CHP'de gündem seçim

CHP’nin Antalya kampında seçmen davranışları konusunda sunum yapan Ayata yüzde 14 olan Kürt seçmenin sadece yüzde 1.5’inin oyunu alabildiklerine dikkat çekti.

Yayınlanma: 01.11.2014 - 22:03
Abone Ol google-news

CHP’nin 2015 seçimlerine dönük çalışma toplantısına Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın istifası ve eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın genel merkezle “buzları eriten” ev sahipliği damgasını vurdu. “Seçmen davranışları” konusunda sunum yapan Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, yüzde 14 olan Kürt seçmenin sadece yüzde 1.5’inin oyunun alınabildiğini belirtirken, “Oy aslanın ağzında” uyarısı yaptı. İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise daha “sosyal demokrat” parti ve ekonomi programı önerdi.

CHP’nin milletvekilleri ve MYK üyelerinin katılımıyla Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında yaptığı çalışma toplantısı Antalya Belek’teki Sirene Otel’de başladı. “Ulusalcı” kanadın simge ismi olan Tarhan’ın istifası, kamp çalışmalarına damgasını vurdu.

Tarhan’la birlikte adı istifa edecekler arasında geçen Süheyl Batum ve Birgül Ayman Güler de kampta bulunmalarına karşın konuşmadılar. Genel merkezin bilgisi dahilinde yurtdışında bulunan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, adı istifa edecekler arasında geçmesine karşın dün Twitter üzerinden “partide mücadeleye devam edeceğini” duyuran Uşak Miletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve Serdar Soydan ile rahatsızlığı nedeniyle Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Antalya’ya gelmedi.

Eski Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin’in de kampa katılmaması dikkat çekti.

 

Oy geçişkenlikleri

Kampın ilk gününde Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından basına kapalı gerçekleşen ilk oturumunda Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, parlamento çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Bilim Platformu Başkanı da olan Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, seçmen davranışlarına ilişkin sunumunda, AKP’den yüzde 5, MHP’den yüzde 10 oyun partilerine kayabileceğini belirterek, “Ancak MHP ile CHP arasında oy geçişkenliği var, bir kısım oy bizden oraya da kayabilir” uyarısında bulundu. CHP’nin

Kürt seçmenden oy almakta zorlandığına işaret eden Ayata, yüzde 14 olan Kürt oyunun ancak yüzde 1.5’unun CHP’ye gelebildiğine dikkat çekerek, “Kürtlerden oy alamama sorunumuz devam ediyor” dedi. Ayata, CHP’nin sadece “kıyılardan oy aldığı” eleştirisini de anımsatarak, “Zaten Türkiye nüfusunun zaten büyük bölümü kıyılarda yaşıyor” değerlendirmesinde bulundu. Ayata, CHP’nin seçimlerdeki stratejisini çok iyi kurmak durumunda olduğunu belirterek, “Oy aslanın ağzında” dedi.

Ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı Selin Sayek de CHP’nin kapitalizme uyumlu, insana dokunan sosyal demokrat bir üretim modelini toplumun önüne koyması gerektiğini ifade etti. Bazı milletvekilleri eski Devlet Bakanı Kemal Derviş’in politakalarını eleştirdi. Eleştirileri yanıtlayan Öztrak, Derviş’in politikalarının AKP tarafından yok edildiğini söyledi.

İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Tunus’ta 26 Ekim’de yapılan seçimleri laiklerin aldığını belirterek, “2011 seçimlerini kazanan NAHDA laiklerin gerisinde kaldı. Tunus bunu başardı, biz de başarabiliriz” dedi. Sorumluluğunu üstlendiği “Cumhuriyetin 100. Yılı” projesi hakkında da bilgi veren Balbay, 2023’e kadar, her yıl önemli olaylarla ilgili etkinlik düzenleneceğini bildirdi. Balbay, bu kapsamda gelecek yıl Ermeni olaylarının yıldönümü etkinliği yapılacağını belirterek, bu konudaki toplantıya gerekirse Ermenistan Cumhurbaşkanı’nı da çağırabileceklerini söyledi.

 

Çiller benzetmesi

Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün, Selin Sayek’le ilgili “Çok iyi sunum yaptı, o bizim Tansu Çillerimiz” sözleri bir anda havanın buz kesmesine neden oldu. Bunun üzerine Sayek, “Derhal saç rengimi değiştireceğim” esprisiyle yanıt verdi. Öğüt, hayvancılık konusundaki önerilerini anlatırken, “Merada özgür dolaşan inekler yetiştirelim. Onun sağlıklı etini yedirelim, sağlıklı nesiller yetişsin. Bu omega 3 değeri yüksek hayvanların eti insanlar zeki olur. İnsanlar zeki olursa, okur, CHP’ye oy verir” sözleri gülüşmelere yol açarken, Kılıçdaroğlu da “Söz, bundan sonra omega 3’lü et yiyeceğiz” diye espri yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Tarhan’ın istifa metnini okuyup, “altına imzasını atması”na ilişkin sözleri üzerine “Davutoğlu AKP’den istifa edenlerin metinlerini okusun” diye tepki gösterirken, Tarhan’a “kararını gözden geçirmesi” çağrısı yaptı.

 

'Seçim için birlik olun'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ermenek’teki maden faciası nedeniyle Çalışma Bakanı Faruk Çelik’i istifaya çağırdı. Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın istifası ve yaklaşan 2015 seçimleri nedeniyle de parti örgütlerine “birlik olun, umutsuzluğa kapılmayın” mesajı verdi.

Kılıçdaroğlu, CHP’li milletvekillerinin yeni dönem politikalarına ilişkin eleştiri ve önerilerinin yanında seçim hazırlıklarını tartışacağı, “TBMM Grubu 24. Dönem 5. Çalışma Toplantısı”nın açılış konuşmasını yaptı. Kılıçdaroğlu, ana başlıkları ile şu mesajı verdi:

 

Cinayete dönüştü

Türkiye Cumhuriyeti akılla yönetilmiyor. Akılla yönetilen bir devlette iş kazaları iş cinayetlerine dönüşmez. İş kazalarında Avrupa’da birinciyiz, gönül isterdi ki ahlakta, yaşama standardında birinci olalım, demokraside birinci olalım. Cumhurbaşkanı, Başbakan, kitle halinde el koymaya gidiyorlar. Cinayete el konulmaz arkadaşlar. Başlıyorlar şikayet etmeye. Çıkıp şunu söylüyorlar, sanki hiç kabahat yok bunlarda, sendikalar işçileri eğitmiyorlarmış. Ülkede sendika mı bıraktınız? Sendika eğitmiyorsa sen otur adam gibi eğit.

 

O koltuğu bırak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı da şikayet ediyor. Kapatıyorsunuz 50 kişi araya giriyor açtırmak için. Müthiş bir itiraf. İtirafta bulunduğu için bu bakanı kutluyorum. Başbakanlık koltuğunda oturan, o bakanı çağırıp, “kimler araya girdi” diye sorması lazım. Araya girenler arasında ayakkabı kutusu sahibi olanlar var mı? Çikolata kutusu sahibi olanlar var mı? Bakanlar var mı? Başbakanlar var mı? Siyasi ahlak gereği o bakanın yapacağı bir tek şey vardır. Görevinden ayrılmak.

 

Bu düzeni yıkmalıyız

2 lira çaldı diye garibanın çocuğu 15 yıl cezayla yargılanıyor, ayakkabı kutularında yatak odalarındaki kasalarda milyonlarca dolar çalanlar ellerini kollarını sallayarak geziyorlar. Hırsızların el üstünde tutulduğu bir düzen olabilir mi? Bu düzeni yıkmak zorundayız.

 

Yeniden Türkiye

Yeni süreçte Türkiye’nin yeniden ayağa kalkması lazım. “Yeniden Türkiye” denmesi lazım... Hepimize düşen görev var. Yeni bir seçim sürecine gireceğiz. Bir olacağız, ortak ses çıkaracağız, Önümüzdeki süreç içerisinde toplumu rahatlatacak projeleri toplumun önüne koyacağız. Ana hedeflerimiz var. Bir olacağız, birlik olacağız. Umutsuzluk var belli kesimlerde. Bizim tarihimize, ruhumuza umutsuzluk yakışmaz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler