Çiçek: Teklif hukuken geçerlidir

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Üyeliği Kanunu Teklifi ile ilgili, "Teklif hukuken geçerlidir. Bundan sonrasında Meclis, kendisi karar verir. Teklif düşmüş olmuyor" dedi.

Çiçek: Teklif hukuken geçerlidir
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.05.2013 - 18:49

 TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Danıştayın 145. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TBMM Üyeliği Kanun Teklifi ve CHP, MHP ve BDP'nin teklifteki imzalarını çekmelerine ilişkin soru üzerine Çiçek, teklifte dört siyasi partinin grup başkanvekillerinin imzasının bulunduğunu hatırlattı. Parlamento hukukunda grup başkanvekillerinin partilerin genel başkanlarının parlamentodaki temsilcileri olduğunu belirten Çiçek, "Dolayısıyla bir teklif sadece grup başkanvekillerinin şahsi imzasıyla değil, partilerin de benimsediği bir teklif olarak Meclis Başkanlığına verilmiş olması gerekir. Nitekim, görüşmeler sırasında da kimsenin teklife itirazı olmamıştır" diye konuştu.

Teklifin, milletvekillerine maaş artışı getirmediğini dile getiren Çiçek, ayrı ayrı yasalarda mevcut olan hükümleri bir araya topladığını söyledi. Birçok kesimin özel yasaları olduğuna işaret eden Çiçek, milletvekillerinin statüsüyle ilgili de yaşanan sıkıntılara dikkati çekti.
Çiçek, yasanın bu konuda bir düzenleme getirdiğini vurguladı.

"Neden imzanın çekildiğiyle ilgili bir açıklama yok"


Partilerin gönderdiği yazılarda imzalarını neden çektiklerine dair bir ifade olmadığını aktaran Çiçek, "(Biz sadece imzamızı çekiyoruz) diyorlar. Belli ki teklifin içeriğiyle ilgili bir konu değil" değerlendirmesinde bulundu.

Çiçek, "Siyasi bir manevra olabilir mi" sorusuna da "Bu işleri bilemem. Çünkü biraz niyetle alakalı ama bana gelen yazıda, dün neden imza attık, bugün neden imzamızı çektik. Neden imzanın çekildiğiyle ilgili bir açıklama olmadığına göre, herhalde kamuoyuna kendileri bir bilgilendirme yapacaklar" karşılığını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili bilgi sahibi olmadığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Çiçek, şunları söyledi:

"Şimdi bu çekilmek için tek başına yetiyor mu bilmiyorum, ama AK Parti, siz söylüyorsunuz ki 'biz bu imzamızın arkasındayız' diyor. Bunu söyleyen de parti sözcüsü. Dolayısıyla ortada bir yanlış anlama olabilir. İçeriğine bakmak lazım. Bu tür açıklamalar üzerinden değerlendirme yapmak yerine, içeriğinde ne var, o teklif partilerin benimsemeyeceği bir teklif mi, bilmeden altına imza konulmuş bir teklif mi? Ama ben dünkü Plan Bütçe Komisyonundaki konuşmalara baktığımda ve imza koyanların sıfatlarına baktığımda birlikte karar verilmiş bir teklif olarak görüyorum."

Teklife ilişkin bundan sonraki sürecin ne olacağı sorusunu da yanıtlayan Çiçek, "Teklif hukuken geçerlidir. Bundan sonrasında Meclis, kendisi karar verir. Teklif düşmüş olmuyor. Hukuken bu teklif varlığını sürdürüyor. Komisyondan geçmiş bir tekliftir. Genel Kurula inmiş oluyor" dedi.

Çiçek, teklifin düşmüş sayılması için ne olması gerektiği yönündeki soruya karşılık olarak da "Düşmesi için diğer imza koyanların da imzasını çekmesi gerekiyor. Şu an için böyle bir durum yok" ifadesini kullandı.

"Dört partinin hiçbir konuda uzlaşamazken, bu teklif konusunda uzlaşmalarına" yönelik eleştirilerin anımsatılması üzerine Çiçek, bunların polemik konusu olduğunu, partilerin başka birçok konuda daha uzlaştığını söyledi.

Parlamentoda üyesi bulunan dört partinin uzlaşmasıyla çok sayıda kanunun hayata geçirildiğini hatırlatan Çiçek, eleştirenlerin Meclis çalışmalarını iyi takip etmeleri gerektiğini bildirdi.

Çiçek, yeni anayasa yapım sürecindeki son gelişmelere ilişkin de "Karmaşaların hepsinin izahını bana soracaksanız ben bu işin içinden zor çıkarım. Ben bugün görüşmelerde bulunmadığım için sizin karmaşa dediğiniz nedir onu bilmiyorum. Bende böyle bilmediğim bir konuda ileri geri laf ederek, yeni bir karmaşaya sebep vermeyeyim" diye konuştu.

CHP'li Cihaner hakkındaki yargı kararı

TBMM Başkanı Çiçek, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in, "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla hakkında açılan davaya zorla getirilmesi kararının hatırlatılması üzerine konuyu televizyondan öğrendiğini dile getirdi.

Çiçek, öyle konuştu:

"Sayın Cihaner, Ceza Muhakemesi Kanunu uygulamasını çok iyi bilen birisidir. Çünkü Başsavcılık görevinden gelmiştir. Onun ne değerlendirme yaptığını bilmiyorum. Bana da şu ana kadar gelmiş herhangi bir talep, tebligat, evrak yok. Nedir, ne değildir onu önümüze geldiğinde, biz yasalara bakarız. Bu konu ilk defa olmuyor, geçmiş uygulamalar var. Onlara bakarak da bir karar veririz. Bütün bunları en iyi bilen Sayın Cihaner'in kendisidir. Bir açıklama yapar. Ondan sonra gelen talebe göre de biz bir işlem yaparız. Burada, Meclis'te ilke şudur; bir konu, bir talep, ister Meclis'in içinden, ister dışından geldiğinde mevzuata bakarız. Teamülleri çok zengin olan bir kurumdur. Uygulamalara bakarız. Kaldı ki bu konuda ilk defa gündeme geliyor değil. Geçmişte de başka sayın milletvekilleriyle ilgili konular gündeme gelmişti. Temenni ederiz, iş sizin, bizim böyle sıkça uğraşacağımız bir konu olmaktan çıkar."

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu'nun, Danıştayın kuruluş yıl dönümü töreninde, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Heyetinin oturma düzenine ilişkin eleştirisinin hatırlatılması ve bu konunun Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde de mahkum ettirdiğinin ifade edilmesi üzerine Çiçek, "(Avrupa'dan gelen her söz yüzde 100 gerçeğin ta kendisidir, onun dışındakiler yanlıştır) gibi bir kanaate varmak Avrupa'yı çok yüceltmek olur" değerlendirmesini yaptı.

Çiçek, "Bu konuda benim bildiğim Avrupa'da tek tip uygulama yok. Bazı ülkelerde Türkiye'deki gibidir. Yargı, hakim ve savcı aynı düzlemde, savunma biraz daha aşağıda. Bazılarında hakim, savcı, iddia makamı ve avukatın aynı düzlemde olduğu ülke zannediyorum İspanya. Bazı ülkelerde de söylediğiniz gibi. Hangisi doğru? Herkes kendisine göre bir yoğurt yemiş" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler