CHP'den Siirt için araştırma önergesi

CHP, Siirt'te çocuklara yönelik tecavüz vakasının TBMM tarafından araştırılmasını istedi.

CHP'den Siirt için araştırma önergesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.05.2010 - 13:15

CHP'li bir grup milletvekili, Siirt'te ortaya çıkan çocuklara yönelik tecavüz vakasının sadece Siirt'in değil, Türkiye'nin utancı olduğunu belirterek Türkiye genelinde pek çok yerde yaşanan benzer olayların nedenlerinin de tespit edilmesi açısından Siirt'teki olayın TBMM tarafından araştırılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın hazırladığı ve 29 CHP'li milletvekilinin imzaladığı araştırma önergesi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Son dönemde çocuklara yönelik şiddet ve istismar vakalarının arttığı belirtilen önergede, 2003 yılında Mardin'de 12 yaşındaki bir çocuğa 7 ay boyunca tecavüz edildiği, 2008 yılında Çankırı'da 14 yaşındaki kız çocuğuna 10 gün sureyle tecavüz edildiği, Trabzon Köprübaşı İlçesi'nde bir ilköğretim okulunda bir öğretmenin kız öğrencilere cinsel istismar ve tacizde bulunduğu, Siirt'te bir ilköğretim okulunda 7 kız öğrenciye 2 yıldır çeşitli kişiler tarafından defalarca tecavüz edildiği anımsatılan önergede, "İki yıldır Siirt'te yaşanan bu utanç verici olayın benzerleri Türkiye'nin pek çok yerinde değişik tarihlerde yaşanmıştır" denildi.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin imzalandığı Türkiye'de iktidarın çocuklarla ilgili pek çok konuda sosyal devlet olma sorumluluğunu gerçekleştiremediği savunulan önergede "Sözkonusu olayın benzerlerinin yaşandığı diğer durumlarda sorunun çözümlenmesi için gerçekçi bir adım atılmadığı Siirt'teki utanç verici tablonun ortaya çıkması ile somutlaşmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Siirt'te yaşanan olayın, Siirt'in değil Türkiye'nin ayıbı olduğu kaydedilen önergede şu görüşlere yer verildi:

"Güneydoğu'da pek çok yerde olduğu gibi Siirt'te de pek çok köy boşaltılmıştır. Tarım ve hayvancılığın bitirildiği bir süreç yaşanmaktadır. Bu da geçim kaynağı olmayan vatandaşlarımızı göçe zorlanmıştır. İnsanlarımızın günden güne yoksullaştığı bu dönemde hala daha 3 çocuk sahibi olunması teşvik edilmektedir. Tüm bunlar da kentin sosyo-ekonomik yapısını bozan olumsuzluktan ortaya çıkarmaktadır. Sosyal ve ekonomik travmaların yaşandığı kentte, bu durumun acı faturası çocuklarımıza çıkarılmıştır. Eğitim ve öğretim görmek için gittikleri okulda müdür yardımcısı tarafından dışarıda Siirt'in hatırı sayılır ailelerine mensup oldukları ifade edilen kişiler tarafından tecavüze uğrayan çocuklarımızın yaşadıkları travmayı atlatmaları ve geleceğe umutla bakabilmesini sağlamak devletin görev ve sorumluluğudur."

Çocuk istismar ve tacizinin olağanlaştırılmasının son derece tehlikeli bir durum olduğu ve bu nedenle konunun ayrıntılı bir şeklide incelenmesi gerektiği vurgulanan önergede şunlar kaydedildi:

"Yaşanan olay Siirt'in değil Türkiye'nin utancıdır. Yaşanan olay Siirt'in değil Türkiye'nin sorunudur. Yaşananların toplumsal bir sorun olarak görülmesi çözüm açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Bu olayın gizlenmesi yerine açığa çıkarılması konuyla ilgili tüm detayların incelenmesi bir daha böyle bir olayın yaşanmaması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle Türkiye genelinde pek çok yerde yaşanan benzer olayların nedenlerinin de tespit edilmesi açısından Siirt'teki olayın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından araştırılması gerekmektedir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler