Çelebi, 'sinema emekçilerini' sordu

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Türkiye'de sinema-TV alanını ve çalışanlarını tanımlayacak özel bir "sinema iş yasası"nın olmadığını vurguladı.

Çelebi, 'sinema emekçilerini' sordu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.04.2012 - 16:31

CHP'li Çelebi, TBMM Başkanlığı'na, Bakan Çelik'in yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye'de özellikle televizyon dizisi sektöründe "insanlık dışı" çalışma koşullarının hâkim olduğunu belirtti. Televizyon dizisi sektöründe oyuncuların rolü yoksa 3 gün çalışmayabildiğini ama ışıkçılar, sahne teknisyenleri ve set dekoratörlerinin neredeyse günde 18 saat çalıştığını ifade eden Çelebi, "Birçok yapımcı firma, çalışanlarını, 30 gün süresince gece, gündüz çalıştırmasına rağmen, çalıştığı gün sayısını 5-10 gün olarak göstermekte. Bu durum, çalışanların emeğini ve birikimini ellerinden alarak yok ediyor. Maalesef çalışılan fazla saatler için de ek ücret ödenmiyor. Oysa ABD ve İngiltere gibi ülkelerde kimin ne kadar ve nasıl çalışacağı çok net ve fazla mesai ücretlerini de alıyorlar.
Son yıllarda sinema alanında giderek kobileşen üretim tarzı yüzünden çalışma koşulları da giderek bozulmaktadır"
dedi.

Sinemanın, alanlarında uzman yaratıcıların ve emekçilerin belli bir işbölümü altında ürettikleri özel bir sanat üretim alanı olduğunu belirten Çelebi, şöyle devam etti:
"Fakat Türkiye'de sinema-TV alanını ve çalışanlarını tanımlayacak özel bir 'Sinema İş Yasası' yoktur. Devlet yıllardır, çalışanların sendikalı için beklediği 'Sinema İş Yasası'nın çıkarılması için hiçbir adım atmamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı film setlerindeki yasadışı ağır çalışma koşullarını önleyecek tedbirleri almamaktadır."

Çelebi, "Ülkemizde sinemanın iş alanını ve çalışanları sosyal haklarını tanımlayacak özel bir 'Sinema İş Yasası' oluşturmayı düşünüyor musunuz?" diye sorduğu Bakan Çelik'e ayrıca şu soruları yöneltti:
"Sinema emekçileri iş güvencesinden yoksun olarak, ağır çalışma koşullarında, sigortasız çalıştırılmaktadırlar. Bakanlığınızın sinema emekçilerinin sigortalılık durumunu ve çalışma koşullarını denetleme hususunda herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır? Bakanlığın Sinema emekçilerinin sağlıksız çalışma koşullarını denetleme ve sosyal haklarını temin etme konusunda ne gibi bir çalışması vardır? Bu konuda sinema emekçilerinin oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarını, Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN) ile Oyuncular Sendikasının görüşünü almayı düşünüyor musunuz? Dizi setleri denetlenmiş midir? Denetlendiyse kaç setin denetlendiği; SSK, çalışma süreleri, ücret ödemeleri ve yabancı işçi çalıştırma yönünden tespitler nelerdir? İşverenler (yapımcılar), oyuncusundan kurgucusuna kadar çalışanların bağımlı çalışan oldukları, fatura veya serbest meslek makbuzu kesme dayatması yapmamaları konusunda uyarı yapılmış mıdır?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler