Çin'den Zafer Günü'nde gövde gösterisi

3 Eylül Zafer Günü kutlamaları çerçevesinde Pekin'de 12 bin askerin katılımıyla geçit töreni düzenlendi. Törene, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de katıldı.

Çin'den Zafer Günü'nde gövde gösterisi
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 03.09.2015 - 09:11
<video:359463>

3 Eylül Zafer Günü  kutlamaları çerçevesinde Çin'in başkenti Pekin'de askeri geçit töreni düzenlendi.

Tiananmen Meydanı'nda yapılan askeri geçit töreninde, Rusya, Kazakistan ve Kırgızistan'ın da aralarında bulunduğu 17 ülkeden askeri tören birliği hazır bulundu, toplamda 12 bin asker törene katıldı.

Ordu envanterinde bulunan DF 26, DF 21D, DF 31A, FL 3000N gibi kısa ve orta menzilli balistik füzeler, uzun menzilli füzeler ve zırhlı araçlar da geçitte yer aldı. Tören sırasında 200 savaş uçağı ve 19 savaş helikopterleri meydan üzerinden uçtu.

Törende, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun envanterinde yer alan yeni silah ve teçhizatlar da görücüye çıktı, askeri donanımların yüzde 84'ü ilk kez halka gösterildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Güney Kore Devlet Başkanı Park-Geun-hye, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ve Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşiri'nin yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da törene katıldı. Törende 49 ülkeden üst düzey temsilci yer aldı. Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülkelerin liderleri de törene eksiksiz katılım gösterdi.

"Barış adına 300 bin asker azaltacağız"

Törende konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Japon saldırganlığıyla mücadelede Çin halkının uluslararası toplumdan büyük destek aldığını, direniş savaşında diğer ülke halklarının yaptıklarını Çin halkının her zaman hatırlayacağını söyledi.

Uluslararası toplum nezdinde barış yararına karşılıklı saygı, eşitlik, barışçıl kalkınma ve ortak refahı doğru yol olarak temsil etmenin önemine dikkat çekerek, ön yargı, ayrımcılık, nefret ve savaşın sadece acı ve felakete sürüklediğini ifade eden Şi Cinping, dünya barışı adına Çin Halk Kurtuluş Ordusu'ndan 300 bin askerin azaltılacağını açıkladı.

Pekin yönetimi bu kararla, 1937'deki Japon işgalinde "Nancing Katliamı" olarak bilinen katliamda ölen kişi sayısı kadar askeri personel azaltmış olacak.

Batı ülkelerinden özellikle Avrupalı liderler ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe anma törenine katılmazken, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un davet listesine alınmamıştı.

Törenin ardından Büyük Halk Salonu'nda resepsiyon verilirken, akşam Çin halkının Japonya'ya karşı mücadelesiyle ilgili gösteri düzenlenecek.

Üst düzey güvenlik önlemleri

Günler öncesinden için Pekin'de sıkı önlemler alındı. Tören alanındaki Yasak Şehir olmak üzere bölgede bir çok turistik alan ziyarete kapatıldı.

Tinananmen Meydanı'na çıkan tüm ana caddeler trafiğe kapatılırken, meydan üzerindeki hat ve bağlantı noktalarındaki tüm metro seferleri iptal edildi. Başkentteki havalimanlarında tören bitimine kadar iç ve dış hatlardaki tüm uçuşlar da iptal edildi.

Tören hazırlıkları için alınan önlemler kapsamında günler öncesinden inşaat ve kimyasal atık taşıyan araçların trafiğe çıkışı yasaklandı. Trafiğe çıkışta tek ve çift plaka uygulaması yapılırken, Pekin civarındaki binlerce fabrikada üretim geçici olarak durduruldu. Merkezi noktadaki bir çok eğlence merkezi ve restoran hafta başından bu yana hizmete kapandı.

 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon