CHP'li Tanrıkulu'ndan ÖSYM Başkanı'na istifa çağrısı

Kopya ve soruların sızdırıldığı iddialarına suç duyurusunda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ÖSYM'nin Türkiye'nin en güvenilir kurumuyken şaibe ile anılır hale geldiğini kaydetti.

Yayınlanma: 11.07.2012 - 11:13
Abone Ol google-news

CHP, 2012 Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) kopya ve sınav sorularının sızdırıldığı iddiaların ortaya çıkmasının ardından sorumluların cezalandırılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Gençlik Kolları Başkanı Emre Doğan Ankara Adliyesi'ne gelerek sorumluların cezalandırılması için savcılağa dilekçelerini verdi. Suç duyurusunun ardından açıklama yapan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu, sınava şaibe karıştığını belirterek, ÖSYM'nin Türkiye'nin en güvenilir kurumuyken şaibe ile anılır hale geldiğini kaydetti.

2010 yılında gerçekleştirilen KPSS'deki kopya iddialarının ardından ÖSYM Başkanı Ali Demir'i istifaya çağırdıklarını anımsatan Tanrıkulu, "Şimdi kendisine aynı çağrıda bulunuyoruz. Milyonlarca yurtaşımız sınava girmiştir, hepisi endişeli haldedir. Bu soruşturmanın bağımsız, şefaf ve adil bir biçimde yapılması ve gerçeklerin ortaya çıkarılması gerekir. Hem bu suç duyurusunun hem de Meclis'in araştırmasının takipçisi olacağız" dedi.
 

'Söylediklerine sayın başkan da inanmıyor'

ÖSYM Başkanı Demir'in "bulgu yok" açıklamasının hatırlatılması üzerine Tanrıkulu, istifa çağrısında bulundu. Yıllarca avukatlık yaptığını belirten Tanrıkulu, Demir'in açıklamalarının güvenden uzak olduğunu, sözlerine kendisinin bile inanmadığını ifade etti. Demir'e önce izne ayrılması ardından da istifa etmesi çağrısında bulunan Tanrıkulu, bir gazetecinin "Size göre kopya bulguları nelerdir" sorusunu "Birebir aynı sorular internette dolaşmış, parklarda bulunmuş. 57 tane soru aynı anda yüklenmiş, bunların akılda tutalarak yazılması hayatın olağan akışıyla bağdaşmaz. Dolayasıyla büyük bir şaibe vardır, bu şaibernin giderilmesi lazım, giderilmesi için de ÖSYM'nin başında bulunan başkanın ÖSYM'nin başından ayrılması lazım" şeklinde yanıtladı. ÖSYM'nin sınav yapma becerisini kaybettiğini savunan Tanrıkulu, ÖSYM'yi şaibesiz hale getirmek için öncelikle Demir'in ve yönetimin değişmesi gerektiğini savundu. Daha önceki kopya iddiaları nedeniyle üç yıldır soruşturma yapıldığını ancak halen dava açılmadığını anımsatan Tanrıkulu, "Türkiye nin en güvenilir kurumlarının bu iktidar döneminde bu hale getirimesi bu iktidarın ayıbıdır" dedi.

Demir istifa etsin

CHP Gençlik Kolları Başkanı Emre Doğan ise KPSS'de yaşanan skandalın küçük bir çete organizasyonu olmadığını ifade ederek, sınav sorularının sosyal paylaşım sitesinde yayınlandığını, imtiyaz sahipleri arasında Deniz Feneri Derneği Ankara Şube Başkanı Mevlüt Koca'nın da bulunduğu "beyazkalem.com.tr" isimli internet adresinde soruların 57'sinin deneme sınavı adı altında yayındığını savundu. Gençlerin beklentisinin adaletin yerine gelmesi olduğunu belirten Doğan, Demir'i istifaya, savcıları da iddalar konusunda göreve çağırdı. Tanrıkulu ve Doğan'ın savcılığa sunduğu dilekçede, 7-8 Temmuz 2012 tarihinde yurt genelinde yapılan KPSS sorularının çalınması ve sınavdaki hile iddialarına ilişkin sorumluların TCK hükümleri çerçevesinde cezalandırılması istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler