CHP'den, YSK'ye başvuru
CHP Genel Sekreteri Önder Sav, referandum sonucunu belirleyen tasdikli sandık kurulu tutanaklarının siyasi parti temsilcilerine verilmesinin karar altına alınması için Yüksek Seçim Kurulu(YSK) Başkanlığı'na başvurdu.
CHP Genel Sekreteri Önder Sav, referandum sonucunu belirleyen tasdikli sandık kurulu tutanaklarının siyasi parti temsilcilerine verilmesinin karar altına alınması için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı'na başvurdu.
Sav, YSK'ya yaptığı başvuruda 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak olan halkoylamasında, sandık sonuçlarını gösteren sayım-döküm tutanağının sadece iki adet hazırlanacağı, sandık görevlisi siyasi parti temsilcilerine verilmeyeceği duyumu aldıklarını, bugüne kadar yapılan tüm seçimlerde yeterli sayıda hazırlanıp sandık kurulunca onaylanarak isteyen siyasi parti görevlisi veya gözlemcisine verilen sayım-döküm tutanağının seçimlerin şeffaflığını sağlayan en önemli hususlardan birisi olduğunu belirtti.
12 Eylül'de yapılacak olan referandumun, yaratacağı sonuçlar açısından Milletvekili Genel Seçimleri kadar önemli olduğunu ve hiçbir kuşku, şüphe ve şaibeye meydan vermeyecek şekilde yapılmasının, daha önceki uygulamanın devamı ile mümkün olacağını vurgulayan Sav, sandık başlarında sandık kurulu ile siyasi parti temsilcileri arasında tartışmaların yaşanmaması için de olağan uygulamanın devamında büyük yarar olduğuna dikkat çekti.
Sav, sandık kurulu tutanaklarının parti temsilcilerine verilmemesinin, ilçe ve il seçim kurulları ile Yüksek Seçim Kurulu'nun da yersiz ve gereksiz şekilde tartışılır hale gelmesine neden olacağını, gizli oy açık tasnif ilkesini de zedeleyeceği endişesini yaratacağını ifade ederek şunları kaydetti:
"Eğer bu halk oylaması siyasi partileri doğrudan ilgilendirmiyor gibi düşünülüyorsa; bu durum demokratik yaşamın vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerin ülke demokrasisi açısından fevkalade önemli bir halk oylamasında devre dışı bırakılmalarına yol açacaktır. Aksi takdirde TRT'de, TBMM'de grubu olan Siyasi Partilere konuşma hakkı verilmesinin de hiçbir anlamı kalmayacaktır. Duyumu alınan tutanak belge ve örneği verilmeyeceği gerçek ise; bu anlayış demokratik-hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkeleri ile asla bağdaştırılamaz. Bu konunun açıklığa kavuşturularak, eğer tutanakların iki nüsha hazırlanması sözkonusu ise yukarıda bahsettiğimiz olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve isteyen sandık görevlisi veya gözlemcisine tasdikli sayım-döküm tutanağının bir örneğinin verilmesinin sağlanması gerekir. Yukarıda etraflıca açıklanan nedenlerle halk oylaması sonucunu belirleyen tasdikli Sandık Kurulu tutanaklarının siyasi parti temsilcilerine verilmesinin karar altına alınması hususunu takdir ve bilgilerinize sunarım."
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!