"Çin'i tehdit olarak görmüyoruz"
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 2012 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçiminde adaylığı konusunda renk vermezken, 2012'de ülkedeki gerçek koşullara ve toplumun eğilimine göre hareket edeceğini söyledi.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya'nın sayfiye kenti Soçi'de yapılan ve Rus uzmanların katıldığı Valday grubu toplantısında yaptığı konuşmada, 2012'de başkanlığa aday olup olmayacağı yolundaki soru üzerine, "ABD Başkanı (Franklin) Roosevelt 4 kez aday oldu, çünkü bu ABD Anayasası ile çelişmiyordu. Ne ben ne de Devlet Başkanı (Dimitriy) Medvedev, ülkenin mevcut yasalarıyla veya ülkenin en temel yasası olan Anayasaya aykırı bir şey yapmayacağız" dedi.
Rus Anayasasının demokratik şekilde yapıldığı ve ülkedeki her sürecin demokratik çerçevede gelişmesi taraftarı olduğunu söyleyen Putin, "2011'de veya 2012'nin başında nasıl hareket edeceğimiz... Kaldı ki ben ve Devlet Başkanı Medvedev, her zaman ülkedeki gerçek duruma ve toplumun eğilimine göre hareket edeceğimizi defalarca açıklamıştık" ifadesini kullandı.
"Çin tehdit değil"
Çin konusuna da değinen Putin, yabancı uzmanların sürekli Çin'den gelecek tehditten bahsettiğini, ancak kendilerinin bu konuda bir endişelerinin olmadığını belirterek, "Sibirya'nın doğusunda çok az nüfusun bulunduğu devasa bir Uzakdoğu var, Ve bir milyardan fazla nüfusa sahip Çin var. Korkmamız gerekiyor. Biz korkmuyoruz. Çin tarafından gelen bir tehdit yok. Biz Çin ile birlikte binlerce yıl var olduk" dedi.
Çin ile zor dönemlerinin yanı sıra ilişkilerin son derece iyi seyrettiği dönemlerin de olduğunu kaydeden Putin, "Fakat biz birbirimizi çok iyi tanıyoruz ve birbirimize karşılıklı saygı göstermeye alıştık" diye konuştu.
Putin Çin'in ihtiyaç duyduğu doğal kaynakları elde edebilmesi için Rusya'nın uzak doğusuna ve doğu Sibirya'ya insan yerleştirmesi gerekmediğini belirterek, "Petrol boru hattının inşaatını yeni tamamladık. Şu anda 2 doğalgaz boru hattı inşa etmeye hazırız. Onlara kömür sağlayacağız. Çin mevcut hedeflerine erişmek için bizimle ilişkileri bozmak istemiyor" ifadesini kullandı.
Lenin'in naaşının kaldırılması
Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir İlyiç Lenin'in Kızılmeydan'daki naaşının kaldırılmasıyla ilgili bir soru üzerine de Putin, bu konunun zaman içinde kendiliğinden çözüme kavuşacağını söyledi.
"Her şeyin kendine ait zamanı var" ifadesini kullanan Putin, "Zaman gelecek ve Rus halkı bu konuyu nasıl çözeceği konusunda bir karar verecek. Söz konusu tarih olunca acele etmeye gerek yok" dedi.
Yukos'un eski Başkanı Hadarkovski
Putin, vergi kaçırma ve kara para aklama suçlarından cezaevinde bulunan Yukos petrol şirketi eski Başkanı Mihail Hadarkovski ile ilgili bir soru üzerine de, "Hadarkovski hakkında bir mahkeme kararı vardı. Adli bir konudan suçlu bulundu ve kendisi de şu anda cezaevinde" dedi.
Hadarkovski'nin güvenlik servisinin başkanının davalar sırasında cinayetlere karıştığının ortaya çıktığını söyleyen Putin, "Onun ellerinde cesetler ve kan var. Moskova'da küçük bir dükkan vardı. Dükkanın sahibine gidip dükkanını onlara vermesini istediler, kadın reddedince de öldürdüler. Bu mahkemede ispatlandı. Anladınız mı? İspatlandı" ifadesini kullandı.
Putin, mahkemede ayrıca Yukos'un faaliyet gösterdiği Sibirya'daki kasabalardan birinin belediye başkanının öldürülmesi konusunun da ispatlandığını belirterek, "Elbette (Yukos'un) güvenlik servisinin başkanının, kendi hesabına çalıştığı tezini işleyebilirsiniz. Hadarkovski bundan yargılanmadı. Onun güvenlik biriminin başkanı bu konularda yargılandı. Cinayetleri kastediyorum. Ama biz şimdi mahkemede değiliz ve bu konuların birbiriyle bağlantılı olabileceğini biliyoruz" dedi.
Muhaliflerin gösterileri
Ülkedeki muhalif hareketlerin gösterileriyle ilgili bir soru üzerine de Putin, "Ben herkesin kendi görüşünü ifade etme hakkı olduğuna inanıyorum. Herkes. Ve bu da Rus Anayasası tarafından güvence altına alınmış durumda. Ancak toplu gösteri yapmak isteyenlerin de uyması gereken bir yasa var" diye konuştu.
Gösteri yapmak isteyen kişilerin yetkililerden yer konusunda izin alması gerektiğini kaydeden Putin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sadece görüşleri ifade etmekle yetinmeyen bazı insanlar var. Çünkü eğer yetkililerle ilgili görüşlerini her gün açıklarlarsa bir süre sonra ilgiyi kaybederler. Kimse onlara ilgi göstermez. Bedeli ne olursa olsun ilgi çekmek istiyorlar. Nasıl? Yetkilileri güç kullanmaları için tahrik ederek. Eğer buluşmak istedikleri yerde kendilerine izin verirsek, kimsenin kendilerine ilgi göstermediğini görüp ondan sonra yetkililerle çatışma çıkarmak için başka yere gitmek isteyecekler. Onların buna ihtiyacı var. Ülkenin siyasi halatında bir faktör değiller. Arkalarında önemli oranda bir toplum desteği yok."
Rusya'da muhalefet Rus Anayasasının toplantı özgürlüğünü öngören 31. maddesine vurguda bulunmak amacıyla 31 gün çeken her ayın 31'inde Triumfalnaya Meydanı'nda gösteri yapıyordu, ancak söz konusu meydan onarım gerekçesiyle kapatılınca muhalefet hükümetin meydanı bilinçli şekilde kapattığını ileri sürmüştü.
Putin, muhalefetin bu konudaki iddialarıyla ilgili geçen hafta Rus basınına yaptığı açıklamada, tüm muhalefetin hukuk devletini savunduğunu belirterek, "Hukuk devleti nedir? Mevcut yasalara uymadır. Mevcut yasalar gösteriler için ne öngörüyor? Yerel yetkililerden izin almalısınız? İzin aldınız mı? Aldıysanız o zaman çıkın ve gösterinizi yapın. Eğer almadıysanız, o zaman bunu yapmaya hakkınız yok. Eğer böyle bir hakkı almadan sokağa çıkarsanız o zaman kafanıza yersiniz. Hepsi bu kadar" ifadesini kullanmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!