CNN'de Trump ve Bush arasında hararetli tartışma

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olabilmek için yarışan aday adayları yeni bir açık oturumda karşı karşıya geldi. Paris ve California eyaletindeki terör saldırısından sonra yapılan ilk olma özelliği taşıyan oturuma, Müslüman göçmenler, ulusal güvenlik ve IŞİD ile mücadele gibi konular damga vurdu.

Yayınlanma: 16.12.2015 - 15:18
Abone Ol google-news
<video:449191>



ABD'de 2016 yılında yapılacak başkanlık seçimi öncesinde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adayları televizyonda açık oturumda kozlarını paylaşırken, özellikle ulusal güvenlik, terör örgütü IŞİD'le mücadele ve Müslüman göçmenlerin ABD'ye kabul edilmesi tartışmaları ön plana çıktı.

Cumhuriyetçi Parti'nin 13 aday adayı, CNN tarafından Las Vegas'ta düzenlenen açık oturumda bir araya geldi.
İlk açık oturumda, son dönemdeki anketlerde daha düşük destek alan Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, eski Pensilvanya Senatörü Rick Santorum, eski New York Valisi George Pataki ve eski Arkansas Valisi Mike Huckabee görüşlerini paylaştı.

Amerikan halkının en fazla ilgi gösterdiği ise kamuoyu yoklamalarında ipi göğüslemeye devam eden emlak milyarderi Donald Trump'ın yanı sıra eski beyin cerrahı Ben Carson, Florida Senatörü Marco Rubio, Teksas Senatörü Ted Cruz, bir teknoloji şirketinin eski yönetim kurulu başkanı Carly Fiorina, Ohio Valisi John Kasich, New Jersey Valisi Chris Christie, eski Florida Valisi Jeb Bush ve Kentucky Senatörü Rand Paul olmak üzere, anketlerde en fazla puan toplayan 9 aday adayın bir araya geldiği ikinci açık oturum oldu.

Fransa'nın başkenti Paris'te ve ABD'nin California eyaletinde geçtiğimiz haftalarda meydana gelen terör saldırılarının ardından yapılan ilk oturum olma özelliği taşıyan program, terör örgütü IŞİD ile mücadele konusuyla başladı.

"Trump skandal bir başkan olurdu"

Müslümanların ABD'ye girişinin yasaklanması gerektiği ırkçı sözleriyle ülkede ve dünya genelinde büyük tepki çeken Trump, sözlerinin ardından durdu.



"Bir din hakkında konuşmuyoruz, güvenliğimiz hakkında konuşuyoruz" diyen Trump'a, eski Florida Valisi Bush tepki gösterdi. Bush, "O skandal bir aday. Ve skandal bir başkan olurdu. Ülkemizi güvende tutmak için ihtiyaç duyduğumuz bir başkumandan olamaz" diye konuştu.

Trump da yanıt olarak Bush'un seçim kampanyasının başarısızlığına dikkati çekerek, "O büyük bir felaket" karşılığını verdi. İkilinin birbirlerinin sözlerini keserek konuşmalarına müdahale ettikleri görüldü.

Program boyunca ikilinin sıklıkla karşı karşıya geldikleri görülürken, Bush Trump'a sataşarak, "Başkanlık için yarışmak zorlu bir iş" dedi. Bush'un anketlerde oylarının azaldığına işarete eden Trump, "Evet Jeb, sen güçlü birisin. Ben oyların yüzde 42'sini alırken sen ancak yüzde 3'ücünü alıyorsun" şeklinde alaycı yanıt verdi.

Trump ayrıca, rakiplerine sürekli kendisinin söylediği sözler üzerinden soru sorarak onlarla kendisini karşı karşıya getirmeye çalışan CNN'in moderatörlerinden Hugh Hewitt'i de "amatörlükle" suçladı.

Öte yandan Trump, Cumhuriyetçilerin başkan adayı seçilememesi halinde ise bağımsız aday olarak başkanlık yarışına katılmayacağını açıkladı. Trump, "Cumhuriyeçi Parti'nin yönetimine büyük saygım var" ifadesini kullandı.

IŞİD ile mücadele

Açık oturumun IŞİD ile mücadele bölümünde Marco Rubio, IŞİD'in yenilgiye uğratılması için Obama yönetiminin izlediği politikayı eleştirdi. IŞİD'in yabancı savaşçıları hala saflarına çekmeyi sürdürdüğüne ve finansal açıdan gücünü koruduğuna dikkati çeken Rubio, "IŞİD'i yenilgiye uğratmak için hava saldırıları yeterli değil, sahada kara kuvvetlerinizin olması gerekiyor" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geleceğine ilişkin soruların da yönetildiği programda Ted Cruz, tarihten almaları gereken dersler olduğunun altını çizerek, Esad'ın devrilmesinin yanlış olacağını söyledi. Cruz, "Eğer Esad'ı birden devirirsek IŞİD Suriye'yi ele geçirir" değerlendirmesinde bulundu.

Aday adayların Rand Paul de Esad'ın gitmesi gerektiğinin büyük bir hata olacağını savunarak, iki yıl önce Esad'ın devrilmiş olması durumunda IŞİD'in şimdikinden daha güçlü durumda olabileceğine vurgu yaptı.

"Rusların burnuna yumruk atma zamanı"

Cumhuriyetçilerin aday adayları ayrıca Obama yönetiminin özellikle Rusya konusundaki dış politika yaklaşımını eleştirdi. ABD'nin dünyada daha etkili liderlik yürütmesi gerektiğini söyleyen adaylar, Rusya'nın Ortadoğu'daki eylemlerine de karşılık verilmesi gerektiğini kaydetti.

Aday adaylarından John Kasich, "Açıkçası, Rusların burnuna yumruk atma zamandır. Bu dünyada çok ileri gittiler" dedi.

New Jersey Valisi Christie ise eğer Suriye'de ABD'nin uçuşa yasak bölge olması ve Rusların bunu ihlal etmesi durumunda Rus uçağını düşürmekten memnuniyet duyacağını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon