CHP ve işçiler uzlaştı

Kılıçdaroğlu 3 büyük işçi konfederasyonunun ve meslek örgütlerinin önerilerini aldı.

Yayınlanma: 06.11.2014 - 21:59
Abone Ol google-news

Türkiye’deki 3 büyük işçi konfederasyonu ile meslek örgütlerinin önerilerini alan CHP, madenler başta olmak üzere bütün alanlarda “iş cinayetlerinin” önüne geçmek için TBMM’ye yasa önerisi sunacak. Öneride, madenlerde taşeron ve rödovansın yasaklanmasından,eğitim ocakları kurulmasına kadar birçok madde yer alacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticileri ve maden sendikalarının temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıya maden sendikalarını temsilen de Türk-İş’e bağlı Türkiye Maden-İş Sendikası ile Genel Maden-İş Sendikası, DİSK’e bağlı Dev  Maden-Sen, Hakİş’e bağlı Öz Maden-İş Sendikası yöneticileri katıldı. Toplantıda her sendika ve meslek örgütü temsilcisi görüşlerini dile getirdi. Görüşmeler sonunda yaklaşık 10 madde üzerinde mutabakat sağlandı. Bu maddeler şöyle:

- Madenlerde taşeron ve rödovans kaldırılacak. Madenleri devlet işletecek.

- Sendikaların örgütlenmesinin önündeki  engeller kaldırılacak. Özellikle madenlerde
sendikal örgütlenme teşvik edilecek. Toplantıda, maden işyerlerinde sendika varsa kaza oranının yüzde 8, sendika yoksa kaza oranının yüzde 92 olduğuna dikkat çekildi.

- Yaşamını yitiren işçilerin yakınlarının hak aramaları kolaylaştırılacak. Ailelerin dava açmalarının önündeki engeller kaldırılacak.

- ILO sözleşmeleri onaylanacak. Mevzuat, uluslararası normlara göre yeniden gözden geçirilecek.

- Havza madenciliğine geçilecek.

- Denetim bağımsız olacak. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları ücretlerini işverenden değil oluşturulacak fondan alacak. Devlet denetimi etkinleştirilecek. Denetim raporları sendikalarla da paylaşılacak.

- Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) taşra teşkilatı kurulacak. Kazalarda kriz masaları oluşturulacak. Kaza yerlerine görevlilerden başka kimse alınmayacak. Siyasi şovlara izin verilmeyecek.

- Eğitim ocakları kurulacak. Madenlerin yoğun olduğu Manisa, Kütahya, Zonguldak gibi yerlerde bu eğitim ocaklarından mutlaka olacak. İşçiler önce burada eğitim aldıktan sonra madenlere
inecek.

- Yaşam odaları kurulacak.

- Özerk bir yapıda olması şartıyla İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konseyi kurulacak. Konseyde eşit temsiliyet olacak. ‘İşçinin sağı, solu yok’ CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Madende ölen işçinin ‘sağı’, ‘solu’ yoktur, hep beraber onun hayatını kazanması, ölmemesi için önlem almamız gerekiyor. Hep beraber bunu gerçekleştireceğimizi umuyorum, hepimizin sorumluluğu var, siyasetçi olarak benim, sendikacı olarak sizlerin sorumluluğu var. Sorumluluklarımızın bilincinde bu olayı çözelim” dedi. “Vereceğiniz kanun teklifine hükümetin de destek vermesiiçin bir girişiminiz olacak mı” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, “Elbette, bu sorun Türkiye’nin ortak  sorunudur” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, “Bu sıcak siyasetin kavga alanı değil, insan hayatı. Bütün siyasal partilerin sorumluluğu var” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon