Çikolata severseniz buyrun

Üç nesil tekstille uğraşan bir ailenin kızı Berrin Gürcan. Ona sunulan hayatı bir yana bırakıp, kendine yeni bir yol çizmiş, hobisini mesleğe dönüştürmüş. Gürcan, Çikolata Fabrikası ile fotoğraf ve yemek hobisini bir araya getiriyor.

Çikolata severseniz buyrun
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.03.2009 - 10:14

Çikolatayı herhalde sevmeyen yoktur. Tarihi Mayalar’a dek uzansa da yiyecek olarak yaşamımıza girmesi ve ticarileşmesi o kadar da eskiye dayanmıyor. Türkiye’ye gelişi ise hayli geç. Eskiden Almanya’dan gelen gurbetçi akrabaların tablet tablet getirdiği çikolatalara hayranlık duyarken, artık marketlerde her çeşit ve lezzette çikolatayı bulmak mümkün. Yine de çikolata sektöründeki sanayileşme, pek çok alanda olduğu gibi butik ve doğal üretimi de beraberinde getirdi. Bunlardan biri de Teşvikiye’de açılan Çikolata Fabrikası. Mekânın sahibi Berrin Gürcan’la buluştuk fabrikada. Haliyle müthiş bir çikolata kokusu karşıladı bizi. Lezzetli çikolataları tadarken Gürcan’la çikolata serüvenini konuştuk.

Denizlili üç nesil tekstil yapan bir ailenin kızı Berrin Gürcan. Aile şirketleri grubunun konfeksiyon ve ihracat bölümünü yönetmiş, 16 yıl sonra gösterdiği çabanın karşılığını alamadığını görünce tüm işlerini bırakıp İstanbul’a gelmiş.

Hobilerine yönelik bir şeyler yapmayı düşünürken iki hobisini bir araya getirmiş; fotoğraf ve mutfak. Fotoğrafçılık kurslarına gitmiş, kendini bu alanda yetiştirmiş. Sonra da bir kitap projesi geliştirmiş. Dokuz ay evden çıkmadan pasta ve çikolata tariflerinden oluşan Çikolata Fabrikası adındaki kitabını hazırlamış. Geçen yıl okuyucuyla buluşan kitaba yoğun ilgi olunca Teşvikiye’de küçük bir çikolata fabrikası açmış. “Girişimcilik ruhum durmadı ve başka bir şeyler yapmalıyım” diye düşündüm diyor Gürcan. Özel tatlar ve doğal çikolatalar yapmak istediği için başlamış bu işe. Hammaddesini Belçika’dan ithal eden Gürcan, kimyasal ve katkı maddelerinden özellikle uzak durduklarını, doğal ve el yapımı çikolataları hazırladıklarını vurguluyor. Mekânda 70 farklı lezzeti bulmak mümkün. İşlenmeye uygun çikolatalarla farklı tatlar elde etmeye çalışılıyor. Gürcan, yurtdışındaki eğitimleri de takip ederek kendini geliştirmeye devam ediyor. Bildiklerini paylaşmaktan geri durmuyor. Dileyenlere çikolata ve pasta hazırlayabilmeleri için atölye çalışmaları düzenliyor. Atölye çalışmalarında çikolata ve pasta yapımı için gerekli tüm malzemeler ve ekipmanlar mekân tarafından sağlanıyor. Sadece birkaç saat süren workshop’ların sonunda dört çeşit çikolata yapımını öğrenebiliyorsunuz.

Gürcan, krizin ortasında açtığı yeni mekânına ilgiden oldukça memnun. “Hiç hayal kırıklığı yaşamadım” diyor, “Bunu da çikolatanın etkisine bağlıyorum. Ben çalışmıyorum, eğleniyorum. Ancak tercihim büyük beklentiler kurmadan, küçük heyecanlarla yoluma devam etmek. Butik sıcaklığı korumak istiyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler