CHP heyeti, Sivas Kongresi’nin 100’üncü yılını Çin’den selamladı

Türkiye’nin Milli Kurtuluş Savaşının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi’nin 100. yıl dönümü bugün kutlanıyor. CHP’nin Çin’de bulunan heyeti de Sivas Kongresi’nin 100’üncü yıl kutlamalarını selamladı.

Yayınlanma: 04.09.2019 - 09:48
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç başkanlığında, CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Turnalı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Haydar Kahraman, CHP Milletvekili Danışmanı Gülhan Taşkıran’dan oluşan CHP heyeti, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) davetlisi olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nde bulunuyor.

Çin’den Sivas Kongresi’nin 100’üncü yol kutlamalarını selamlayan CHP heyetinin başkanı İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, “Partimiz Türkiye’de Sivas Kongresi’nin 100’üncü yıldönümünü kutlamaktadır. 4 Eylül Sivas Kongresi, milli kurtuluş mücadelemizini yol haritasının belirlendiği kongredir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin de bizim “4 Eylül”ün özelliklerine sahip “4 Mayıs Hareketi”nin 100’üncü yılını coşkuyla kutladığını yakından izledik” dedi.

"1923’te kurulan partimiz CHP ile 1921’de kurulan ÇKP, dünyanın en eski partilerindendir" diyen Yüksel Mansur Kılınç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her iki parti de milli kurtuluş mücedelesi vermiş, ülkelerinde cumhuriyeti kurmuş ve ardından devrimleri gerçekleştirmiştir. ÇKP 70 yıldır iktidarda. Bizim partimiz CHP ise 70 yıldır büyük oranda muhalefet partisi. Ancak CHP, geçtiğimiz yerel seçimlerde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde büyük bir başarı gösterdi. Türkiye’nin en büyük kentlerinde seçimleri CHP’li belediye başkanları kazandı. Türkiye nüfusunun yüzde 60’ının yaşadığı kentleri CHP’li belediye başkanları yönetiyor.“

ÇKP ile CHP arasındaki yakın işbirliği ile Türkiye’deki belediyelerle Çin’in yönetimleri arasında tecrübe değişimi yapılmalı, ortak projeler yürütülmeli, kentlerin yeni sorunlarına yeni çözümler bulunmalıdır diyen Kılınç, iki ülkenin siyaset, ticaret, güvenlik, kültür ve medya gibi alanlardaki iş birliğinin geniş bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti.

Çin'de "4 Mayıs Hareketi"

1919 yılında 1. Dünya Savaşı bitmiş, galip gelen emperyalist ülkeler, Almanya, Osmanlı İmparatorluğu ve Çin’i paylaşmak için Versay’da toplanmışlardı. Versay Antlaşması’yla Çin’in önemli bazı bölgeleri Japonya’ya bırakılmıştı.1919 yılında Çin topraklarının Japonya’ya bırakılmasını öngören Versay Antlaşması’na karşı güçlü bir antiemperyalist hareket başladı…Çoğunluğu gençlerden oluşan halk ayaklandı. Tarihe “4 Mayıs Hareketi” olarak geçecek olan uyanış, Çin tarihinde bir dönüm noktası oldu… “4 Mayıs Hareketi” nin 100’üncü yılı Çin’de geçtiğimiz 4 Mayıs’ta coşkuyla kutlanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler