CHP'nin teklifi hazır

CHP, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK), tutukluluk sürelerini yeniden düzenleyen 102. maddesiyle ilgili hazırladığı kanun teklifi ile tutukluluk süresini en çok 3 yıl olarak öngörüyor. Ayrıca, "Kanunda öngörülen tutuklama süresi iki kat uygulanır" şeklindeki 252. maddesinin ikinci fıkrasının kanun metninden çıkartılması isteniyor.

CHP'nin teklifi hazır
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.01.2011 - 14:47

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kamuoyunda tartışma yaratan Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki tutukluluk süreleriyle ilgili düzenlemeye ilişkin hazırladıkları kanun teklifini yarın TBMM'ye sunacaklarını açıkladı.

Kılıçdaroğlu, çeşitli illerden gelen esnaf temsilcilerini CHP Genel Merkezi'nde kabul etti.
Kılıçdaroğlu, esnafın toplumun duyarlılığını bildiğini, mahalleliyi de yakından tanıdığını söyledi. Esnaftan her zaman destek beklediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Beraber çalışabilirsek, gönül birlikteliği yapabilirsek, Türkiye'nin pek çok sorununa çözüm üretebileceğimize inanıyorum" dedi.



"Demokrasilerde gösterilerden korkmamak gerekir"

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, ODTÜ'den AKP Genel Merkezi'ne yürümek isteyen öğrencilere polis müdahalesiyle ilgili bir soru üzerine öğrencilerin seslerini kendisinin de odasından duyduğunu ve penceresinden onlara baktığını belirtirken "Öğrenciler belli taleplerini, belli koşullarda dillendirirler, söylerler. Taşkınlık yapmamak, şiddet uygulamamak koşulu ile gösterilerini yapabilirler. Demokrasilerde gösterilerden korkmamak gerekir. Öğrenciler elbette ki kendi taleplerini bir şekilde dile getireceklerdir, baskı kurmak, onlara şiddet uygulayarak gösterilerini engellemek doğru değildir, demokrasiye de uygun değildir" diye konuştu.


"Teklifi yarın vereceğiz"

Kılıçdaroğlu, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) tutukluluk sürelerini yeniden düzenleyen maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından yapılan tahliyelerin kamuoyu vicdanını sızlattığını belirtirken konu ile ilgili kanun teklifi hazırladıklarını açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Sanıyorum o çalışma bugün akşama kadar sonuçlanır ve bana da bilgi verilmiş olur. Yarın zaten TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verilecek" dedi.

Yargıtay'ın yasalara göre karar verdiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Zaten Hükümetin açıklamalarının yanlışlığı oradan başlıyor. Sanki Yargıtay durup durduğu yerde, kendi kendine 10 yıllık bir tutukluluk süresini karara bağlamış gibi. Var olan yasalara Yargıtay karar verir. Ancak yasalarda hüküm olmazsa içtihat oluşturabilir. Yasalarda açık hüküm varsa, Yargıtay da hukuk devleti içerisinde yasalara uymak zorundadır" dedi.

CHP'li hukukçu milletvekilleri tarafından hazırlanan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK), tutukluluk sürelerini yeniden düzenleyen 102. maddesiyle ilgili kanun teklifi yarın TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

Teklifin gerekçesinde, "Mevcut CMK'nın 102. maddesinde öngörülen tutukluluk süresi ağır cezada öngörülen giren işlerde tutukluluk süresi en çok 2 yıl, bu süre zorunlu hallerde bir yıl daha uzatılabilir. Toplam üç yıldır. Bunun aksine yorumlamak tutuklama süresi iki yıl ve uzatma süresini 3 yıl kabul ederek ağır cezanın alanına giren suçlarda tutukluluk süresini 5 yıl olarak kabul etmek hem CMK 102. maddenin kuruluş amacına hem Anayasa'ya hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı" olduğuna vurgu yapılacak.

Teklifin birinci maddesi ile CMK 102. maddede değişiklik yapılarak, tutukluluk süresinin en çok 3 yıl olduğu belirtilecek. İkinci madde de ise Ceza Muhakemesi Kanununun 252. maddesinin 2. fıkrasının yani, "Kanunda öngörülen tutuklama süresi iki kat uygulanır" ibaresinin çıkartılması istenecek.

Türk Ceza Kanunu'nun TBMM'deki görüşmeleri sırasında sağlıklı tartışmaların yapılmadığını ve aceleyle geçirildiğini, kendilerinin özel yetkili mahkemeler başta olmak üzere birçok itirazı dile getirdiklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama sonuçta parlamentoda AKP milletvekillerinin oylarının çoğunluğu ile bu yasalar geçti. Bugün aksaklıklar çıkıyor ortaya. Bir Hükümetin yapması gereken, var olan aksaklıkları süratle gidermek, toplumun kanayan yarasını onarmaktır. Şu anda yapılan tahliyeler, gazetelerin manşetlerine baktığınız zaman toplumda ciddi rahatsızlıklar yaratıyor. O rahatsızlıkları giderecek önlemleri almak siyasal iktidarın görevidir. Ama bizim üzerimize düşen bir görev var. Biz hemen arkadaşlarımıza söyledik, bir araya geldiler kanun tekliflerini hazırlıyorlar, yarında TBMM Başkanlığı'na sunacağız. İktidar kanadı da hazırlayabilir, Adalet Bakanlığı da hazırlayabilir eğer ortak bir çözüm üretilirse, parlamentodan süratle geçer, bu konu çözülmüş olur."


"Soma'daki madene yeniden izin verileceğini öğrendik"

Kılıçdaroğlu, yeni yıla birlikte girdiği madencilerin çalıştığı maden ocağının sözleşmesinin yenilenmemesiyle ilgili ellerine ulaşan yeni bir bilgi olup olmadığının sorulması üzerine "Hayır yeni bir bilgi yok ama bize ulaşan bilgi izin verileceği yönünde" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler