CHP'den Erdoğan'a 'Kabataş' soruları

Gezi direnişi sırasında Kabataş’ta Zehra D.’ye saldırılmadığını ortaya koyan güvenlik kamerası görüntüleri sonrasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın yaptığı uzman değerlendirmesi CHP tarafından TBMM’ye taşındı.

CHP'den Erdoğan'a 'Kabataş' soruları
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.02.2014 - 13:33

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, başından beri takip ettiği konu için yeni girişimde bulunarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Kanal D görüntüleri yayınladı, saldırı yok

Umut Oran, önergesinde Kabataş’ta 1 Haziran 2013 tarihinde Zehra D. isimli başörtülü bir yurttaşın yanında küçük çocuğu varken deri pantolonlu, 80-100 kişilik üzeri çıplak bir grubun cinsel tacizine uğrayıp, tekme-tokat darp edildiğini, üzerine idrar döküldüğünü öne sürdüğü, Kanal D’nin ise olayın gerçekleştiği öne sürülen zaman diliminin güvenlik kamerası görüntülerini yayınlayarak herhangi bir saldırı yaşanmadığını net biçimde ortaya koyduğunu vurguladı.

5 gün sonra adli tıp raporu

İddia edilen saldırıdan 5 gün sonra Zehra D.’nin başvurusu üzerine İstanbul Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nün 5.6.2013 tarih ve 2013/12822 sayılı raporunu Dr. Gökçe Ünal Taşyaka’nın düzenlediğini belirten Umut Oran, “Adli Tıp doktoru, “sağ diz üst kısmında 3 adet 1,5 cm çapında, iç alt kısmında bir adet 1 cm çapında, sol diz üst dış kısmında bir adet 1,5 cm çapında koyu mor renkli ekimozlar olduğunu. Kişide yumuşak doku lezyonlarına neden olan yaralanmasının; 1- Kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir durum olmadığı, 2- Kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olduğu, 3- Kişide kemik kırığı tarif edilmediği kanaatini’ bildirdi” dedi.

“Raporu nerenize koyacaksınız?”

Erdoğan’ın, Kanal D’nin görüntüleri yayımlamasından sonra “Raporu nerenize koyacaksınız?” diyerek bu medya grubunu eleştirdiğini de anımsatan Umut Oran, önergesinde şunları kaydetti:

“Türkiye’de ve dünyada işkenceyle mücadelede saygın bir isim olan BM’nin işkencenin saptanmasında kılavuz olarak kabul ettiği İstanbul Protokolü’nün hazırlayıcıları arasında bulunan Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın Zehra D.’nin anlatımları ve düzenlenen adli tıp raporuyla ilgili önemli eleştirileri oldu”

Dizin iç kısmında darp yaralanması normal değil

Umut Oran’ın, Başbakan Erdoğan’a yönelttiği sorular şöyle:

- Darp sırasında insanlar korunma amacıyla rahim içi bebek pozisyonu aldığı bilinmesi karşısında yere düşüp darp edilen bir insanın dizlerinin iç kısımlarında yaralanma olması hayatın olağan akışına ters değil midir?

Zehra D.’nin öyküsü yok

- Raporda diz iç bölgesinde birtakım yaralardan bahsedilmesine karşın bu yaralanmaların öyküsünün anlatılmaması, Zehra D.’nin hastalığının olup olmadığından bahsedilmemesi, bu yaralanmaların ev içi kazayla meydana gelip gelmediğinin araştırılmamış olması bir eksiklik değil midir?

- Raporda ruhsal değerlendirmelerden hiç söz edilmemesi eksiklik değil midir?

Kadının beyanına tıbbi belgeleme

- Aile içi şiddetin önlenmesi için geliştirilen mevzuat ve uygulamada “Kadının beyanı esastır” ilkesi öne çıkmasına karşın, adli tıp açısından tek başına beyan esas mıdır? Adaletin doğru ve hızlı tecelli edebilmesi için etkili bir soruşturma ve tıbbi belgeleme faaliyeti ile bu beyanların desteklenmesi gerekmiyor mu?

CSI gibi neden bağımsız değil?

- Adli Tıp Kurumu Başkanlığı aynen ABD ve AB’deki CSI örneklerinde olduğu gibi niçin tam bağımsız kılınmıyor ve halen doğrudan Adalet Bakanı’na bağımlı halde bırakılmış durumda? Bağımsız adli kolluk kurulmasından niçin ısrarla kaçınıyorsunuz?

- Adalet Bakanı’nın, dolayısıyla hükümetin ve siyasi iradenin müdahalesine açık bir Adli Tıp Kurumu’nun kararlarından kuşku duyulması ve tartışılması, doğal değil midir? Bu durumu ne zaman önleyeceksiniz?

“Nereye koyacaksınız” dediğiniz raporların sayısı kaç oldu?

- “Nereye koyacaksınız” dediğiniz Adli Tıp Kurumu raporlarının, 2003-2013 yılları arasında toplam ve yıllar itibariyle sayısı kaçtır?

- 2003 yılından itibaren, hatalı olduğu anlaşıldığı için yeniden düzenlenen rapor sayısı yıllar itibariyle kaçtır? Bu hatalı raporlar dolayısıyla hakkında idari işlem yapılan personel sayısı yıllar itibariyle kaçtır?

- Hatalı adli tıp raporları nedeniyle mağdurlara, şüphelilere ve yakınlarına yapılan tazminat ödemeleri var mıdır, varsa bu tazminatların son 10 yıl içindeki dağılımı yıllar itibariyle kaçar TL’dir?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler