'Cenazeye katılan onbinlere ateş açıldı'

Suriye'de güvenlik güçlerinin, ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen cenaze törenlerine katılan on binlerce kişinin üzerine ateş açıldığı ileri sürüldü.

Yayınlanma: 23.04.2011 - 08:30
Abone Ol google-news

Cenaze törenine yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı ve güvenlik güçlerinin kalabalığa karşı gerçek mermi kullandığı ileri sürüldü. Görgü tanıklarına göre, açılan ateş sonucu 9 kişi öldü. İzraa'da da yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı cenaze töreninde gerçek mermilerle ateş açıldığı kaydedildi.

AFP'nin haberine göre Şam'daki cenazenin düzenlendiği bölgede, camiden mezarlığa doğru ilerlenirken, çevredeki binalarda bulunan keskin nişancılar tarafından kalabalığa ateş açıldı. Cenaze törenine katılanlar yönetim karşıtı ve Devlet Başkanı Beşşar Esad aleyhine sloganlar atıyor. Görgü tanıklarının iddialarının başka bağımsız kaynaklarca doğrulanma imkanı bulunmuyor.

 

Atina'dan şiddeti durdurma çağrısı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dmitris Druças, Suriye hükümetine göstericilere karşı şiddeti durdurma ve gerekli reformları yapma çağrısında bulundu. Druças, yaptığı yazılı açıklamasında Atina'nın, Suriye'deki şiddet olaylarından endişe duyduğunu belirtti. Yunanistan Dışişleri Bakanı, açıklamasında şunları kaydetti: "Suriye'nin kentlerinde gösterilerin, hükümet güçleri tarafından şiddet kullanılarak bastırılması ve onlarca vatandaşın ölümüyle ilgili bize gelen haberler büyük endişe yaratıyor. Barışçı toplantı yapmak ve görüşlerin özgürce ifade edilmesi, demokrasinin temel unsurudur ve saygı duyulması gerekir."

Hükümetten şiddeti durdurmasını isteyen Druças, ülkenin istikrarı yararına gerekli reformların yapılması çağrısında da bulundu.
 

 

'Suriye'de 88 can kaybı yaşandı'

Suriye'deki insan hakları aktivistlerine göre, ülkede dünkü gösterilere müdahalede ölenlerin sayısı 88'e yükseldi. Yerel Koordinasyon Komiteleri tarafından Reuters haber ajansına Lazkiye, Humus, Hama ve Şam dahil çeşitli yerleşim birimlerinde ve güneydeki İzraa kasabasında öldüğü bildirilenlerin isim listesi fakslandı. Bugün ülkenin çeşitli yerlerinde düzenlenecek cenaze törenlerine geniş bir katılım olabileceği kaydedildi.

 

Obama'dan Esad'a İran suçlaması

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, dünkü olayların ardından yaptığı açıklamada, Suriye yönetimine, göstericilere karşı şiddet kullanımına "hemen son verme" çağrısında bulundu ve Esad'ı "halkına baskı uygulamak için İran'ın yardımını almaya çalışmakla" suçladı.

Obama, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak sert ifadelere yer verdiği yazılı açıklamasında, "ABD, Suriye yönetiminin göstericilere karşı güç kullanımını mümkün olan en güçlü ifadelerle kınamaktadır. Protestoları bastırmaya yönelik acımasızca şiddet kullanımına şimdi son verilmelidir" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı, "Protestoculara karşı şiddetin bugün de devam etmesinin, Suriye yönetiminin olağanüstü hal yasasının kaldırılması ve barışçı gösterilere izin verilmesi yönündeki adımlarının ciddi olmadığını gösterdiğini" belirtti.

 


İki vekil istifa etti

Suriye'de, çeşitli kentlerde kalabalıklara ateş açılarak çok sayıda kişinin öldürülmesi nedeniyle iki milletvekili istifa etti. Milletvekili Nasır El Hariri, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "Evlatlarımı kalleşçe açılan ateşten koruyamadıktan sonra, parlamentoda kalmamın bir anlamı yok. Şu anda istifa ettiğimi açıklıyorum" dedi.

Dera Milletvekili Halil Rifai ise, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "kendisini seçenleri korumakta yetersiz kaldığı için istifa ettiğini" belirtti.

 

Fransa, Suriye'yi kınadı

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye hükümetini göstericilere karşı şiddet uyguladığı gerekçesiyle kınadı. Juppe yaptığı yazılı açıklamada, ''Fransa, Suriye güvenlik güçlerinin, çok sayıda kişinin barışçı gösteriler sırasında hayatını kaybetmesine yol açan saldırıları kınar'' ifadesini kullandı.

Suriyeli yetkililere ''halka şiddet uygulamaktan vazgeçmeleri ve temel hak ve özgürlüklere saygı göstermeleri'' çağrısı yapılan açıklamada, ''sadece siyasi diyalog ve halkın talebi doğrultusunda reformların ülkede istikrarın korunmasında etkili olacağı'' vurgulandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler