Çin'den 'güncel' çıkarma

İstanbullular kasım ayında Çin Halk Cumhuriyeti'nin güncel ve çağdaş sanatını da tanıma olanağı bulacak. Ancak Çin'in kökeni çok eskilere uzanan geleneksel sanatlarından örneklerle de tanışacağız.

Yayınlanma: 20.07.2013 - 08:44
Abone Ol google-news

32. TÜYAP Kitap Fuarı’yla eşzamanlı düzenlenecek Sanat Fuarı’nda, Çin Halk Cumhuriyeti’nin çağdaş ve geleneksel sanatları konusunda da fikir sahibi olacağız. Kasım ayında kitap fuarıyla birlikte bir de Çin Çağdaş Sanatlar Sergisi açılacak. Çin’in çağdaş sanat alanında neler yaptığının yanı sıra Çin geleneksel sanatını da daha yakından tanıyacağız. Mebo Culture (Beijing) Co. Ltd’in düzenleyeceği sergide, ünlü sanatçı Xubing’in 1987–1991 yılları arasında yaptığı “Tianshu - Books from the Sky” (Gökten Gelen Kitaplar) isimli yapıtı da sergilenecek. 1990 yılından beri ABD’de yaşayan sanatçı, kendi yazı karakterini yarattı. “Books from the Sky” isimli yapıtı üzerinden binlerce yazı karakteri bulunan kitap, rulo ve panellerden oluşuyor.

MEBO Culture’ın direktörü ve küratör Joyce Xu, Çin’in önemli sanatçılarından Xu Lei, Feng Yan, Liu Ye,Wu Yi, Kang Jianfei, Feng Haitao, Lu Hao, Zhang Kai’nin de işlerinin fuar kapsamında sergileneceğini belirtiyor. Çin sanatında önemli bir yeri olan mürekkep resimleri ve tahtabaskı örnekleri de görülebilecek. Kendi adına kalemler de üretilen önemli kaligrafi sanatçılarından Pang Zhonghua da fuara konuk olacak sanatçılar arasında. Çin Kaligrafi Birliği ve Uluslararası Amerikan Kaligrafi Birliği Başkanı Pang Zhonghua, pek çok ülkeden farklı diplomatlara da kurslar verdi. “Çinliler el yazısını, Brezilyalıların futbolu ve Moğolların atı sevdikleri gibi sever” diyor. Pang, fuar kapsamında ayrıca özel ders ve atölye çalışması da yapacak.

Pekin’deki 798 Art Zone (Sanat Bölgesi) da Çin’in güncel sanatını yakından tanımamıza yardımcı oluyor. Eski ve büyük bir fabrika alanı olan Sanat Bölgesi’nde galeriler, kitapçılar, kafe ve lokantaların yanı sıra sokaklara yayılmış çağdaş sanat eserleri yer alıyor. Daha çok gençlerin geldiği bir kurtarılmış bölge gibi. Güzel Sanatlar Akademisi heykel bölümü dekanının 2000 yılında stüdyosunu burada açmasıyla bölge canlanıyor.

Sokakları gezerken tek kişilik bir eyleme de şahit oluyoruz. Maskeli ve elinde orak çekiç olan biri, bir afiş önünde duruyor. Devlet Başkanı Şi Cinping’in dile getirip, gerçekleştireceğini söylediği “Çin rüyası” yazılı afişe, kan görünümlü kırmızı boya atılmış. Çin’de önemli bir kesim başta maaşlar arasındaki farkın yüksek olması gibi sebeplerden dolayı “Çin rüyası”nın gerçekleşmeyeceğini düşünüyor. Pekin ve özellikle Şanghay yeni yapılan binalarla dikkat çekiyor. Fuar kapsamında ayrıca bir de Çin güncel mimari sergisi de açılacak. Pekin’de ziyaret ettiğimiz ve 2007’de yapımı biten, ana malzemesi titanyum ve cam olan Pekin Devlet Tiyatrosu bu mimari yapılardan son yıllarda öne çıkanlar arasında. İçerde Beethoven’ı betimleyen “Yazgının Ateşi” isimli Pan Fang’ın tellerden yaptığı heykelinin bulunduğu binanın etrafındaki yapay göl de yapının dikkat çeken bir özelliği.
Pekin Devlet Tiyatrosu binasını görünce mimariden anlamasanız bile, Çin’in sanata değer verdiğini kavrıyorsunuz. Fransız mimar Paul Andreu’nün 12 bin metrekare alana tasarladığı bina, 5500 kapasiteli opera, müzik ve tiyatro olmak üzere toplam 3 salondan oluşuyor.

Öte yandan Çin Ulusal Coğrafya Bilimleri dergisi de fuar kapsamında yaklaşık 200 fotoğrafın yer alacağı “Beş Renkli Çin” başlıklı bir sergi açacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler