Çelik toplantısına Soma damgasını vurdu
İşadamı Burhan Karaçam, Soma’da yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden madenciler için başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Karaçam, "Yarınımız bugünden güzel olsun" dedi.
Sanayinin lokomotif sektörünü oluşturan işadamlarının katıldığı YİSAD, Yassı Çelik İthalat İhracat ve Sanayiciler Derneğinin düzenlediği ‘4. Çelik Toplantısı İstanbul’da gerçekleşti. Toplantıya katılan Ekinciler Demir Çelik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, İşadamı-Bankacı Burhan Karaçam ve Kayserili iş adamı Hüseyin Bayraktar ise piyasadaki deneyimlerini ve düşüncelerini aktardı. Çelik sektöründe 30. Yılını dolduran işadamlarına ise plaketlerin taktim edildiği törende tüm katılımcılara Atatürk’ün imzasını taşıyan Nutuk hediye olarak verildi.
‘Yarınınız bugünden daha iyi olsun’
YİSAD, 3. Dönem Başkanlığına seçilen Tuncay Sergen, toplantıyı başlatmak üzere yaptığı açılış konuşmasını yaptıktan sonra ‘’Piyasalardaki değişim- dün/bugün’’ konu başlığı ile deneyimlerini aktaran Bankacılık sektörünün duayen isimlerinden Burhan Karaçam, 1980li yıllar ve sonrasına dayanan verilerle örnekler verdi. Soma’da yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden madenciler için başsağlığı dileyen Karaçam; konuşmasına başlamadan önce ‘Yarınınız bugünden daha iyi olsun’ diyerek salondan büyük alkış aldı. Karaçam ‘’Türkiye son 25 yılda önemli değişimlerden geçti. Ben bu sürece çok kolay ve temel yaklaşımlarla bu sürecin etkilerini anlatacağım. 2000 yıllar öncesinde piyasada ne üretilse satılıyordu, rekabet azdı, fiyatlama kolaydı çünkü üretici belirliyordu. Stok ve tahsilat sorunu yoktu, talebin niteliği ve kalite önemli değildi’’ dedi. Bankacılık sektörünün 1988 sonrası Yapı kredi ile dönüştüğünü söyleyen Karaçam ‘’ Geleneksel ürün ve hizmetlerin olduğu, Bireysel piyasaların olmadığı, Teknolojinin kısıtlı olduğu dönemlerdi. 1988 yılları sonrasında yani 90’lı yıllarda artan ve gelişen teknoloji ile standart yeni ürün hizmetleri ve yeni operasyonel süreçle gelişti’’ dedi. Müşteri odaklı gelişen talep/arz süreci günümüzde yüksek ciro döneminin sona erdiğini dile getirerek farklı sektörlerde üretim odaklı organizasyonlara dönüştüğünü ve bu nedenle birçok işletmenin piyasalardaki gelişime yanıt vermekte zorlandığını hatta organizasyonel dönüşümün zorunlu olduğunu söyledi.
Dünya’da çelik 8. sırada
‘’Türk Çelik Sektörünün son beş yıllık gelişimi, Dünyadaki konumu ve önemi’’ konu başlığı ile sektöre ışık tutan bilgileri aktaran Çelik İhracatçılar Birliği Yönetim kurulu Başkanı ve Ekinciler Holding Yönetim Kurulu Eş Başkanı Namık Ekinci sözlerine Soma’da hayatını kaybedenlere başsağlığı dilerek başladı. Son yıllarda ülkemizde üretimde artış olduğunu ve stok fazlası olduğunu belirten Ekinci; ’’ Dünyada ham çelik 8. sıraya yerleşti. Bu yıl 37 bin ton çelik üretimi gerçekleştirdi’’ Türk Çelik Sektörüne karşı açılan ticaret politikası savunma önlemleri soruşturmalarının 2010 yılından itibaren açılan toplam dava sayısının 15 olduğunu belirtti.
Köylerden şehirlere göç ve 70’li yıllardan sonraki sanayileşme de Türkiye’nin gelişimini anlatan, Lassa (Brissa) Firmasının kurucu ortağı, ilk alışveriş merkezi Galeriya, Carousel ve Outlet Center projelerinin altında imzası bulunan Bayraktar Holding onursal Başkanı, iş adamı Hüseyin Bayraktar ise toplantıda geçmiş yıllarda kendi hikâyelerinden örnekler verdi. Bayraktar, iş adamı olma yolunda yaşadığı tebessüm ettiren hikâyelerini konuklarla paylaştı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!