Çin'in yeni Hong Kong'u: Çongçing

Çin'in güney batısında bulunan, ülkenin yeni yatırım ve teknoloji şehri Çongçing, yüksek teknoloji bölgeleri, fabrikaları, üretim alanları ve Çin'in en uzun nehri Yangzı'nın bereketi ile güzel doğasıyla yerli ve yabancı yatırımın yeni ilgi odağı konumunda.

Çin'in yeni Hong Kong'u: Çongçing
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.06.2010 - 08:03

Çin'deki eyalet düzeyindeki dört şehirden biri olan Çongçing, mücavir alanıyla birlikte 32 milyon 570 binlik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehirlerinden biri. Yabancı ve yerli yatırımcının dışında, merkezi hükümetten de doğrudan maddi destek alan kent, geleneksel yapısını ve tarihini muhafaza ederek, aynı zamanda ülkenin teknoloji geliştirme merkezi haline gelmiş durumda.
 

Açık ekonomi alanı

Çin Devlet Konseyi tarafından kurulan ve ticari kısıtlamaların bulunmadığı Çongçing Yeni Kuzey Sahası Açık Ekonomi Alanında, araştırma geliştirme çalışmalarının yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı firmaya yeni yatırım alanları sunuluyor. Yeni Kuzey Sahasının son dokuz yıl içerisindeki Gayri Safi Sınai Üretiminin 700 milyon yüen'den (yaklaşık 161 milyon 955 bin TL) 140 milyar yüen'e (yaklaşık 32 milyar 391 milyon TL) çıktığını vurgulayan yetkililer, bölgede otomobil endüstrisinin de hızla geliştiğini ve 2009 yılında 387 bin araç üretildiğini bildirdi.

Yetkililer, 2009 yılının son çeyreğinde yapılan tespitlere göre, Yeni Kuzey Sahasında uygulanan proje sayısının 3 bin 550'ye yükseldiğini ve bölgedeki yatırımın 126 milyar 600 milyon yüen'e (yaklaşık 29 milyar 290 milyon TL) çıktığını söyledi. Dünya finans piyasalarının en saygın listelerinden Fortune 500 şirketlerinden 37 şirketin de 44 büyük projede yer aldığı Yeni Kuzey Sahası, Çin'in batısında yabancı yatırımın en yoğun şekilde görüldüğü ve ihracata yönelik ekonominin geliştiği bölge olarak nitelendiriyor.

Eski Çin Ticaret Bakanı Bo Şilay'ın, Çongçing valisi olarak atanması ve onun idareyi devralmasının ardından bölgede yatırım ve gelişmenin artması bölgeye merkezi hükümetin özel bir önem verdiğini gösteren en önemli unsurlardan birisi olarak göze çarpıyor. Gelenek ve modernliğin birleştiği dev kentti, şehrin geleneksel yapısı korunurken, metropol yeni otoyolları, dev viyadük ve gökdelen inşaatlarıyla 80 bin kilometrekarelik bir şantiye görünümünde.

Bölgenin lokomotifi Yangzı nehri

Çongçing'ten geçen irili ufaklı nehirlerle birleşen Çin'in ve Asya'nın en uzun, dünyanın üçüncü uzun nehri olan Yangzı, Çin'in doğu bölgesini batıya bağlayan atar damarı olarak biliniyor. Coğrafi konumu ve zengin kaynakları nedeniyle güçlü bir ekonomiye sahip bölge, Çin'in dışa açılma siyasetinin ardından Yangzı deltasının sunduğu olanaklarla ülkenin doğusundan batısına ekonomik yapılanmasına büyük katkı sağlıyor.

Çin'in en büyük iç nehir limanına sahip Çongçing şehrinin geliştirilerek, Hong Kong gibi son derece gelişmiş bir bölge haline getirilmesi hedefleniyor. Yetkililer, Çongçing'in, Yangzı nehri üzerinde yapılan, dünyanın en büyük baraj projesi Üç Boğaz Barajı bölgesinde bulunmasından dolayı, bu projenin tamamlanmasından sonra şehrin yaşayacağı değişimlerin merakla beklendiğini ifade ediyor.
 

Beyaz yakalılara konforlu yaşam

Hong Kong'lu müteahhit şirketler ile ortaklaşa yürütülen inşaat faaliyetleri nedeniyle 80 bin kilometrekarelik Çongçing'in hemen hemen her yeri yeniden yapılandırılıyor. Yarı tropik iklime sahip Çongçing'te dağlardan sökülen ağaçlar yeni oluşturulan teknoloji bölgelerinin civarına dikilerek yeni yaşam alanları oluşturuluyor. Fabrikaların ve teknoloji geliştirme alanlarında çalışan yerli ve yabancı beyaz yakalılar için özellikle Yangzı nehrinin civarında kurulan süper lüks villa kentlerinde geniş sosyal imkanlarla konforlu yaşam alanları oluşturuluyor. Şehrin kuzeyinde bulunan yüksek teknoloji bölgesine yeni yatırımların yapıldığını ve yeni bir bölgenin kurulacağını aktaran yetkililer, bölgenin henüz tam olarak faaliyete geçmemesine rağmen yeni ekonomik ve teknoloji gelişim bölgelerindeki kişi başına düşen aylık gelirin 2500 ABD doları (yaklaşık 3 bin 948 TL) olduğunu belirtti.
 

Yüksek teknolojiyle kanser tedavisi

Şehrin özellikle tıp alanında yüksek teknoloji projelerinin üretildiği bölgede görüntü alınmasına izin verilmiyor. Odaklanmış Ultrason Tümör Tedavi Sistemi olarak adlandırılan bir teknolojiyle birçok kanser türünü tedavi ettiklerini belirten uzmanlar, dünya genelinde 2 binden fazla vakayı iyileştirdiklerini belirtiyor. Geliştirilen teknolojiyle tümörlerin üç boyutlu görüntülerini elde ettiklerini ve cerrahi onkoloji prensiplerini kullanarak diğer dokulara zarar vermeden hastaları tedavi ettiklerini kaydeden uzmanlar, kanser araştırmalarına ayrılan bütçenin büyük kısmının merkezi hükümet tarafından karşılandığını ifade ediyor.

Hastalıkların tedavisinde buna benzer bir projeye geçen yıl Şanghay'da başlayan Çinli bilim adamları, akupunktur noktalarının gizemini çözmek için ülkenin en pahalı bilim projesine imza atmış ve sinkrotron (parçacık hızlandırıcı) ışınımı yolunu kullanmaya başlamışlardı. Sinkrotron olarak bilinen parçacık hızlandırıcı teknolojisi sayesinde tümörlerin üç boyutlu ve ayrıntılı görüntüsü alınabiliyor. Yöntem, özellikle kanserin erken teşhisinde büyük rol oynuyor.
 

Organize suçlarla bilinen şehir

Çonçing'in kısa sürede hızlı kalkınması, ülkedeki organize suç örgütlerinin faaliyetlerinin burada da yaygınlaşmasına neden oldu. Kent, ekonomik gelişimiyle birlikte, organize suç, yolsuzluk ve rüşvetle anılan şehirlerden biri haline geldi. Çongçing'te geçen yıl organize suçlara karşı mücadelede aralarında üst düzey devlet memurlarının ve organize suç örgütü yöneticilerinin de bulunduğu 4 bin 893 kişi yakalandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler