'Caveman' dünyaya açılıyor

RTÜK'ün çizgi film ve animasyon sektörünü ilgilendiren yasasının hayata geçmesinin ardından çizgi dünyasının 'Caveman' karakteri dünyaya açılmaya hazırlanıyor. 'Caveman' kitabı ve animasyon filmi ile televizyon şovu, bu projelerden bazıları.

Yayınlanma: 29.08.2011 - 07:26
Abone Ol google-news

RTÜK’ün, Türkiye’de televizyon kanallarında yayımlanacak çizgi filmlerin yüzde 20’sinin, çocuk programlarının ise yüzde 40’ının yerli içerikli olmasını öngören yasasının Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle hayata geçmesinin ardından, geçen haftalarda, “Şerafettin, Sünger Bob’a Karşı” başlığıyla yayımladığımız haberde, yasanın yerli yapımcıyı desteklemesi halinde Türkiye animasyon sektörünün kendini geliştireceğini, hatta yurtdışına açılma olanağı bile bulabileceğini duyurmuştuk. Ve yasa, ilk meyvelerini vermeye başladı.

Çizgi dünyasının “Caveman” karakterinin yaratıcısı ve çizeri Tayyar Özkan, geçenlerde yayımlanan “Caveman”in kitabıyla ABD ile Avrupa ülkelerine açılmakla kalmıyor, “Caveman” animasyon çalışmaları ile bir televizyon projesi için hazırlıkların başladığını anlatıyor.

- “Caveman” kitabınızla başlayalım. Kitabın ABD ve Avrupa ülkelerinde de yayımlanacak olması güzel bir gelişme.

Evet, kesinlikle. Geçen mayısta Gerekli Şeyler Yayıncılık’tan Türkiye’de piyasaya çıkmış olan kitap, ilk renkli “Caveman” çalışmalarını içeriyordu. Çünkü uzun yıllar dünya ve Türkiye piyasasında yayın hayatı olan çizimler hep siyah beyazdı. Genelde daha önce gazete ve dergilerde basılmış öykülerin derlemesinden oluşan 128 sayfalık bu kitap çok yakın zamanda ABD ve Avrupa ülkelerinde raflardaki yerini alacak. Zaten “Caveman”in asıl yayın alanı Türkiye’den çok hep dünya olmuştur.

- “Caveman” animasyon filmi çalışmalarınız ne durumda? Film ne zaman tamamlanacak ve nasıl bir çalışma olacak?


“Caveman”in ilk animasyon denemesi 1995’te New York’ta gerçekleşmişti. Animasyon güzeldi, ancak tipler oturtulamamıştı. Ardından geçen yıl her karesini kendi çizdiğim 2-3 kısa film denemem oldu. Bunda tarz ve tiplerde istediğimi yakalamıştım, ama teknik sorunlar nedeniyle piyasaya sunmadım. Şimdilerde -ki RTÜK’ün yeni yasasının da bunda bir etkisi var- animasyon üzerinde yeniden çalışmaya başladım. Daha iyi bir çıkış olacağına inanıyorum.

- Bir de televizyon projesi var öyle değil mi? Bu proje ne zaman ve nasıl hayata geçecek?

Dünya televizyon kanalları için “The Benny Hill Show” tadında kısa filmler yapma çalışmalarımız başladı. Ön hazırlıklar tamamlandı. Te- levizyon programında, arka planlarını benim çizeceğim gerçek insanlar söz konusu. Sözsüz ama ses ve müzik efektleri ile öykülerin anlatılacağı, hicivli, komik, 2-3 dakikalık kısa filmlerden söz ediyorum. Her filmin sonunu günümüzden bir anekdotla bitiriyoruz.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler