CHP'den Pozantı raporu: Yetkililer kayıtsız kaldı
CHP heyeti, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili iddialara ilişkin incelemelerde bulunarak rapor hazırladı.
Raporda, Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve İstanbul Milletvekili Melda Onur'dan oluşan heyetin, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda küçük çocuklara işkence, kötü muamele ve tecavüz edildiğine dair haberlerin ardından, 28 Şubat 2012 tarihinde Adana, Mersin ve Pozantı'da incelemelerde bulunduğu belirtildi.
Adana Pozantı Çocuk Cezaevinde 218 çocuğun kaldığı, cezaevinde 34 koğuş bulunduğu, 30 koğuşta çocukların kaldığı, 4 koğuşta ise yaşı büyük mahkumların bulunduğu ifade edildi.
2011 yılı Nisan ayı başında Pozantı Cezaevindeki çocukların, Mersin İnsan Hakları Derneğine başvuru yaptığı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Adana Şubesi tarafından 8 çocukla ilgili rapor düzenlendiği kaydedilen raporda, İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi tarafından Adalet Bakanlığı, Adana Valiliği ve Adana Cumhuriyet Başsavcılığına şikayetlerin iletildiği, ancak Adalet Bakanlığının soruşturma yapmadığı ileri sürdü.
Raporda, cezaevinden çıkan çocukların, birlikte kaldıkları tutuklu ve hükümlülerden şiddet gördüklerini, cinsel taciz ve tecavüze uğradıklarını iddia ettikleri ileri sürdü. Söz konusu çocukların, cezaevi yönetimi ile ilgili de ''kötü muamele'' iddialarında bulundukları savunuldu.
Cezaevi yönetiminin, 2 ay önce meydana geldiği iddia edilen tecavüz iddiasının üzerine yeterince gitmediği, Adalet Bakanlığının, medyada konu gündeme geldikten hemen sonra apar topar müfettiş görevlendirerek Pozantı'ya gönderdiği iddia edilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
''Yetkililer yaşanan olaylara kayıtsız kalmıştır. Kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen çocuklar ile adi suçtan cezaevinde bulunan çocuklar aynı koğuşta tutulmaktadır.
Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturmanın yanlı olacağı düşünülmektedir. Dolayısıyla Pozantı Cezaevi'nde bulunan müfettişler derhal geri çağrılmalıdır. Yaşanılan sorunları ve ortaya konulan iddiaları araştırmak üzere tarafsız bir araştırma komisyonu kurularak konu tüm detayları ile ele alınmalı ve incelenmelidir. Siyasi tutuklu olarak değerlendirilen çocuklar ile adi suçlardan cezaevinde kalan çocukların ayrı koğuşlarda tutulması, meydana gelebilecek olumsuz durumları ortadan kaldıracaktır. Pozantı Çocuk Cezaevinde kalan yaşı 18'in üzerinde 14 tutuklu başka cezaevlerine gönderilmelidir.
Türkiye'de ki tüm çocuk cezaevlerinin denetlenebilmesi için, içerisinde psikolog, pedagog, psikiyatr, uzman hekim, mimar, mühendis ve hukukçuların da bulunduğu daimi bağımsız bir denetleme komisyonu oluşturulmalıdır. Neredeyse tamamı okul çağında olan çocukların eğitimlerine devam edebilmeleri sağlanmalıdır. Pozantı Çocuk Cezaevi, Türkiye cezaevlerinin küçük bir resmidir. Türkiye cezaevlerinde yaşanılan şiddet, baskı, taciz, kötü muamelelerin araştırılması, cezaevlerinin fiziki durumlarının incelenmesi amacıyla TBMM tarafından cezaevleri inceleme komisyonu kurularak detaylı bir inceleme yapılması uygun olacaktır. Adalet Bakanı istifaya çağrılmalı ve hakkında bir Gensoru önergesi verilmelidir.''
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...