"Çocuklarımızı hapishaneye göndermek istemiyoruz"

Adana Valisi İlhan Atış, sokak gösterilerinde çocukların kullanılmasına ilişkin yaptığı açıklamayı yineledi ve "Biz çocuklarımızı hapishaneye göndermek istemiyoruz. Biz çocuklarımız 29 yılla yargılansın istemiyoruz" dedi.

Yayınlanma: 11.12.2009 - 09:06
Abone Ol google-news

Adana Valisi İlhan Atış, bir taziye ziyareti sonrasında, gazetecilerin, sokak gösterilerinde çocukların kullanılması yönündeki açıklamalarına ilişkin soruları yanıtladı.

Vali Atış, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun kendisinin ''sokak gösterilerinde çocukların kullanılması'' ile ilgili yaptığı açıklamaları desteklediğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

''Milli Eğitim Bakanımız da ben de çocuklarımızı düşünüyoruz. Çocuklarımızın ailelerinin yanında mutlu olması için her türlü önlemi alıyoruz, buna psikolojik yardımlar, danışma, parasal yardım dahil. Çok güzel okullarda okuması, çok güzel öğretmenlerden eğitim alması dahil...

Bütün bu desteklerden sonra ailelerin sahip çıkamadıklarını veya çıkmadıklarını anladığımızda, gerek hakim kararıyla gerekse acil hallerde mülki amirin emriyle çocuklarımız huzur ve sükun bulabilecekleri yurtlara yerleştirilebilirler. Bizim düşüncemiz, çocuklarımızın tehlike altında olmamaları, devletin polisine, öğretmenine taş atmamaları yönündedir. Çocuklarımızın bunu istekle yaptıklarını düşünmüyoruz, ya kandırılıyorlar, ya bilmiyorlar ya da baskı altındalar.''

Devlet olarak görevlerinin çocukları korumak olduğunu belirten Atış, ''Ne yapalım? Elimiz kolumuz bağlı duralım da 'Çocuklarımız bize taş atsınlar, biz onları yakalayalım hapishaneye gönderelim mi' diyelim? Biz çocuklarımızı hapishaneye göndermek istemiyoruz. Biz çocuklarımızın 29 yılla yargılansın istemiyoruz. Biz çocuklarımızın geleceğin gazetecileri, geleceğin öğretmenleri olsun istiyoruz'' dedi.

 

Olaylara karışan 200 çocuk var

Tüm çalışmalarda amaçlarının çocukların geleceklerini güvence altına almak olduğunu ifade eden Atış, bunu başaracaklarını söyledi.

Adana'daki ailelerin çocuklarına sahip çıkacaklarına inandığını belirten Atış, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz 1,5 yıldır bunun için uğraşıyoruz. Kanaat önderleriyle, öğretmenlerle, müdürlerle, muhtarlarımızla, çocuk ve toplum destekli şube müdürlüğü polislerimizle, sosyal hizmetler il müdürlüğüyle, sağlık müdürlüğüyle, aileleriyle çocuklarımız yanlış yerde olmasınlar diye ilgileniyoruz. Çocuklarımızı şiddet ortamından uzaklaştırmak için her türlü desteği veriyoruz, bundan sonra da vereceğiz. Buna rağmen ailelerin şiddet ortamından uzaklaştırmadığı çocukları, huzurlu ve güvenli ortamlara valiliğimiz, yargımıza başvurarak sağlayacaktır. Şu anda bütün olaylara karışan 200 çocuğumuz var, mesela bugün hiç olay yok. Sanıyorum yakında çocuklarımızın hiç biri sokakta olmayacaktır.''

 

"Bu bir uyarı"

Söz konusu açıklamalarının bir uyarı niteliğinde olduğunu bildiren Atış, ''Biz ailelerimizi uyarıyoruz, 'Çocuklarınıza sahip çıkın' diye. Anneyi, babayı, dedeyi, halayı, amcayı hepsini uyarıyoruz. Bu çocuklar bizim. Bizim, kanunların yanında en büyük dayanağımız da Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'dir. Sözleşme devlete bu yetkiyi veriyor. Biz de bu yetkimizi gerektiğinde kullanacağız'' diye konuştu.

Vali Atış, ''Bazı DTP'li milletvekillerinin açıklamalarına tepki gösterdiği''nin ifade edilmesi üzerine de şunları söyledi:
''Milletvekillerine cevap vermek benim haddim değil. Biz milletvekillerine cevap veremeyiz, biz atanmış insanlarız.
Ancak, çocuklarımızın molotofkokteyli atılan alanlarda yanma, taşla yaralanma tehlikesi geçirmesi değil de huzurlu ve güvenli ortama götürülmesi insan haklarına aykırıysa söyleyecek bir şeyim yok.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler