Cayır cayır yandılar

Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Yenidoğan beldesindeki zeytinlik alanda başlayan yangın ormanlık alana sıçradı. Ormana sıçrayan yangının yerleşim yerlerine ilerlemesi üzerine 100'e yakın evi boşaltıldı.

Yayınlanma: 25.08.2011 - 06:55
Abone Ol google-news

Germencik Kaymakamı ve Söke Kaymakam Vekili Resul Çelik, Söke'de zeytinlik alanda başlayıp ormana sıçrayan yangının yerleşim yerlerine ilerlemesi üzerine 100'e yakın evi boşalttıklarını, evlerin olduğu bölgedeki yangını söndürdüklerini söyledi.

Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, Söke'nin Yenidoğan beldesindeki yangının çok geniş bir alanda etkili olduğunu belirtti. Yangının kontrol altına alınmasının kendileri için öncelik taşıdığını kaydeden Çelik, yüksek yerlerdeki yangına, gece şartlarında müdahalelerinin çok etkin olmadığını dile getirdi.

Çelik, şöyle konuştu: ''Şu anda geldiğimiz noktada, 100'e yakın ev boşalttık. Evlere yaklaşan yangını söndürdük. Şu anda arkadaşlarımız soğutma çalışmalarına devam ediyorlar. Ayrıca orada bu işlemler bitene kadar yerel itfaiyeler ile özel kurum ve kuruluşlardan temin ettiğimiz itfaiye, arazöz ve su tankerlerini hazır tutuyoruz. Hortumlarını da döşemiş vaziyette bekliyoruz. Yangının tekrar canlanma ihtimaline karşı gecikmemek için tekrar müdahale şansımızı artırmak istiyoruz.
Ayrıca yüksek yerlerde görev yapan ekiplerimizin ihtiyacı olan suyun temini için tankerlerimiz sürekli olarak suyu stoklarına dolduruyorlar. Sabaha kadar çalışmalarımız devam edecek. Gün ışığı ile birlikte eğer gerekirse havadan da müdahalelerimiz söz konusu olacak. Orman teşkilatımız bütün kurum ve kuruluşlarının imkanları ile Afet Acil Durum Müdürlüğü bütün ekipleri ile Silahlı Kuvvetlerimizin bütün unsurlarıyla şu anda olaya müdahale halindeyiz. İnşallah bir can ve mal kaybına sebebiyet vermeden, bu afetin üstesinden geleceğiz.''

Çelik, şu anda profesyonel orman ekipleri, bütün çevre ilçe ve beldelerdeki itfaiye ekipleri, Silahlı Kuvvetler ile özel kurum kuruluşlardan temin edilen ekiplerle birlikte, 100'ün üzerinde ekibin yangına müdahale ettiğini belirtti.

Yangının çıkış sebebi ile ilgili olarak henüz bilgi sahibi olmadıklarını aktaran Çelik, yangını söndürdükten sonra o konuda inceleme yapılacağını ifade etti. Çelik, şu ana kadar can ve mal kaybı konusunda kendilerine intikal eden bir durumun olmadığını sözlerine ekledi.

 

Marmaris

Muğlanın Marmaris ilçesinde başlayan orman yangını Marmaris Koleji Kenan Evren Kültür ve Eğitim Vakfı ile yakınlarındaki yerleşim yerlerini tehdit ediyor.

Edinilen bilgiye göre, Marmaris'in Beldibi beldesinde henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını başladı.

Marmaris Koleji Kenan Evren Kültür ve Eğitim Vakfı ile yerleşim alanlarının bulunduğu bölgeye yakın yerde çıkan yangına Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan müdahale ediyor.

Bu arada, ekiplerin yangına müdahale çalışmalarına Marmaris'te tatil yapan yabancı uyruklu turistlerin de katıldıkları gözlendi.

 

Manavgat

Taşağıl Orman İşletme Müdürü Cengiz Okudan, Beşkonak köyü Burmahan mevkisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladığını, yangının rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldığını kaydetti.

Yangına 3 helikopter, 2 uçak, Orman İşletmesi ve belediyelere ait 40'ın üzerinde arazöz ve yangın söndürme işçileriyle müdahale edildiğini belirten Okudan, söndürme çalışmalarına vatandaşların da destek verdiğini bildirdi.

Cengiz Okudan, yoğun çalışmalar sonucunda yangının kontrol altına alındığını, şu ana kadar 5 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğünü ifade etti.

Okudan, bölgedeki rüzgar göz önünde bulundurularak ekiplerin bölgede soğutma çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

 

'Tesadüf olamaz'

İzmir Valisi Cahit Kıraç da  önceki gün üç ayrı yerde çıkan orman yangınında sabotaj ihtimalinin araştırıldığını, bu ihtimale dair ellerinde henüz bir bulgu olmadığını ancak, ''Bir günde üç yangının çıkmasını tesadüfe bağlamakta zorlandıklarını'' belirtti.

Vali Cahit Kıraç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, orman yangınları konusunda bir genelge yayınladığını ve daha hassas davranılmasını istediğini söyledi.

Genelgede orman yangınları konusunda alınması gereken tedbirlerin gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladığını belirten Kıraç, şöyle devam etti:

''Gerçekten hassas bir dönemdeyiz. Nem seviyesi düştü, ısı yükseldi. Dolayısıyla bugünlerde yeni yangınlarla karşılaşmamak adına halkımızın da çok dikkatli olması gerekiyor. Özellikle gelişi güzel çöp yakmamalarını, ormanlık alanda piknik esnasında ateş kullanmamalarını istirham ediyoruz.

Çünkü küçücük bir kıvılcım, bir sigara ateşi bile orman yangınlarına sebep olabiliyor. Tabii ki bir günde üç yangının çıkmasını, Menemen, Menderes-Seferihisar ve Bayındır'da üç yangının olmasını tesadüfe bağlamakta zorlanıyoruz. Biz devlet olarak bu tür eylemlerin maddi delillerini bulmadan 'sabotajdır' diyecek konumda değiliz, araştırıyoruz.''

Vali Kıraç, Menemen'deki yangında söndürme çalışmalarına katılan helikoptere taş atıldığına yönelik iddiaların sorulması üzerine, ''2-3 tane 8-10 yaşlarında çocuk taş atmış. Onu büyütmemek gerekir'' dedi.

 

Özel ekip soruşturacak

İzmir'de, son iki günde çıkan orman yangınlarıyla ilgili oluşan ''Kasıt şüphesi'' nedeniyle, İzmir İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde özel ekip oluşturularak inceleme başlatıldı.
Alınan bilgiye göre, Seferihisar, Bergama, Menemen, Bayındır ve Bornova'da son iki günde çıkan, 200 hektar orman ile 300 hektar tarım ve otluk alanı etkileyen yangınlarla ilgili ''Kasıt şüphesi'' üzerine İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri soruşturma başlattı.
Jandarma bünyesinde özel bir ekip oluşturulduğu, yangınların başlangıcıyla ilgili henüz bir delil elde edilemediği, soruşturmanın sürdürüldüğü öğrenildi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler