Çin'de 300 milyon sigara tiryakisine kötü haber

Pekin yönetiminin yürürlüğe koyduğu yeni yasal düzenlemeyle, Çin'de 3 seneye kadar kamuya açık alanlarda tütün ürünlerinin tüketimi tamamen yasaklanacak.

Yayınlanma: 26.12.2012 - 11:31
Abone Ol google-news

Çin resmi basınındaki habere göre, Çin'de sağlık birimleri ve okullarda getirilen sigara içme yasağının ardından kamuya açık alanlarda da sigara ve tütün ürünlerinin tüketimi, reklamı veya tütün markalarının sponsorluk faaliyetinde bulunması tamamen yasaklanacak.

Yasak kapsamında ilk etapta kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketimine sınırlama getirilecek ve kademeli olarak yürütülecek çalışmalar neticesinde ülkede büyük bir "dumansız hava" alanı oluşturulacak.

Plana göre, tütün firmalarından ürün ambalajlarında "Sağlığa zararlıdır" yazısını dikkat çekici renkler kullanarak ve ürünün markasından daha büyük olacak şekilde yazması istenecek ve denetlemesi yapılacak.

Öte yandan Çin'de "statü göstergesi" olarak görülen bazı yerli sigara markalarının satışına da sınırlamalar getirilmesinin gündemde olduğu belirtildi.

 

740 milyon pasif içici var

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 2013 itibarıyla, dünya nüfusunun yüzde 40'ını kapsayan 63 ülke ve bölgede sigara paketlerinin üzerinde uyarı nitelikli çeşitli grafik etiketleri bulunacak.

Çin'de perakende sigara satışından elde edilen vergi oranı yüzde 40 civarında ve dünya genelindeki aynı verginin ortalaması yüzde 65-70 civarında uygulanıyor. Sigara vergilerinde sadece Kamboçya ve Kongo Çin'in altında bir orana sahip.

Çin'de halihazırda 300 milyon'dan fazla sigara tiryakisi olduğu ve bunların 290 milyonunun erkek olduğu belirtiliyor. Resmi verilere göre Çin'de yılda 1,2 milyon kişi sigaraya bağlı rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Sigara konusunda kamusal alanlarda yeterince kısıtlayıcı olmayan düzenlemeler nedeniyle Çin'de 740 milyon kişinin "pasif içici" olarak durumdan olumsuz etkilendiği belirtiliyor. Zira ülkede birçok kapalı alanda halen sigara içilebiliyor. Ülkede 3 sene içerisinde uygulanacak planla birlikte 2015'e kadar pasif içici sayısının yaklaşık yüzde 15 azaltılması hedefleniyor.

Çin'de tütün vergisi devletin büyük gelirlerinden biri ve bu endüstri 20 milyondan fazla kişiyi istihdam ediyor. Tütün endüstrisi 2010 yılı vergilerinde 498 milyar yüenlik (yaklaşık 143,16 milyar TL) net katkı yapmıştı. Bu da hükümetin vergi gelirinin ortalama yüzde 6'sını oluşturuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler