CHP'nin Taksim projesiyle ilgisi yok

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Grup Sözcüsü Mehmet Yıldız, CHP Meclis Gurubu'nun Taksim'e oy verdi iddiasının, AKPnin İstanbul'da yaptığı imar yağmasının üstünü örtmeye yönelik bir saptırma olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 03.06.2013 - 14:28
Abone Ol google-news

Mehmet Yıldız, “Gezi Parkına el koymaya çalışan AKP ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelen tepkileri hafifletme ve CHP’ye yönlendirme gayretidir. Taksim Kışlası ile ilgili plan değişikliği belediye meclisine gelmemiştir, kışlayı kurul tescil etmiştir”dedi.

Mimar Mehmet Yıldız, AKP ve bazı siyasilerin CHP’nin Taksim projesine “onay verdiği” iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, gelişmeleri gazetemize değerlendirdi. Kamuoyunda Taksim Kışlası, Taksim’in yayalaştırılması ile ilgili planla değil; Belediyenin müracaatı sonucu, II Numaralı Koruma Bölge Kurulu’nun, 9 Şubat’taki kararıyla 1. Sınıf Eski Eser olarak tescil edilmesiyle geldiğini anımsattı: “Kışlayı adım, adım Gezi Parkına getiren ilk karar, bu tescil kararıdır.Bu kararın Belediye Meclisi ile ilgisi yoktur. Taksim’i ve Gezi Parkı’nı içine alan Beyoğlu bölgesi sit alanıdır. Sit alanlarında plan onama yetkisi bölge kurullarınındır. Beyoğlu Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi, Koruma Kurulu’nun 1. Derece Tarihi eser olarak tescil ettiği Kışla’nın, Gezi Parkı’na yapılması için karar alınmak üzere, İstanbul II Numaralı Koruma Bölge Kurulu’na müracaat etmiştir.”


CHP, koruma kuruluna başvurdu


CHP Gurup Yönetimi’nin, bir çalışma yaparak, Gezi Parkı’na neden kışla yapılamayacağına ilişkin Koruma Kurulu’na başvurduğunu vurgulayan Yıldız, “Sözkonusu raporda; yapılacak yapının eskisini yansıtmayacağı, tarihi değeri olmayacağı, Gezi Parkının tüm planlarda yeşil alan olduğu ve parkın da tarihi değer taşıdığı belirtilmiştir. Başbakan bu karardan sonra kararı eleştirmiş, Geziye ne olursa olsun Topçu kışlasını yapacağını her vesile ile ilan etmiştir. Bölge Kurulu’nun kararına Yüksek kurul nezdinde Belediye itiraz etmiş, Yüksek Kurul da Başbakan’ın görüşü doğrultusunda kara vermiştir” dedi.
 

Karar Başbakan’ın

Yüksek Kurul 16 üyesinden 10’unnu ilgili bakanlıkların müsteşar ve yardımcıları ya da genel müdür veya yardımcıları, yani Başbakan’ın memurları olduğuna dikkat çeken Yıldız, Başbakan’ın açıklamalarından sonra bu kurulda alınan kararın adil olmayacağını vurguladı. Taksim Kışlası kararını Başbakan’ın verdiğini vurgulayarak, devam etti: “Bölge Planlarında Taksim Gezi Parkı halen Yeşil Alan ve Park olarak işlidir. Yüksek Kurul kararı gereği kışlanın planlara işlenmesi gerekir. İnşaat Ruhsatının alınması gerekir. Bu gün yapılan kazı ve ağaç kesme işlemleri yasal değildir. Başbakanın dayatması ile yasalar çiğnenmektedir.”

Yayalaştırma ayrı


Taksim Meydanı’nın yayalaştırılması projesinin kışladan bağımsız başka plan olduğunu anlatan Yıldız, CHP’nin yayalaştırmaya oy verdiğini belirtti. Aksi iddiaların, asıl suçluya ortak arayarak gerçeği saptırma gayreti olduğunu ifade ederek, CHP grubunun Kışla yapımına engel olmak için gerekeni yapmaya devam edeceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler