CHP'den, Medeni Kanun'da değişiklik teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kadınların evlendikten sonra da yalnızca kendi soyadlarını kullanabilmeleri için kanun teklifi hazırladı.

Yayınlanma: 10.10.2012 - 10:16
Abone Ol google-news

Tanrıkulu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklif, Türk Medeni Kanunu'nun ''Kadının Soyadı'' başlıklı maddesinde değişiklik yapıyor. Teklif, evlenen kadına, evlenmeden önce sahip olduğu soyadını, erkeğin soyadına yer vermeksizin kullanma konusunda hak tanınmasını öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, kadın-erkek eşitliğinin sosyal yaşamın her alanında tam anlamıyla hayata geçirilmesi gerekliliği karşısında, aile birliğine ilişkin bir çok olumlu adım atıldığı belirtildi. Buna rağmen, eşler arasında eşitliğin tam anlamıyla sağlanamadığı ve bu nedenle bir çok sorunun artarak devam ettiği kaydedildi.

Gerekçede, kadının doğumla birlikte sahip olduğu ve kimliğinin belirlenmesinde en önemli unsur olan soyadını, evlilik nedeniyle terk etmesi yönündeki yasal zorunluluğun, kimlik karmaşasına neden olduğu, kadının sosyal yaşamdaki konumunu ve tanınırlığını zedelediği ifade edildi. Gerekçede, kadının doğumla birlikte kazandığı; eğitim, iş ve sosyal yaşamında tanınırlığa ulaştığı soyadını, sadece evlendiği için terk etmesi ve soyadı değiştikten sonra tanınırlığını yitirmesinin kabul edilemeyeceğini belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler