Çini ve seramik sempozyumu

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyon Sergisi kapsamında dün Pera Müzesi Oditoryumu'nda akademisyen ve kolleksiyonerlerin katıldığı 'Kütahya'dan Dünyaya Çini ve Seramiğin Öyküsü' adlı bir sempozyum düzenlendi.

Çini ve seramik sempozyumu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.12.2011 - 18:28

Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Prof. Dr. Gönül Öney, Prof. Dr. Emel Geçkinli, Prof. Dr. Selçuk Erez, Doç. Dr. Sevinç Gök Gürhan, Araştırmacı Altan A. Marçelli ve Benaki Müzesi’nden Mina Moraitou’nun konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda Osmanlı Dönemi Kütahya Seramikleri’nin Karakterizasyonu, İznik’ten farkı, Tokat – Kütahya İlişkisi, İzmir Agora Kazıları’ndaki Kütahya Seramikleri gibi birçok başlık altında yapılan sunumlar eşzamanlı Türkçe-İngilizce çeviriyle paylaşıldı.

Geçkinli "Osmanlı Dönemi Kütahya Seramiklerinin Karakterizasyonu" başlıklı sunumunda, Kütahya seramiklerinin bünye, sırça ve sır yapılarını irdeleyen son  arkeometrik araştırmalarının sonuçlarını açıkladı. Bu son verilerin Kütahya ve Geç Dönem İznik seramiklerini ayırt etme açısından sanat tarihçilere yardımcı olacağını belirtti.

“İznik olarak tanıtılan Kütahya seramikleri” başlıklı sunumunda Paris’teki Ecouen Şatosu’nda bulunan 467 parçalık koleksiyondaki örnekler veren Öney; “17.yüzyıl sonu 18.yüzyıl başı Kütahya seramiklerinin yanlış bir şekilde geç dönem İznik olarak değerlendirenler var" dedi. Öney, Kalyon desenli tabaklardan yola çıkarak 17. yüzyıldan önce Osmanlı Donanmasında kadırgaların yer aldığını bu tarihten itibaren kalyonların kullanıldığının belirterek; "Kalyon desenli seramikler Kütahya üretimidir” dedi. Yenişehirlioğlu’da “18.yy’da Kütahya’da üretim çeşitliği başlıklı bildirisi”nde “Çeşitlilik kar amaçlı değil tüketicinin moral değer olarak ihtiyacıları gözetilerek gerçekleşmiştir” tezini ileri sürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler