'Çin Savunması 2010" raporu

Çin yönetimi, "Çin Savunması 2010" başlıklı "Beyaz Kitap" denilen raporla savunma politikasını açıkladı.

Yayınlanma: 31.03.2011 - 06:17
Abone Ol google-news

Şinhua haber ajansının haberinde, 1998 yılından beri yedincisi yayımlanan bu raporlarla "askeri alandaki şeffaflığın artırılmasının ve dünyanın Çin'in barışçı gelişme yönündeki taahhüdüne olan güveninin sağlamlaştırılmasının amaçlandığı" belirtildi. "Çin'in hiçbir zaman ve hiçbir durumda nükleer silahı ilk kullanan taraf olmayacağı" taahhüdünün yinelendiği raporda, "uzayın barışçı amaçla kullanılmasının desteklendiği, uzayda silahlanma yarışına ise karşı olunduğu" kaydedildi.

"Çin'in savunma amaçlı askeri politikasının hiçbir zaman değişmeyeceği, asla hegemonya ve askeri yayılma peşinde koşmayacağı" vurgulanan raporda, "ordunun bilişim teknolojisine uyum sağlaması olarak belirlenen stratejik hedef çerçevesinde, Çin silahlı kuvvetlerinin bilişim teknolojisi koşullarındaki savaş yeteneğinin somut olarak arttığına" dikkati çekildi.

"Çin'de savunma iletişiminde kullanılan fiberoptik kablo uzunluğunun büyük ölçüde arttığına" işaret edilen raporda, "başında fiberoptik kablonun geldiği, uydu ve kısa dalga radyo iletişiminin de yardımcı olduğu yeni kuşak bilişim ağının kurulduğu" bildirildi. "Keşif ve istihbarat, komuta ve kontrol ile cephe ortamına ilişkin bilişim sistemi inşasında büyük gelişmeler kaydedildiği" ifade edilen Beyaz Kitapta, "bilişim teknolojisine geçilmesinin gereklerine uygun, yüksek vasıflı askeri elemanların sayısının giderek arttığı" anlatıldı.
 

"Farklı ve karmaşık güvenlik sorunları"

Beyaz Kitapta, "Çin'in daha çeşitli ve daha karmaşık güvenlik sorunlarıyla karşılaştığı" değerlendirmesi yapılarak, "ulusal güvenliği koruma konusunda ağır görevlerle karşı karşıya bulunduğu" ifade edildi.

"Tayvan'ın bağımsızlığını amaçlayan güçlerin eylemlerinin halen Tayvan Boğazı'nın iki yakasındaki ilişkilerin barışçı gelişmesinin önündeki en büyük engel olduğu" ileri sürülen raporda, "bu ilişkilerin karışık faktörlerle karşı karşıya bulunduğu" kaydedildi. Raporda, "iki taraf arasındaki askeri temasların uygun bir zamanda başlayabileceği" de belirtildi.

"Bağımsız Doğu Türkistan" ve "Bağımsız Tibet" amacıyla faaliyet gösteren "ayrılıkçı güçlerin" ulusal güvenliğe ve toplumsal istikrara ciddi zarar verdikleri görüşü dile getirilen raporda, "mevcut terörizm tehdidi, enerji kaynakları, finans, bilgi ve doğal felaketler gibi geleneksel olmayan güvenlik endişelerinin arttığına" dikkati çekildi.

Raporda, askeri harcamalarla ilgili olarak da "bu harcamaların yurt içi gayri safi hasıladaki payının küçük olduğu" belirtildi.
 

ABD'ye çağrı

Bu arada, "Çin Savunması 2010" başlıklı raporun açıklanması dolayısıyla Pekin'de Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından basın toplantısı düzenlendi. Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Geng Yanşeng basın toplantısında, ABD'yi, "karşılıklı çıkarlara saygı gösterme ve güvenlik endişelerini anlayışla karşılama temelinde ikili askeri ilişkileri sürdürülebilir, istikrarlı ve sağlıklı şekilde geliştirmeye" çağırdı.

Geng, Çin ordusunun, uluslararası güvenlik işlerine barışçı ve yapıcı bir tutumla, işbirliği ruhuyla katılarak, BM şartına ve uluslararası kurallara göre sınırötesi askeri çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Geng, Çin ordusu ile yabancı ordular arasındaki ortak tatbikatlarda ve eğitimlerde "blok oluşturmama, zıtlaşmama ve üçüncü tarafları tehdit etmeme" ile "karşılıklı yarar ve eşit katılım" ilkelerinde ısrar edildiğini kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler