CHP'li Çetin'den 1 Mayıs için çok sert açıklama: Atlarla, itlerle...

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında 1 Mayıs yasakları için çok sert ifadelerle hükümete yüklendi.

Yayınlanma: 21.04.2014 - 15:19
Abone Ol google-news

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, özelleştirme nedeniyle eylem yapan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinde çalışan işçiler ve sendikacılar da katıldı. CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmesinde "kamu yararı" olmadığını öne sürdü. Üç termik santralinde çalışan işçilerin özelleştirmeye karşı mücadelelerini sürdürdüklerini anlatan Demir, bunun sadece Ankara'da özelleştirme İdaresi Başkanlığı karşısında değil, santrallerde de devam ettiğini kaydetti.

"TERMİK SANTRALLER VE KÖMÜR OCAKLARI DEĞERİNİN ÇOK ALTINDA YAĞMALANDI"

Bin 500 işçi ve işçi ailesinin özelleştirmeye karşı ekmek teknelerini korumak için direniş gösterdiğini ifade eden Demir, termik santraller ve kömür ocaklarının "değerinin çok altında yağmalandığını" savundu. Yılda 300 milyon lira kar eden kurumun "babalar gibi satıldığını" belirten Demir, "Üç termik santrali, Türkiye'nin elektrik dağıtım ağına hizmet eden, Ege bölgesini aydınlatan, insanlara ekmek kapısı olarak Muğla'nın aşı, işi, umudu olmuştur. Santrallerde yaklaşık 5 bin işçi çalışıyor. Aileleriyle birlikte 25 bin kişi ediyor. Özelleştirme bu insanlar için yoksulluk, kölelik, yıkım; Muğla için ise bölge ekonomisinin can damarının kesilmesidir. Milli varlıklarımız peşkeş çekiliyor. Cuma günü ihaleyi izledik. Bu kadar ucuza peşkeş çekilen ihaleyi hiç görmedik. Zarar etmeyen kurum niye satılıyor? Kamu zarara uğratılmaktadır, vatan hainliği yapılmaktadır. Santrallerin sıkıntılarını çeken yöre halkı da bu özelleştirmeyi istemiyor" diye konuştu.



"ZENGİNLERİN AKP ELİYLE ZENGİN EDİLMESİNİN SOMUT GÖSTERGESİDİR"

İzzet Çetin de AKP döneminde gerçekleştirilen özelleştirmelerin pek çoğunun "kamu yararı olmadığı" gerekçesiyle iptal edildiğini, ancak iktidarın yargı kararlarının gereğini yerine getirmediğini, bunun için Bakanlar Kurulu kararı alındığını söyledi.

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralinin ihalesinin Cuma günü yapıldığını ve alınan aralar, telefonlar, ihaleye katılanların birbirlerine kaş göz işareti yapmasıyla 2 milyar 671 milyon lirayla ucuza kapatıldığını ileri süren Çetin, "Bu özelleştirme, türedi zenginlerin AKP eliyle zengin edilmesinin somut göstergesidir" dedi.

"TOMALARLA, ATLARLA, İTLERLE..."

Özelleştirmeye karşı mücadele veren işçilere Kurtuluş Parkı'nda "tomalarla, atlarla, itlerle, basınçlı su, plastik mermi, copla şiddet uygulandığını" savunan Çetin, cep telefonundan plastik mermiyle yaralanan işçilerin ve sendikacıların fotoğrafını gösterdi. Çetin, işçilerin 10 Nisan'dan beri özelleştirmeye karşı takdire şayan bir mücadele verdiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Muğla'da verdiği sözü yerine getirerek, ihalenin iptal edilmesi gerektiğini kaydetti.

"1 MAYIS'I YASAKLAYAMAYACAKLAR, İŞÇİLER VE SENDİKALAR ÖZGÜR BİÇİMDE KUTLAMANIN YOLUNU BULACAK"

Çetin, 1 Mayıs ile ilgili bir soru üzerine, "1 Mayıs'ın yasaklı demokrasinin somut göstergesi olduğunu" belirterek, "Bu günü belli alanlara sıkıştırmak AKP'nin yeni demokrasi anlayışının tezahürüdür. İşçiler termik santrallerini nasıl ekmek tekneleri olarak görüp koruyorlarsa, 1 Mayıs'ı da öyle görürler, seslerini duyurmak için alanlara çıkarlar. Başbakan ve İstanbul Valisi'nin de böyle algılaması gerekir. Vali emir kuludur, aldığı emirleri uyguluyor. Ne yaparlarsa yapsınlar 1 Mayıs'ı yasaklayamayacaklar, işçiler ve sendikalar özgür biçimde kutlamanın yolunu bulacak" karşılığını verdi.

Tanal da Başbakan Erdoğan'ın 1 Mayıs ile ilgili açıklamasının "yetki gaspı" olduğunu belirterek, yetkisini kanundan almadan, kanun dışına çıkarak açıklama yaptığını öne sürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon