CHP, Rıza Sarraf için Amerika'ya gidiyor

Türkiye'deki yolsuzluk skandalının kilit ismi Rıza Sarraf'ın ABD'deki yargılama sürecini izlemek isteyen CHP Cezaevi Komisyonu, Amerika Birleşik Devletleri'ne gidiyor.

Yayınlanma: 28.03.2016 - 15:10
Abone Ol google-news

17/25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının kilit ismi Rıza Sarraf, Amerika'da tutuklanmıştı. Sarraf'ın ABD'deki duruşmasını izlemek isteyen CHP Cezaevi Komisyonu, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitme kararı aldı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel TBMM'de basın açıklaması yaparak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özgür Özel HDP'nin verdiği iki gensorunun gündeme alınmasıyla CHP'nin de bu hafta uzun süredir beklettiği 3 gensoruyu vereceğini söyleyen Özgür Özel, "İçişleri Bakanı Efkan Ala, Karaman'da yaşananlardan sonra Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun gensoruyla soruşturulmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu hafta içinde meclise teslim ettiğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

'BELÇİKA SALDIRISIYLA İLGİLİ BELGELERİ İSTEDİK'
Belçika'da meydana gelen terör saldırılarıyla ilgili Türkiye'nin Hollanda'ya teröristlerle ilgili yaptığı bildirimin belgelerini istediklerini kaydeden Özgür Özel şöyle devam etti: "Hollanda, saldırganın gönderilirken suç kısmıyla ilgili netlik olmadığını söylüyor. Bu konuda CHP olarak bütün bilgi ve belgelerin kamuyla paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz. İki saldırgan kardeşle ilgili bu bilgi ne düzeyde paylaşıldı? Bu süreçte Türkiye'deki bakanların öğreneceği bir şey yok mu? Belçika'daki bakanlar istifa ediyor da bizim çağrılarımıza rağmen neden AKP ve ve Sayın Cumhurbaşkanı 3 maymunu oynuyorlar? Bakraoui kardeşlerle ilgili bilgi verdiniz; Hollanda ve Belçika üzerine düşeni yapmadı ve vatandaşlarını kaybetti. Suruç saldırısı sonrasında Abdurrahman Alagöz'ün kardeşinin IŞİD'e katıldığı bilgisini paylaştık. Adıyaman ve Suruç'ta yaptığımız araştırmalar sonucunda. Bizim yazdığımız rapor ihbar ediyordu bunu. İlgili bakanlıklara sunduk ancak Yunus Emre Alagöz ve Abdurrahman Alagöz, Suruç ve Ankara garda canlarımızı aldı. Şimdi Bakraoui kardeşler üzerinden bakanların istifasını düşünüyoruz. Konu Belçika olunca demokrasiyi hatırlayıp kendileriyle ilgili takındıkları tavrı anlamakta güçlük çekiyoruz. Vatandaşlarla alay eden saf yerine koyan bu tavrı kınıyoruz."
 
'REZA ZARRAB'IN DURUŞMASINI ABD'DE İZLEMEK İÇİN GÖREVLENDİRİLDİK'
Özgür Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirmesiyle CHP Cezaevi Komisyonu diğer üyeleri Veli Ağbaba ve Nurettin Demir ile birlikte ABD Miami'de tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın önümüzdeki hafta yapılacak duruşmasını takip etmek için ABD'ye gideceklerini söyledi. Özgür Özel, davanın federal mahkemeye taşındığında da takipçisi olacaklarını belirterek, şöyle devam etti:
 
"Önümüzdeki hafta bu saatlerde orada olacağız. Reza Zarrab duruşmasını izleyeceğiz. Bu konuda en gerekli takimatı yapacak hem sizleri bilgilendirmelerde bulunacak hem de federal mahkemeye Newyork'a taşındığında da o davanın adım adım takipçisi olacağız. Kefaletle ilgili görüşme yerel mahkemede görülecek. Onu izleyeceğiz. Orada da mahkemeyi izleyeceğiz. İhtiyaçları varsa şu olabilir: Kapının altından soğuk geliyorsa önüne yatırması için Muammer Güler'den havlu götürebiliriz. Egemen Bağış'ın en samimi, en yürekten dualarını götürebiliriz. Zafer Çağlayan'dan kol böreği götürebiliriz kol saatine karşı. Amerikan yargısı çok farklı işliyor. O konuda grup danışmanlarımız konuyla ilgili ciddi bir hazırlık yapıyorlar. Yapabileceğimiz ne varsa davayı izlemek ifadelerin, bilgilerin belgelerin Türk yargısına hızla intikalini sağlamak. İkinci bir Deniz Feneri vakası yaşanmaması adına mümkün olduğu kadar Türk ve Amerika hukuk sistemlerinin bütün ayrıntılarını göz önünde bulundurarak bu davanın takipçisi olacağız."
 
CHP Cezaevi Komisyonu Başkanı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Reza Zarrab'ın duruşmasını izleyeceklerini anımsatarak şöyle konuştu:
 
"Böyle bir yargılanmanın Türkiye'de olmamasının üzüntüsü içindeyiz. Aslında geçen dönem söylemiştik AKP diğer siyasi partilerden eş başkanlık sistemine daha önce geçti. Eş Başbakanlık sistemi hakim. Dört bakan Reza Zarrab'dan maaş alıyordu. Mutlaka Türkiye'deki ayağı da yargılanmalıdır. Bu Türk yargısının Türkiye demokrasinin ayıbı olur. Yargılanmanın Türkiye'deki ayaklarının da ortaya çıkması gerektiğini düşünüyoruz. BU işe bulamış kim varsa yargılanması gerektiğini düşünüyoruz. Mutlaka yargılanma gerçekleşecektir. Bugün burada kapatabilirsiniz ama bir gün bir yerde bu dosyalara açılacak."
 
'BAŞBAKAN'IN YAPACAĞI AÇIKLAMALARI SAĞLIK BAKANI YAPIYOR'
 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun referandum tarihi vermesiyle ilgili bir soruya Özgür Özel şu yanıtı verdi:
 
"Sağlık Bakanı kendisiyle ilgili pek çok soruya cevap vermezken başbakanın yapması gereken açıklamaları sağlık bakanı yapıyor. Hiç yapılmaması gereken açıklamalar yapmaktadır. Sarayın hükümetteki birkaç memurundan bir tanesi olarak görev yapmaktadır. Cumhurbaşkanının görevlendirmesiyle başbakana bakanlar kuruluna istikametler yapan bir bakanla karşı karşıyayız."
 
'AKP, CHP'NİN SON ÖNERİSİ KARŞISINDA PARK FRENİ MODUNDADIR'
 
Özgür Özel, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili AK Parti'ye götürdükleri tekliflere bir yanıt verilip verilmediğinin sorulması üzerine "Net bir cevap almadık. Almayı en ümit ettiğimiz cevap 'Evet haklısınız Türkiye dünya kriterlerinde bir dokunulmazlığı hakkediyor kürsü dokunulmazlığı dışında her şeyi kaldıralım. Herkes mahkemeler önünde gitsin hesabını versin.' diyebilseler herkes rahatlayacak. Ama AKP CHP'nin son önerisi karşısında park freni modundadır. Cevaplarını bekliyoruz" diye konuştu.
 
'TÜRKİYE SAYGIN BİR DEVLETTİR, ÇOKÇA DÜŞÜNÜP ÖYLE KONUŞULMALI'
Özgür Özel, Can Dündar ve Erdem Gül'ün duruşmasına katılan konsoloslarla ilgili sorulan soruya şu yanıtı verdi:
 
"Sayın Cumhurbaşkanı kendisinin hüküm giydiği bir davada kendisini ziyarete gelmiş olan bir konsolosa 'Sen de kimsin? Senle görüşmem' demediyse bugün söylediği hiçbir sözün manası yoktur. Kaldı ki demokrasi ve insan hakları basın özgürlüğü, evrensel değerlerdir. Türkiye saygın bir devlettir. Saygınlığının herkes tarafından koruması bu tip davranışlar ve açıklamalardan önce çok kez düşünülüp bir kez konuşulması gerekir."
 
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler