Cirit ve Güngör'e soruşturma başvurusu

Avukat Sedat Vural, Yargıtay ve Danıştay’ın disiplin kurullarına başvuruda bulunarak, iki başkan hakkında da soruşturma başlatılmasını istedi.

Yayınlanma: 31.05.2016 - 11:55
Abone Ol google-news

Ankara Barosu’na kayıtlı avukat Sedat Vural, Cumhurbaşkanı’nın Rize ve Kırşehir programlarına katılan Yargıtay ve Danıştay başkanları hakkında disiplin soruşturması açılması için Yargıtay ve Danıştay’ın yüksek disiplin kurullarına başvurdu. Vural, iki başkanın da “görevlerinden ayrılmaya davet edilmesini” istedi.

Vural, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit hakkında Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu’na sunulmak üzere Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör hakkında da Danıştay Yüksek Disiplin Kurulu’na sunulmak üzere Danıştay Başkanlık Kurulu’na dilekçe ile ayrı ayrı başvuruda bulundu. Vural dilekçelerinde, gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gerekse de Anayasa Mahkemesi’ne göre hukuksal bağımsızlığın, yaratılan izlenim ve görünüme göre de değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Genelde yargıçlar, özelde Yargıtay ve Danıştay başkanlarının mesleki ve kurumsal bağımsızlıklarına, yarattıkları izlenim ve görünüm ile de sahip çıkmalarının yasal olduğu kadar içtihaten de sorumlulukları olduğuna dikkat çeken Vural, “Nasıl ki daha önceki yıllarda Genelkurmay Başkanlığı’nın çağrısına uyarak Genelkurmay’ın düzenlediği toplantılara katılan yargıçlar ne denli kurumsal ve mesleki bağımsızlık ve tarafsızlıklarını ihlal etmişlerse bugün de şikayet ve ihbarıma konu, kamu gücü kullanan ve her toplantıyı siyasal söylemle donatan Cumhurbaşkanının toplantı ve söylemlerine alkışlarla katılan başkanlar da kurumsal bağımsızlık ve tarafsızlıklarını o denli ihlal etmişlerdir” dedi. Yargıçlığın bürokratik bir görev olmadığına vurgu yapan Vural dilekçesinde, “Yürütmenin mesleki ve kurumsal nitelikteki toplantıları dışındaki davetlerine icazet veremez. Yer alamaz. Kamu gücünü kullanan tüm makamlara karşı yargıçlık vakar ve onuruna dokunan bir eylemde bulunamaz ve buna aykırı eyleme katılamaz” değerlendirmesini yaptı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, AİHM ile Anayasa Mahkemesi’nin yargı bağımsızlığına ilişkin kararlarına dikkat çeken Vural, Cumhurbaşkanının Rize ve Kırşehir gezilerine katılan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün AİHM ve Anayasa Mahkemesi tarafından hüküm altına alınan, “yargı bağımsızlığını görüntü olarak da korumak” ve “yargı tarafsızlığında halkta güven yaratmak” yükümlülüklerini ihlal ettiklerine dikkat çekti. Vural, Cirit ile Güngör hakkında disiplin soruşturması açılmasını ve bu sürece bağlı olarak da “görevlerinden ayrılmaları davetinde bulunulmasını” istedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon