Çiftçilerden öneri: Hasat zamanı ödeyelim
Türkiye'nin önde gelen patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de, 12 yıldan beri 400 milyon TL'ye ulaşan elektrik bedellerini ödeyemeyen 3 bine yakın tarımsal sulama çiftçisi borçların 5 yıllık bir süreç ile yapılandırılmasını istiyor.
İkişer aylık dönemler halinde, bugüne kadar biriken faizlerin silinerek yıllık enflasyon oranı ile eş değer hale getirilecek oran içerisinde borçların yapılandırılmasını öngören yasa tasarısının TBMM’in de kabul edilmesi halinde ,Nevşehir’deki tarımsal sulama yapan çiftçilerde bu kapsamda borçlarını ödemeye hazırlanıyor. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, yeni yapılandırılmada ikişer aylık dilimler halinde 26 aya bölünmesi öngören yapılandırmanın bu haliyle de çiftçiler tarafından ödenmesinin güçlüğüne işaret etti.
Tarımsal sulama yapan çiftçilerin borç tahsilatlarının hasat dönemleri baz alınarak yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Tunç şöyle konuştu:
“1998 yılından beri doğal afet başta olmak üzere patates siğili hastalığı ile tarım alanların ciddi manada karantina yöntemi uygulanmak suretiyle oldukça düşük seviyelerde daraltılması ve kuraklığa dayalı olarak ortaya çıkan ciddi sorunlarla çiftçi elektrik borçlarını ödeyemedi. Borçların yeniden yapılandırılması ile çiftçiye borçlarla ilgili ciddi bir iyileştirme de getirildi.Özellikle faiz sarmalı içerisinde olan ve sadece 200 milyon TL’ye yakın ana para borcu olan 3 bine yakın çiftçimiz,öngörülen şekliyle borçlarını yapılandırmaları da temel sorunları beraberinde getiriyor. Bölge çiftçimiz, ikişer aylıklar halinde borçlarını ödeyebilecek ekonomik bir güç içerisinde değil. Bu ödeme takviminin tarımsal sulama yapan çiftçileri için hasat dönemlerine denk getirilmesi gerekmektedir.Hiç bir üretici elektrik bedellerini ödememe noktasında bir hareket içerisinde değil. Çiftçimiz elbette kullandığı elektriği kuruşu kuruşuna ödeyecektir, ancak ikişer aylık dilimler halinde ödeme yerine 5 yıllık bir süreyi kapsayan ve bir yıl içerisinde Ekim ve Aralık dönemlerini içine alan iki ödeme yapılması,çiftçilerin mağduriyetlerinin de giderilmesi bakımından ciddi bir önem taşımaktadır.Yetkililerden bu tarzdaki yapılandırmada ,tarımsal sulama yapan çiftçilerin, yıl içerisindeki ekonomik güçlerini de ele alacak şekliyle böyle bir yapılandırmada karar almalarını bekliyoruz.”
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza