Çin'in ABD tatbikatına katılması tartışma yarattı

Hawaii açıklarında bugün başlayan ABD öncülüğündeki deniz tatbikatına ilk kez Çin de katılıyor. Bazı uzmanlar tatbikatın Çin'in deniz iddiaları konusunda tansiyonu düşürebileceğini söylerken bazıları da Pekin'in kendi donanmasını güçlendirmek için bunu kullandığını ifade ediyor.

Çin'in ABD tatbikatına katılması tartışma yarattı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.06.2014 - 12:28

Washington ve müttefikleri Çin'in beş haftalık Pasifik Kıyıları (RIMPAC) tatbikatına katılımının güvenin inşa edileceği ve kirizi tırmandıran denizlerde yanlış anlaşılmaları önlemeye yardımcı olacağı umududunu besliyor. Dev tatbikata 55 gemi, 200'den fazla savaş uçağı ve 22 ülkeden 25 bin personel katılıyor.

Ancak uzmanlar manevranın ABD ve müttefiklerinin güçlerini gözlemlemek için Pekin'in donanma kapasiyesini güçlendirmeye yardımcı olacağını düşünüyor.

Bu yıl RIMPAC'a 23 ülke katılması bekleniyordu. Ama Pentagon Tayland'ın tatbikatta yer almayacağını söyledi. Tayland uzun süredir ABD'nin müttefiki ama Washington 22 Mayıs'ta askeri darbedeb sonra bu ülkeyle bazı işbirliklerini askıya aldı.

Çin ağustos'a kadar sürecek RIMPAC'a ilk kez dört gemi gönderdi. Çin gemileri füze destroyeri Haikou, füze firkateyni Yueyang, nakliye gemisi Qiandaohu ve hastane gemisi Peace Ark. Çin kuvvetleri iki helikopter, bir komando birliği ve bir dalış birimi olmak üzere 1.100 personalle tatbikata dahil oldu.

ABD Donanma Komutanı Amiral Jonathan Greenert geçen yıl RIMPAC'ın katılımcı güçlere, yüksek balistik füze savunma pratiği, yüzey ve anti denizaltı savaş similasyonları ve canlı füze ve torpido atış eğitimi olanağı sağlayacağını söylemişti.

Çin Savunma Bakanlığı'nın görüşlerine yer veren Halk Özgürlük Ordusu gazetesi, Çin'in katılımının ABD ile askeri bağların sağlıklı gelişmesini teşvik için ülkenin kararlılığını gösterdiğini belirtti.

Ancak Çin'in bu tatbikata katılımının ABD'den çok Çin'e yarar sağlayacağını düşünenler de var. ABD Donanma Savaş Koleji Çin Deniz Çalışmaları Enstitüsü uzmanı Austin Strange, tatbikata katılımın Çin donanmasının kapasitesini artırmak ve diğer donanmalara yakından bakmak için bir fırsat olduğunu söyledi.

Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nden güvenlik çalışmaları uzmanı Oriana Mastro, Pentagon'un güven inşa ve bölgesel güvenlik üzerinde ortak görüşleri teşvik etmek vurgusunun "yanlış" olduğunu söyledi. Mastro diyalogun Çin'in ikna olması için yeterli olmayacağını savundu.

Washington'daki düşünce kuruluşu Atlantic Council uzmanı Roger Cliff, Çin'in ABD Donanması'nı Çin Donanma tatbikatına davet ederek karşılık vereceğini umduğunu söyledi. Ancak bu durumdan Çin'in daha kazançlı çıkacağını ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler