CHP'den emeklileri sevindirecek teklif (21.07.2011)

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı'na, SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olanların memuriyette geçirdikleri sürelere ilişkin emekli ikramiyelerini alabilmelerini sağlamak amacıyla kanun teklifi verdi.

CHP'den emeklileri sevindirecek teklif (21.07.2011)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.07.2011 - 09:49

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, TBMM CHP Grup Yönetim Kurulu toplantı salonunda, basınla sohbet toplantısı düzenledi. CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı'na, SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olanların memuriyette geçirdikleri sürelere ilişkin emekli ikramiyelerini alabilmelerini sağlamak amacıyla kanun teklifi verdiklerini belirterek, "Emeklilerle ilgili düzenlemede yararlanacak kişi sayısı onbinlerle ifade edilebilir" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının 9 Temmuz 2011'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Hamzaçebi, şöyle dedi: "Bu durumda Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğe girdiği tarihten önce dava açarak hakkını almış olanlar, memuriyette geçirdikleri sürelere ilişkin emekli ikramiyelerini yargı yoluyla alabilecekler, buna karşın devlete güvenerek dava açmamış olanlar ise hukuki belirsizlikle karşı karşıya kalacaklardır. Söz konusu hukuki belirsizliği ortadan kaldırmak ve SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olanların memuriyette geçirdikleri sürelere ilişkin emekli ikramiyelerini alabilmelerini sağlamak amacıyla CHP olarak TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi vermiş bulunuyoruz. Öte yandan kanun teklifinin yasalaşmasına kadar geçecek süre içinde bir Bakanlar Kurulu Kararı ile ödemelerin yapılmasının mümkün olduğunu düşünüyor ve bu nedenle hükümeti bu konuda düzenleme yapmaya davet ediyoruz."

TBMM Başkanı ile telefonda konuştu

Bir soru üzerine Hamzaçebi, Meclis Başkanı'nın, muhalefet partilerinin sesinin kısılmasına yönelik niyete kulak vereceğini düşünmediğini belirterek, "Sayın Başkan'ın bu hassasiyetleri gözeteceğine inanıyorum. Aksi bir tavır muhalefet partilerinin sesinin kısılması demektir. Sayın Meclis Başkanı'nın bu talebe duyarlı olacağına inanıyorum" dedi. "Meclis TV'nin yayınlarının sınırlandırılması konusunda Meclis Başkanı ile görüştünüz mü" sorusuna da Hamzaçebi, şöyle dedi: "Meclis Başkanı ile evvelsi gün telefonla görüştüm. Sayın Meclis Başkanı bu yönde bir çalışmanın olmadığını, bu yönde bir niyetinin olmadığını ifade ettiler, konuyu değerlendirdiğini ve diğer ülke uygulamalarına da baktığını ifade etti. Bunun sonucuna göre konuyu siyasi partilerle paylaşacağını beyan ettiler. Sayın Çiçek'in açıklaması bu yönde. Sayın Çiçek konuya sağduyulu yaklaşacaktır, buna inanıyorum."

Gölge kabine

Bir basın mensubunun, "Gölge vekil ve gölge kabine" yönelik sorusunu Hamzaçebi, şöyle yanıtladı: "Milletvekili çıkaramadığımız 33 il için milletvekili görevlendirdik. Ayrıca PM üyeleri de görev alacaktır. O ilin milletvekili varmış gibi görevlendirilen milletvekilleri o ille ilgili gerekli çalışmaları yapacaktır. Gölge kabine bir gazetenin yazmış olduğu bir haberdir. Gölge kabine olarak bir kabine eğer kurulacak olursa burada bütün grubumuz görev alabilecek durumdadır, bütün arkadaşlarımız o görevi yapabilir. Hepimiz, bütün bakanlıkları bütün hükümet uygulamalarını yakinen izliyoruz. O konuda kendiliğinden kendisini birçok konuda görevli sayan ilgili kurumu, bakanı izleyen arkadaşlarımız vardır."
 

'Hükümet kemer sıkma tedbirlerine başvuracaktır'

Bir soru üzerine Hamzaçebi, "AKP Genel Başkan Yardımcısı, vatandaşı 'Aman harcamayın, krize gireriz' diye uyardı. Sonradan Başbakan Yardımcısı benzer yönde bir endişeyi dile getirdi. Buna bir cümle ile cevap vermek isteriz, hükümette jeton geç düştü. Bunun anlamı; hükümetin kemer sıkma tedbirlerine başvuracağıdır. Bunun anlamı, hükümet yeni vergiler getirecek demektir. Bunun anlamı; vatandaşa 'harcama' demektir, hükümet buraya gidecektir. Bunun sonu iyi değildir" dedi.
 

'Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız'

Bakan yardımcılığı konusundaki bir soruya da Hamzaçebi, "Hükümet illa da bunu oluşturmak istiyorsa Anayasa değişiklik yapmak durumundadır. Biz konuyu değerlendiriyoruz. O çalışma sonucuna göre bu düzenlemeyi gerekirse Anayasa Mahkemesine taşıyacağız" yanıtını verdi.
 

Bakan Eker'in açıklaması

Bakan Mehdi Eker'in, "Demokratik reform istiyorsan tartışılacağı yer Meclis'tir. Meşru olan her şeyi tartışmaya açığız. Demokratik özerklik talebi dahil" sözlerinin anımsatılması üzerine Hamzaçebi şöyle dedi: "Yapılması gereken terörü bir kenara bırakarak demokratik ve sivil siyaset ekseninde özgürlükçü bir ortamda bütün sorunları tartışmaktır. BDP'ye mensup milletvekillerimiz eğer demokratik özerkliğe inanıyorlarsa bunu gelip TBMM'de anlatabilirler, konuşabilirler. Silahlar bırakılsın, isteyenler görüşlerini her ortamda anlatabilir. Önemli olan bu talepler etrafında toplumsal uzlaşmanın sağlanmasıdır. 73 milyonun büyük bir çoğunlukla etrafında uzlaşmayacağı bir çözüm, çözüm değildir."
 

'Demokratik özerkliğin kabulu mümkün değildir'

"Demokratik özerklik talebin Meclis'te konuşulabileceğini söylerken, taleplerin üzerinde uzlaşılabilecek noktalar olabileceğini mi söylüyorsunuz" sorusuna Hamzaçebi, "Hayır, öyle söylemiyorum. Demokratik özerkliğin kabulü mümkün değildir. Ayrı bir devlet oluşturmayı amaçlayan bir projedir. Böyle bir projeye CHP olarak olumlu bakmıyoruz. Ama onu savunan partiler, milletvekilleri bu görüşlerini parlamento kürsüsünden ifade edebilirler. Önemli olan o özgürlüğün olmasıdır" dedi.
 

CHP'nin anayasa yapımı konusundaki temel prensibi

Anayasa çalışmaları konusundaki soruya da Hamzaçebi, şöyle dedi: "Bizim anayasa yapımı konusunda temel prensibimiz uzlaşarak anayasa yapmaktır. İnsanımızın özgürlük alanını genişleten bu özgürlükler karşısında devletin gücünü sınırlayan, devletin bu özgürlüklere müdahale etmesini engelleyen bir anayasal anlayışın hayata geçirilmesini istiyoruz. Temel önceliğimiz budur. Bu çerçevede tutuklu milletvekillerinin halkın iradesinin bir gereği olarak TBMM'de görev yapmaları gerektiğine inanıyoruz."
 

Yemin etmeyen CHP'li vekil

Bir basın mensubunun, "CHP Mersin Milletvekili İsa Gök yemin etmedi" hatırlatması üzerine Gök, "Sayın Gök o yönde bir tercih kullandı, buna ilişkin Sayın Gök'e sormak gerekir" dedi.
 

Dursun Çiçek'in eşinin tayini

Dursun Çiçek'in eşinin tayini konusundaki soruya da CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, "Sayın Çiçek'in eşine yapılan muamele eziyettir. Ziraat Bankasında çalışıyor. Eşine daha yakın olma amacıyla İstanbul'a tayinini istemiştir. İstanbul'a tayinini isteyen Bayan Çiçek soluğu Ardahan'da almıştır. Bu bir eziyettir, bu insan haklarına aykırıdır. Bu tayini yapanlar insanlıktan nasibini almamıştır" dedi.
 

AKP Bursa milletvekilinin sözlerine yanıt

"AKP Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, 'Başbakan'a dokunmak bile bence ibadettir' dedi, ne diyorsunuz" sorusuna Hamzaçebi, şöyle dedi: "Sayın Bursa Milletvekili, milletvekili olmasının karşılığını Sayın Başbakan'a ödüyor. Gerek yok artık insanlarımızın camilere gitmesine, oruç tutmasına, hacca gitmesine, dua etmesine, bunların hiçbirisine gerek yok. 5 dakikalık bir ziyaret Sayın Başbakan'a ziyaret ibadet yerine geçiyormuş, benim önerim Sayın Başbakan bu 5 dakikalık süreleri biraz daha artırsın AKP milletvekilleri biraz daha çok ibadet etme imkanına kavuşsun."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler