CHP düğmeye bastı

CHP, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasının yolunu açacak olan Anayasa'nın geçici 15'nci maddesinin değiştirilmesiyle ilgili hazırladığı taslak metnini AKP'ye sundu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün hükümete çağrı yaparak 12 Eylül darbecileri koruyan madde için ''Getir değiştirelim'' ifadesini kullanmıştı.

Yayınlanma: 25.06.2009 - 09:11
Abone Ol google-news

Gerçek mi sahte mi derken, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, günlerdir gündeme damgasını vuran “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesinin Genelkurmay’da düzenlenmediğini, böyle bir belgeye rastlanmadığını açıkladı. Bu belge, darbe tartışmalarını da yeniden alevlendirdi.


CHP taslak metnini  AKP'ye sundu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın gündeme getirdiği Anayasa'nın geçici 15. maddesinin Anayasadan çıkarılmasına ilişkin CHP'nin hazırladığı taslak metin AKP'ye sunuldu.

Meclis'te AKP Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ile Mustafa Elitaş'ı ziyaret eden CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu görüşmenin olumlu geçtiğini söylediler.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Bozdağ, CHP'nin Anayasa değişikliği ile ilgili tavrını değiştirmesini olumlu ve sevindirici bulduklarını ifade etti.  Bozdağ, "CHP'den anayasa değişikliği ile ilgili bir talep geldi. Biz daha önce anayasa değişikliklerine karşı çıkan CHP'nin bu tavır değişikliğini çok anlamlı buluyoruz. Biz öncelikle bu talebi yetkili organlarımızla değerlendireceğiz, yapılması gerekenleri yapacağız" dedi.

AKP'nin anayasa değişikliği konusunda ki tutumlarının belli olduğunu kaydeden Bozdağ, Anayasanın demokratikleşmesi,değiştirilmesiyle ilgili bugüne kadar çok sayıda açıklamalarının olduğunu anımsatarak, demokrasinin, hukuk devletinin daha güçlenmesi konusunda tavırlarını açıkladıklarını kaydetti. Bozdağ, bu konudaki her türlü değişikliğe sıcak baktıklarını çeşitli kereler ifade ettiklerini belirterek "Bu teklifle ilgili de partimizin yetkili organlarındadeğerlendirdikten sonra bir karar ortaya çıkacaktır. Kararı kamuoyuyla da paylaşacağız" dedi.


AKP'den CHP'ye yanıt

CHP Lideri Deniz Baykal, Baykal, dün hükümete çağrı yaparak 12 Eylül darbecileri koruyan madde için ''getir değiştirelim'' demişti.

Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Baykal'ın 12 Eylül darbecilerinin yargılanması gerektiği yönündeki açıklamalarını bugün yaptığı basın toplantısında "sulu şaka" olarak değerlendirdi. Erdoğan şöyle konuştu: "Atacağımız her adımda samimiyet çok önemli. Bu samimi yaklaşım tarzını bizim sadece mikrofonlar uzatıldığı zaman verilen cevaplarla değil, bunu ciddi olarak Grup Başkanvekilleri bir araya gelirler, otururlar, konuşurlar, böyle bir adım atılacaksa o zaman bunu kararlı bir şekilde atarız. Ama sadece girerken bir ifadeyi kullan, ondan sonra iktidar ne yaparsa yapsın mantığıyla yaklaşırsanız işe, kusura bakmasınlar AK Parti bu tür yaklaşımların içerisinde değil. Bu tür sulu şakalara da biz gelmeyiz. Biz ciddi yaklaşımlar bekliyoruz."

 

İşte 15. madde

"12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Başkanlık Divanı'nı oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, 2356 sayılı Kanunla kurulu Milli Güvenlik Konseyinin, bu Konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, 2485 sayılı Kurucu Meclis Hakkında Kanunla görev ifa eden Danışma Meclisinin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezai, mali veya hukuki sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz."

 

Eğer 15. madde kalkarsa...

Anayasa'nın geçici 15'inci maddesi kalkarsa, bu madde gereğince şimdiye kadar dokunulmazlık zırhı içinde bulunan dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, o dönemde kurulan Bülent Ulusu Hükümetinin üyeleri ve yine darbenin ardından oluşturulan Danışma Meclisi'nin üyeleri yargı önüne çıkarılabilecek. Yaşamını yitirmiş olanlarla ilgili dava açılamayacak.

12 Eylül askeri darbesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun öncülüğünde gerçekleştirildi.

Anayasa'nın geçici 15. Maddesi'nin kaldırılması halinde, 12 Eylül darbesini gerçekleştiren hayatta bulunan dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer yargılanacak. Yine Bülent Ulusu hükümetinde görev alan ve yaşayan bakanlar da hakim önüne çıkacak. Danışma Meclisi'nde görev alan 160 kişi de yargılanacaklar arasında yeralıyor. Buna göre, halen Tunceli Milletvekili olarak Meclis'te bulunan Kamer Genç de 12 Eylül darbesini gerçekleştiren sorumlularla birlikte aynı hakim önünde yerini alacak.

Yaşamını yitirmiş olanlarla ilgili dava açılamayacak. Anayasanın geçici 15. Maddesi'ne göre, koruma altında bulunan isimler şöyle:

Darbenin ardından Bülent Ulusu başkanlığında kurulan hükümette şu kişiler bakan olarak görev aldı:
"Turgut Özal, Zeyyat Baykara, Refik Pasin, Mehmet Özgüneş, Nimet Özdeş, İlhan Öztrak, Vecdi Özgül, Recai Baturalp, Ali Bozer, Cafer Tayyar Sadıklar, İlhan Evliyaoğlu, Cevdet Menteş, Rıfat Beyazıt, Kazım Akdoğan, Haluk Bayülken, Selahattin Çetiner, İlter Türkmen, Kaya Erdem, A.Başer Kafaoğlu, Hasan Sağlam, Ahmet Samsunlu, Tahsil Önal, Necmi Ayanoğlu, Kaya Kılıçturgay, Cihat Baban, Mehmet Turgut, Kemal Cantürk, Serbülent Bingöl, Fahir İlkel, Sebahattin Özbek, Raif Güney, Turhan Esener, Sadık Şide, Şahap Kocatopçu, Necmi Özgür ve Mustafa Aysan"

Ayrıca 40 kontenjandan seçilen 160 kişilik Danışma Meclisi de Geçici 15. kapsamında bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler