CHP: Masada kalalım

‘Yarın seçim olacakmış gibi’ çalışan CHP, koalisyon her an kurulacakmış gibi masada kalmayı kararlaştırdı. Partide Erdoğan’a tepki, Davutoğlu’na sitem var.

Yayınlanma: 05.08.2015 - 23:29
Abone Ol google-news

AKP ile koalisyon hükümeti kuruluşu için “istikşafi” görüşmeleri tamamlayan CHP’de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “tıkayıcı” rolü nedeniyle koalisyon olasılığı zayıf görünüyor. CHP’de, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “oyalayıcı” tavrı rahatsızlık yarattı. Bu konudaki en sert çıkış ise CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Erdoğan Toprak’tan geldi. Toprak, baştan beri koalisyon görüşmelerinde muhatap aldıkları Davutoğlu’nun Saray’a karşı tavır alamadığını belirtti. CHP’de, AKP ile koalisyon kurulmasına “Erdoğan faktörü” nedeniyle fazla şans tanımıyor. Ancak CHP’nin istikşafi görüşme masasına oturarak, hükümet kurma konusundaki “yapıcı ve olumlu” tavrının partiye puan kazandırdığı değerlendirmesi yapılıyor.

İş dünyasından CHP’ye gelen kamuoyu anketlerine göre partinin oyları yukarı doğru kıpırdadı, AKP ve HDP oylarından önemli bir gözlenmezken, MHP oylarının ise “uzlaşmaz” tavır nedeniyle düşüş olduğuna dikkat çekiliyor. Bu nedenle CHP, koalisyon masasını “dağıtan taraf” olarak kalkmak istemiyor. CHP’de, Saray’ın engelleyici tutumuna karşı Davutoğlu’nun inisiyatifi ele alıp hareket etmesi gerektiği, ancak bu tavrı sergilemediği eleştirisi yapılıyor. İstikşafi görüşmeleri yapan AKP heyetinde “Erdoğan ağırlığına” dikkat çeken CHP kaynakları, Davutoğlu’nun çevresinde de kendisine yakın çok az ismin olması ve bu isimlerin de “geride durması” nedeniyle de AKP ile koalisyon seçeneğinin zora girdiğine dikkat çekiyorlar. MHP’nin her ne kadar reddetse de “en son noktada”, güvenoylamasına girmeyerek “seçim koşullu AKP azınlık hükümetine destek vereceği” kanısının yaygın olduğu CHP’de yine de son ana kadar kapıların AKP’ye kapatılmaması tavrı egemen.


Yalım Erez modeli mi?

CHP’de yapılan bir başka değerlendirme Erdoğan’ın muhalefet liderlerine hükümet kurma görevi vermeyeceği yönünde. Erdoğan’ın 45 günlük sürenin bitimine kısa süre kala 1997’de Demirel’in denediği “Yalım Erez modeli” gibi AKP içinden bir vekile hükümeti kurma görevi verip, 45 günlük sürenin bitiminde erken seçimi zorlayabileceği de belirtiliyor. İstanbul Milletvekili Toprak, koalisyon görüşmelerindeki en büyük “gölge”nin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu, ancak Davutoğlu’nun da bu duruma boyun eğdiğine dikkat çekti. Toprak, şu görüşleri dile getirdi: “CHP her zorluğa rağmen Türkiye’nin önünün açacak tüm özverileri gösteriyor. Ama inanmadığı ve samimiyetine güvenmediği bir yapı içinde olması beklenemez. “Davul Davutoğlu’nda ama tokmak Saray’da. Saray’ın gölgesinde koalisyon görüşmesi olmaz. Heyecanı olmayan bir koalisyon kurmanın da anlamı yok.”

Koç: Tavrımız net, duruşumuz dik

Koalisyon kapsamında yürütülen “istikşafi” görüşmelerin sonucu dün toplanan CHP MYK’de de masaya yatırıldı. CHP Sözcüsü Haluk Koç, “Türkiye’nin geniş profilli bir hükümete sahip olması için net bir duruş sergilediklerini” vurgularken, “Diğer partiler açısından netlik göremiyorum. 15 dakikada bir değişen, tekzip edilen haberler dik bir duruş ortaya konmadığını gösteriyor” sözleriyle MHP’yi hedef aldı.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler