilgeliğini cesaretlendirdiklerini ve bunun çözüm sürecinde gerekli olacağını anlattı.
ABD'nin Kıbrıs için özel bir temsilci atamayı planlayıp planlamadığının sorulması üzerine üst düzey yetkili, ''bunun zamanı gelebilir, ancak o zaman şimdi değil. En iyi çözüm Kıbrıslılar arasında varılacak olandır. Ancak hiçbir ihtimali göz ardı etmiyoruz'' dedi.
Yetkili, ABD'nin, Kıbrıs'a ilişkin kendi özel planının da bulunmadığını vurgulayarak, Washington'ın BM'nin çabalarını desteklediğini belirtti.
KKTC üzerindeki izolasyonların sorulması üzerine de ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Kıbrıs Türk liderlerinin cesaretlerinden dolayı teşvik edilmeleri gerektiğini ve Kıbrıs Türk liderlerine saygı duyduğunu anlattı.
Yetkili, ABD'nin Kıbrıs'ta hem Türk, hem Rum tarafı için programı olduğunu kaydederek, adada çözüm aranırken Kıbrıs Türk toplumunun desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Talat: ABD'nin bize yaklaşımı çok sıcak
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama yönetiminin Kıbrıs Türklerine karşı tutumunun çok sıcak olduğunu söyledi.
Washington'da bulunan Talat, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı görüşmenin ardından, otelinde düzenlediği basın toplantısında, eski başkan George W. Bush yönetimiyle şimdiki başkan Obama yönetimi arasında bir tutum farkının olup olmadığının sorulması üzerine, eski yönetimle aralarında Kıbrıs'a ilişkin sorun olmadığını, ancak yeni yönetimin kendilerine özellikle ''sıcak yaklaştığını'' söyledi.
Clinton'ın davetiyle Washington'a geldiğini vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı, ABD yönetiminin sıcak tutumuna örnek olarak, eşi Oya Talat'ın da, Dışişleri Bakanlığı'nın küresel kadın işlerinden sorumlu özel temsilcisi Büyükelçi Melanne Verveer ile görüşmesini gösterdi. Talat, ''ABD'nin bu dönemde bize yaklaşımı çok sıcak'' dedi.
Kıbrıs sorununun çözümü için 2009 sonuna kadar bir fırsat penceresi bulunduğu yönündeki görüşünü yeniden dile getiren Talat, bu çerçevede sorunun çözümüne katkı olarak ABD'nin Kıbrıs için bir özel temsilci ataması durumunda, bunun kendilerini memnun edeceğini belirtti.
Clinton'ın bu konudaki tavrının sorulması üzerine Talat, ''bu konuda işaret vermedi. Rumlar buna sıcak bakmıyor, bense, 'yardım nereden gelirse gelsin olumlu' diyorum. Değerlendireceklerini söylediler'' dedi.
ABD'den, Kıbrıslı Türklerin aşağılanmasının önüne geçilmesini istedi
Görüşmede, KKTC'deki Türk askeri varlığı konusunun konuşulup konuşulmadığının sorulması üzerine, ''Türk askerinin çekilmesi gündeme gelmedi. Türk askeri Kıbrıs sorununun nedeni değil ki, neden çekilsin? Önce sorun çözülecek. Bir tarafın 'hakim benim' dediği şartlarda sorun Türk askeri değil ki. Çatışmanın olmaması Türk askeri sayesinde'' diye konuştu.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ''ABD'den, Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda Rumlar tarafından aşağılanmasının önüne geçilmesini istediklerini'' anlattı.
Talat, KKTC'nin maruz kaldığı izolasyonun kaldırılması için de ABD'nin desteğini istediklerini, ancak bu konuda daha önce ABD'nin yanı sıra başka birçok ülke tarafından verilen sözlerin tutulmadığına işaret ederek, ''Rumlar gürültü kopararak, izolasyonda zayıflamayı engelliyor ve bunu marifet sayıyor'' dedi.
Mehmet Ali Talat, Clinton ile görüşmesinde, izolasyon konusunda doğrudan yanıt beklemediklerini, konunun genel hatlarıyla konuşulduğunu ve esas gündemin müzakereler olduğunu söyledi. Talat, ABD'nin de kendilerinden, Kıbrıs Türklerinin çözüm yanlısı tutumlarını sürdürmelerini istediğini belirtti.
''Türkiye ile birlikte yürütülüyor"
Cumhurbaşkanı Talat, Clinton ile görüşmesinin, hafta sonu KKTC'de yapılacak seçimlere olası etkisinin sorulması üzerine, ''görüşmenin bunu etkileyeceğini düşünmüyorum. KKTC'de kim seçilirse seçilsin, mevcut devlet politikasını desteklemek zorunda. Bu politikayı Türkiye de destekliyor. Bu, Türkiye ile birlikte yürütülüyor'' diye konuştu.
KKTC'de Kıbrıs politikasını cumhurbaşkanının yürüttüğünü belirten Talat, bu yetkiyi cumhurbaşkanına anayasanın verdiğini ve mevcut politikanın, en azından yeni cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı Nisan 2010'a kadar geçerli olacağını kaydetti.
Talat, yeni oluşacak meclisin bu yetkileri kısıtlamaya kalkması durumunda kaos doğacağını, bunun da kimseye yararının olmayacağını anlattı.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Clinton ile görüşmesinin aslında daha önce 30 Mart için öngörüldüğünü, ancak Washington'daki Rum-Yunan lobisinin bu tarihi engellediğini belirterek, ''ancak sonunda bu görüşme engellenemedi. Bu, Kıbrıs Türklerinin barışçı politikasının sonucu. Bunun değiştirilmesi hiç akıllıca olmaz'' dedi.
Clinton ile görüşmesine değinen Talat, ''süreci yakından izliyor. Bizim çözüme bağlılığımızı, benim cumhurbaşkanı olarak yaptığım çalışmaları izliyor, biliyor, yapabilecekleri maksimum desteği araştırıyor'' diye konuştu.
Görüşmenin planlanandan biraz daha uzun sürdüğünü anlatan Talat, Clinton'ın, ABD'nin çözüm sürecine desteğini çok net biçimde ortaya koyduğunu belirtti.
Talat, Washington'da ayrıca, AB dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlanan İsveç'in büyükelçisiyle de görüştüğünü bildirdi. Mehmet Ali Talat, ABD'deki Ortodoks Rum Patriği Dimitrios ile de görüşmek istediğini, ancak Ortodoksların Paskalya tatili gibi nedenlerden dolayı bu görüşmenin mümkün olmadığını belirterek, ''biz dinin, barışı sağlamak için çalıştığını düşünüyoruz. Destek talebimizi iletmek istedim. Beni geri çevirdi diye düşünmüyorum. Reddetmiş değil'' dedi.
Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu'nun 20 Nisan Pazartesi günü Washington'da Clinton ile görüşeceğinin hatırlatılması üzerine Talat, ''normal, benim için fark etmez. Biz sadece eşit söz hakkı, eşit muamele istiyoruz'' diye konuştu.
Talat ABD'den ayrıldı
ABD'de temaslarını tamamlayan Mehmet Ali Talat Talat, ABD'den ayrıldı. THY uçağıyla İstanbul'a hareket eden Talat'ı New York'un John F. Kennedy havaalanında KKTC'nin New York temsilcisi Büyükelçi Kemal Gökeri ve diplomatlar uğurladı. Talat, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmüştü.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti