Çin devlet başkanı Obama ile görüştü

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, dün New York'ta ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmede, ABD'nin "tek Çin" politikasına destek vermesinden memnun olduklarını söyledi.

Yayınlanma: 23.09.2009 - 08:31
Abone Ol google-news

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, Çin'in ABD ile beraber, ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişmesini hızlandırmaya hazır olduğunu belirtti.

Tayvan, Tibet ve Sincan sorunlarının, Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğü açısından önemli problemler olduğunu söyleyen Hu, Çin'in, ABD'nin "tek Çin" politikasına destek vermesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Hu, Çin ile ABD arasında daha önce imzalanan bildiriye uygun politika izlediklerini, ancak ABD'nin Tayvan Boğazı'nın iki yakası arasında sağlanacak barışa yönelik daha somut adımlar atmasını beklediğini bildirdi.

ABD'nin, Çin'in Tibet'le ilgili duyduğu kaygıya anlayış ve saygı göstermesini de isteyen Hu, Urumçi'de 5 Temmuzda meydana gelen olayların, "yurt dışındaki aşırı uçlardaki radikaller, terörizm ve bölücülük olmak üzere üç kötü güç tarafından planlanıp organize edilen bir olay" olduğunu öne sürdü.

Hu ayrıca, ABD'nin, Çin'in şiddet ve terör suçlamalarıyla mücadele, devletin bütünlüğünü ve toplumun istikrarını korumak için aldığı önlemlere anlayış göstermesini, "bölücü güçlerin" ABD topraklarını kullanarak, Çin karşıtı "bölücülük" girişimlerinde bulunmasına izin vermemesini beklediğini ifade etti.


Lastik krizi

Hu Cintao görüşmede ABD ile son günlerde yaşanan ticari krizi de değinerek, ABD'nin, Çin'den ithal ettiği araba lastiklerine karşı aldığı koruyucu önlemlerin iki ülkenin çıkarlarına uygun olmadığını belirtti.

Benzer olayların tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayan Hu, ayrıca şu andaki kriz ortamında Çin ve ABD'nin ticaret ve yatırım korumacılığına kararlılıkla karşı çıkması gerektiğinin altını çizdi.

Barack Obama da ABD'nin, Çin'le etkin işbirliğine dayalı ikili ilişkiler kurmak için çaba harcadığını kaydederek, Çin'e yapacağı ziyaretle küresel, bölgesel ve ikili alanlarda kurulacak ikili ilişkilerin, daha iyi yerlere gelmesini beklediğini söyledi.

ABD'nin, serbest ticareti destekleyerek, Çin'le olan ticari ilişkilerini ilerletmeyi hedeflediğini bildiren Obama, ülkesinin, Çin'le ekonomik ve ticari alanda yaşanan sorunları görüşmeler yoluyla çözmeye hazır olduğunu da belirtti.

İki lider görüşmede ayrıca, iklim değişikliği konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon