"Çiftçi parası kadar gübre kullanıyor"
Başta buğday olmak üzere tarımsal ürünlerde gübreleme sezonunun başlamasına rağmen, çoğu çiftçinin yüzde 30'lara ulaşan fiyat artışı nedeniyle gerektiği kadar gübre kullanamadığı, bunun da verim ve rekoltede kayıplara neden olabileceği bildirildi.
Adana'nın merkez Seyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, her yıl gübre sezonu öncesi yaşanan fiyat artışlarının bu yıl da tekrarlandığını söyledi.
Türkiye'deki gübre sektörünün adeta tekel konumunda olduğunu ve fiyatlarla istedikleri gibi oynayabildiklerini söyleyen Girmen, ''Her yıl aynı tarihlerde tekrarlanan rutin oyun, bu sene de sahneleniyor. Üreticilerin ihtiyacı olduğu dönemlerde gübre fiyatları yukarı çıkıyor, kullanımın düşük olduğu dönemlerde ise düşüyor'' dedi.
Dünya borsalarında gübre hammaddesini oluşturan ürünlerde herhangi bir yükseliş olmamasına rağmen, Türkiye'deki fiyatlarda ise yüzde 30'lara varan artışlar yaşandığını belirten Girmen, şöyle konuştu:
''Şu an gelişim dönemindeki buğday ile narenciye bahçelerinde gübre kullanımı var. Ancak bir kaç hafta içinde özellikle Çukurova'da tüm ürünlerin ekimi başlayacak ve gübre kullanımı gerekecek. Buna karşın, sezonun başlamasıyla birlikte fiyatlar ise adeta tavan yaptı. Bir ay önce tonu 660 lira olan DAP gübresi 900 liraya, üre gübresi 600 iken 680 liraya, 500 lira olan 33 nitrat gübresi 580 liraya, 480 lira olan 20,20 taban gübresi ise 600 liraya yükseldi.''
Girmen, Türk çiftçisinin dünyanın en yüksek girdi maliyetleriyle üretim yapmaya çalıştığını da söyleyen, ''Artan gübre fiyatları da tuzu biberi oldu'' dedi.
Çiftçilerin yüksek fiyatı nedeniyle ''toprağın ihtiyacı kadar değil'', ''bütçesi kadar gübre kullandığını'' ifade eden Girmen, yeterli gübre kullanılmamasının ürün kalitesi ve rekoltesini de aynı oranda etkileyeceğini bildirdi.
''Çiftçiye destek yerine köstek olunuyor''
Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan da gübre fiyatlarının son zamanlarda anormal şekilde arttığını ve çiftçilerin mağdur olduğunu bildirdi.
Özkan, çiftçilerin gübrelerini toprakla buluşturdukları günlerde fiyat artışlarının manidar olduğunu belirterek, ''Çiftçilerin üretmenin heyecanını yaşaması gerekirken, aşırı derecede artan fiyatlar nedeniyle üretmenin heyecanını kaybettiler'' dedi.
Artış nedeniyle çoğu çiftçinin ürününe yeterli miktarda gübre atamadığını, bazı çiftçilerin de faizli kredilerle gübre aldığını ifade eden Özkan, şunları kaydetti:
''Dünyadaki rakiplerine göre üretim girdi maliyetlerinin altında zaten ezilen üretici, en önemli girdi maliyeti olan gübrenin, tam kullanım döneminde hiçbir ekonomik kritere uymayacak oranlarla artan fiyatları ile karşı karşıya. Bu artış sürekli devam ediyor. Gübre sektörü, eski alışkanlıklarını sürdürüyor ve bu alışkanlığı huy edindiler. Yerli üretime destek yerine köstek olunuyor.''
Özkan, fiyatların kontrol altında tutulması için milletvekilleri ve bakanlık yetkilileriyle görüşmelerinin sürdüğünü de bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!