CHP'den silikosiz hastaları için teklif

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, kot kumlama işinde çalışan ve silikosiz hastalığına yakalananlar için hazırladığı teklifi TBMM Başkanlığı'na verdi.

Yayınlanma: 30.06.2010 - 09:55
Abone Ol google-news

Teklif, silikosiz hastalığına yakalananların tedavileri ve malulen emekli olmalarına yönelik düzenlemeleri içeriyor. Buna göre silikosiz hastalığına yakalananlar sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacak. Mevcut sigortalılık durumlarının tamamlanması suretiyle malullük aylığından yararlanacak.


Teklif ne getiriyor?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, çalışmaları sırasında iş dışında başka bir nedenle yakalanmaları mümkün olmayan bir meslek hastalığına yakalanan ve bu durumları Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları Hastanelerince ilk tespitleri yapılan işçiler sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın bu haktan yararlanacak.

Sigortalının beyan ettiği çalışma dönemi kurumu tarafından, re'sen araştırılacak ve sorumlulardan tahsil edilecek. Çalışma dönemi ile primlerin tespit ve tahsilinin mümkün olmaması hali, kanundaki mevcut düzenleme öngörülen hakkı hiçbir şekilde etkilemeyecek.
Çalışmaları sırasında yaptıkları iş dışında başka bir nedenle yakalanmaları mümkün olmayan bir meslek hastalığına yakalanan ve bu durumları Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları Hastanelerince ilk tespitleri yapılan işçiler de bu madde kapsamında olacak.


Başbakan'a çağrı yaptı

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Soysal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve milletvekillerine bu teklife destek olmaları için çağrıda bulunarak, "Bu insanlık dramına son verelim" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler