CHP: Bu bir yardım skandalıdır

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, 7.2 şiddetinde depremle yıkılan Van'a yapılan yardımların dağıtımında ve felaketzedelere ulaştırılmasında "korkunç" bir organizasyonsuzluk yaşandığını ifade ederek, "Bu bir yardım skandalıdır" dedi.

Yayınlanma: 27.10.2011 - 10:33
Abone Ol google-news

Salıcı yaptığı açıklamada, Van'da yaşanan deprem felaketinin hemen ardından İl Başkanlığı koordinasyonunda İstanbul'un CHP'li 12 belediyesi olarak harekete geçerek, bir yardım kampanyası başlattıklarını belirtti. Kızılay ve Van'daki Kriz Yönetim Merkezi'nden edindikleri ihtiyaç listesi kapsamında toplanan yardımları TIR'larla Van'a ulaştırdıklarını ifade eden Salıcı, başta Van kent merkezi olmak üzere Erciş ve çevre köyler dahil olmak üzere depremin vurduğu pek çok yerleşim yerinde kendisi ile birlikte CHP'li 12 Belediye Başkanı olarak incelemelerde bulunduklarını belirtti. Ziyaretleri sırasında, bir doğal felaketin yarattığı trajedinin yanı sıra deprem bölgesine yapılan yardımların dağıtımında ve felaketzedelere ulaştırılmasında bir "korkunç" bir organizasyonsuzluk felaketini de yerinde gözlemlediklerini ifade eden Salıcı, "Yardımlar Van kent merkezine doğru yoğunlaşırken, hasarın ve kaybın çok daha büyük olduğu Erciş'e ve köylerine hemen hiçbir yardım ulaşmamıştır. Üstelik yardımları köylere ulaştırmak yerine yetkililer tarafından, yıkılan köylerde yardıma ihtiyaç duyan yurttaşlarımızın kendi olanaklarıyla Erciş'e ulaşmaları çağrısı yapılmıştır. Bu bir yardım skandalıdır" dedi.

"Van yerel yönetim yardımlarından tamamen dışlanmış"

Gelen yardımların Erciş'e ulaşmadan yağmalandığına dair ciddi tanıklıklar olduğunu, bölgede çok sayıda güvenlik personeli olmasına karşın, yardım dağıtımının güvenliğinin bulunmadığını belirten Salıcı, şöyle devam etti:

"Depremin vurduğu ve ziyaret ettiğimiz bazı köylere, yalnızca 1-2 km. mesafedeki karakollardan bile gelen olmamıştır. Köylerdeki depremzede yurttaşlarımız bırakın yardımı, durumlarını soracak birilerini umutsuzca ve hala beklemektedir. Çadır eksikliği büyüktür. Yardım ulaşmayan köylerde depremzede yurttaşlarımız kendi olanaklarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda, soğukta ve sağlıksız bir ortamda yaralarını sarma mücadelesi vermektedir.
Basında da yer aldığı üzere, yıkılan binaların büyük çoğunluğunun Deprem Sigortası bulunmamaktadır. Yeni yapılmış binalar yerle bir olurken daha eski binaların yıkılanların yanı başında sapa sağlam duruyor olması üzerinde ciddiyetle durulması gereken başka bir konudur. Yardımların dağıtılmasındaki karmaşanın ve organizasyonsuzluğun yanı sıra, Van yerel yönetimi yardım çalışmalarından tamamen dışlanmıştır. Bunun adı ayrımcılıktır ve kesinlikle kabul edilemez. Yardım faaliyetlerinde kullanılması gereken bazı resmi kurum araçlarının, kurum otoparklarında öylece yatıyor olduğu, ayrı bir gözlemimizdir. Sonuç olarak yardımların dağıtılması konusunda organizasyon eksikliği ötesinde açık bir kaos yaşanmaktadır."


Erciş'e 600 metrelik sahra çadırı

Salıcı, tüm bu nedenlerle yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ve yerine ulaştırılması, düzenli olarak dağıtılması, yardımların ve dağıtımının sürekliliğinin sağlanması, kontrollerinin yapılması amacıyla belediyeler olarak yardımların kendileri tarafından dağıtılması kararı aldıklarını bildirdi. Bu kapsamda Erciş'e 600 metrekarelik bir sahra çadırı ve 50 metrekarelik çok sayıda çadır gönderdiklerini kaydeden Salıcı, "Buralarda kuracağımız yardım merkezlerinde nitelikli bir yardım dağıtım çalışmasını kendimizin yapacağını bildiriyoruz. Talihsiz ve kötü günler yaşayan yurttaşlarımızın acılarını bir kez daha paylaştığımızı ifade ediyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler