Çocuklarınızla tatile çıkmak kabus olmasın

Tatilde, çocuklarıyla seyahat edecek olan ailelere erken saatlerde yola çıkmaları, sık sık mola vermeleri ve molalarda oyunlarla çocukları rahatlatmaları öneriliyor.

Çocuklarınızla tatile çıkmak kabus olmasın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.08.2009 - 07:53

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tatar, yaptığı açıklamada, çocuk sahibi olmanın, tatile çıkılamayacağı anlamına gelmediğini belirterek, çocuklu aile için seyahate çıkmanın çok eğlenceli ve hoş olabileceği gibi herkes için alabildiğine yorucu hale dönüşebileceğini de söyledi.

Tatar, çocukla geçirilecek tatili kolaylaştırmak için yola çıkmadan önce çocuğun sağlık durumunun iyi olduğunun kesinlikle bilinmesi gerektiğini vurgulayarak ''Uzun seyahat planladıysanız ve son kontrolünden itibaren uzun bir süre geçmiş ise çocuğunuzun sağlığının iyi olduğundan emin olun. Son bir ay içinde muayene olduysa sadece doktorunuzla yapacağınız bir telefon görüşmesi yeterli olabilir'' dedi.

Çocuklarla birlikte seyahate çıkmanın dışardan bakıldığında pek eğlenceli gözükmeyebildiğini belirten Tatar, buna rağmen alınacak basit ama ciddi önlemlerle bunun eğlenceli bir aktiviteye dönüştürülebileceğini dile getirdi.

Tatar, öncelikle çocukların yaşlarına göre davranışlarını bilmek ve dikkatli bir planlama yapmak gerektiğini ifade ederek, uzun otobüs ve araba yolculukları pek sorun olmasa da 2 yaş altı çocuklar için uzun yolda ilk tercihin uçak olması gerektiğini söyledi.

Uçak yolculuğuna çıkmadan önce 24 saatte ihtiyaç duyulabilecek her şeyin kabin bagajında olması gerektiğini anlatan Tatar, sandviç türü yiyecekler, yedek kıyafet, alt bezi, kitap, oyuncak, gerekli ilaçlar, kalkış ve inişlerde olası kulak ağrılarını azaltmak için emzik ya da biberonun en çok olması gereken eşyalar arasında bulunduğunu kaydetti.

Tatar, tatil esnasında öncelikle çocuklar için kulüplerin bulunduğu otellerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, ''Seyahat sırasında gereksiz problemlerden kaçınmak istiyorsanız hemen öncesinde gereksiz değişiklikler yapmayın. Örneğin çocuğunuz çok küçükse seyahatin hemen öncesinde çocuğunuzu memeden kesmeye çalışmayın. Alışılmamış ortamlar ve günlük programdaki değişiklikler zaten yeterince stres oluşturur, bunları arttırmayın. Yola çıkış gününden önce tüm rezervasyonlarınızı kontrol edin'' diye konuştu.

Yolculuk otomobille yapılacaksa

Tatar, otomobil yolculuğunun en önemli unsurunun, araçtaki herkesin emniyet kemeri kullanması, bebeklerinse özel araç koltuklarında seyahat etmesi olduğunu bildirdi.
Yolculuk sırasında sıkılmaması için çocukla konuşmak, yol ve çevre hakkında ona bilgiler vermek, masal anlatmanın da yararlı olacağına dikkati çeken Tatar, ''Çocuğunuzun en sevdiği oyuncakları yanınıza almaya çalışın. Sadece araba yolculukları için hazırlanmış oyuncaklar var. Onları da yolculuk öncesi gözden geçirmekte yarar var. Bu tür oyuncaklar, çocuğun gözünde yolculukla bütünleşeceği için daha da yararlı olabilir'' dedi.

Tatar, yolculuğa çıkmadan yanımıza ilk yardım çantasının da alınması gerektiğini vurgulayarak, ilk yardım çantasının içinde ise mutlaka derece, tıbbi flaster, elastik bandaj, ağrı kesici, böcek/sinek kovucu, antibiyotik, aile bireylerinin kullandığı her tür ilacın bulunması gerektiğini belirtti.

Hüseyin Tatar, şu önerilerde bulundu:
''Yolculuk hazırlıklarına birkaç hafta önceden başlayın. Yazarak, tek tek 'yanınıza alınacaklar listesi' yapın. Araba kullanma rekoru denemeyin. 6 saatten fazla durmadan arabada kalabilecek az çocuk vardır. Çocuklar, sabah erken saatte daha rahat yolculuk yaparlar, bunu dikkate alın. Bebek arabada uyuyabiliyorsa ve kendinize 'güveniyorsanız' gece yolculuğu da düşünülebilir. Sık mola verin, molalarda top vb. oyunlarıyla çocuğunuzu rahatlatın. Bir kişinin mutlaka arkada çocuklarla birlikte olmasına dikkat edin.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler