'Çok gereksiz bir polemik'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP, ANAP ve DSP koalisyonu döneminde kaldırılan idam cezasının geri getirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Konya'nın Ilgın ilçesindeki programlarının ardından öğle yemeği yediği Ilgın Şeker Fabrikası tesislerinden ayrılışı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bülent Arınç, bir gazetecinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin terör örgütü ve örgütün elebaşı Abdullah Öcalan'ın idam edilmesi için yasal düzenleme konusunda Hükümete destek vereceklerini açıklamasıyla ilgili sorusuna, ''Şimdi Ilgın'da Lala Mustafa Paşa Kervansarayı gibi muhteşem bir eseri açtıktan sonra böyle bir söz karşısında kaldığım için çok mutsuzum. Ne diyelim...'' karşılığını verdi.
İdam konusundaki tartışmaların ''gereksiz bir polemik'' olduğunu ifade eden Arınç, ''Türkiye'de idam cezası kalkalı yıllar oldu ve bu idam cezası Milliyetçi Hareket Partisi, Anavatan Partisi ve Demokratik Sol Parti'nin üçlü koalisyonu zamanında kalktı. Kendi elleriyle kaldırdıkları idamı Türkiye'de tekrar geri getirmek mümkün değil, doğru da değil. Dolayısıyla artık bu idam tartışmasını bir şekilde konuşmamak lazım. Çok gereksiz bir polemik. Çünkü bunu ortaya koyanlar, mahcubiyet duyarlar sonra...'' diye konuştu.
'Geriye dönüş yok'
Terör örgütü elebaşısı Öcalan'ın 1999 Ocak-Şubat aylarında Türkiye'ye teslim edildiğini hatırlatan Arınç, sözlerine şöyle devam etti: ''Türkiye, onu bizzat kendi yakalamadı. Kenya'da paketlediler ve Türkiye'ye teslim ettiler. Sayın Başbakan'ın da çok güzel söylediği gibi 'idam edilmemek şartıyla' aldılar. Arkasından seçimler oldu ve o seçimlerde Apo'nun yakalanmış olması sebebiyle görevde bulunan Sayın Başbakan Ecevit ile onun partisi ve milliyetçi akımları temsil eden Milliyetçi Hareket Partisi, bu olayın rüzgarıyla yüksek oylar aldılar ve birlikte hükümet kurdular. Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesi ve arkasından gelişen olayları yakın tarihimizde herkes çok ilgiyle takip etti. Ancak üçlü koalisyon çok zor yürüdü, 3,5 sene sonra seçime gitti. Demokratik Sol Parti yüzde 22'den yüzde 1,5'e düştü. Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 18,5'ten yüzde 8,5'e düştü, Anavatan Partisi de yüzde 15,5'ten 5,5'e düştü ve silindiler. Dolayısıyla tekrar, 'asarsanız biz varız' falan, ne asmak, ne de böyle seçim meydanlarında halat atmak, urgan atmak, bunlar hoş şeyler değil. Artık o günler geçti. Türkiye, Avrupa normlarına uygun bir şekilde önce terör sebebiyle ölüm cezaları kaldı, diğer adi suçlardan ölüm cezasını kaldırdık; daha sonra da tüm idam cezaları hem Anayasadan hem de ilgili kanunlardan çıkarıldı. Geriye dönüş yok, olması da mümkün değil, doğru da değil. Bu gereksiz bir tartışma ve faydasız bir polemik.''
Arınç, Lala Mustafa Paşa Külliyesi'nin açılışını yaptı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Konya'nın Ilgın ilçesinde restorasyonu tamamlanan Mimar Sinan'ın son eseri Lala Mustafa Paşa Külliyesi'nin açılışı yaptı. Arınç, İçişleri Bakanlığına ait helikopterle geldiği Ilgın'da, ilçe stadına indi, buradan kent merkezinde açılış töreninin düzenleneceği, bünyesinde aynı adı taşıyan kervansarayın da bulunduğu Lala Mustafa Paşa Külliyesi'ne geldi. ''Yarım gün de olsa sizleri görmek için selam vermek için buraya geldim'' diyerek başladığı konuşmasında Arınç, tören alanına konulan, eserin eski yıkık viran hali ile ve yeni durumunun fotoğrafının her şeyi anlattığını söyledi. Lala Mustafa Paşa Kervansarayı'nın 3.5 milyon liranın üzerindeki masrafla restore edilerek eski haline kavuşturulduğunu anlatan Arınç, ''Ecdadımızın bize miras bıraktığı bu güzellikleri korumak zorundayız, bu bizim içini büyük bir sorumluluktur. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, büyük bir gayretle 2003 başından buyana 3 bin 500'e yakın vakıf eseri restore etmiştir'' dedi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, bu çalışmalardan Konya'nın da büyük ölçüde payını aldığını belirterek, Konya'da da 2003'ten bu yana 200'den fazla vakıf eseri, cami, medrese, külliye, imaret, buna benzer pek çok kültür ve tarih varlığımız hayata kazandırıldığını kaydetti. Kültür ve tarih varlığımıza kazandırılan eserlerden birinin de Mimar Sinan'ın son eseri olarak bilinen Lala Mustafa Paşa Kervansarayı olduğunu bildiren Arınç, ''Bu kervansaray, aynı zamanda camisiyle, çarşısıyla, külliyesiyle muhteşem bir eser. Ilgın'a kazandırılmış olması tarihimize, milletimizi yapılacak en hayırlı bir hizmettir, bundan dolayı mutluyuz ve Allah'a hamdediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun'' dedi. Arınç, yurttaşlardan, bu gibi tarihi eserlere sahip çıkmalarını istedi.
Tarihi eserlerin amaç dışı kullanımı
Arınç, günümüze kadar ulaşan ata yadigarı eserlerin kullanılış amacına uygun hale getirilmesinin önemini vurgulayarak, şunları şunları kaydetti: ''Maalesef Türkiye'de öyle yıllar oldu ki vakıf eserleri, üzülerek söyleyeyim ki içlerinde camiler de dahil olmak üzere adeta özel mülk gibi satıldı, elden ele dolaştırıldı. Camilerin ve camilere benzer pek çok vakıf kuruluşunun maalesef meyhanelere çevrildiğini, başka amaçlarla kullanıldığını da biliyoruz. Her vakfın vakfiyesi var, her vakfiyede de 'bu niçin Allah rızası gözetilerek vakfedildi?' açık açık yazılmaktadır. Dolayısıyla o vakfın şartına riayet etmezseniz, bunun vebalı çok büyüktür. Vakıf eserleri niçin vakfedilmişse ona uygun olarak kullanmak gerekir, biz bu şuurda ve inançtayız. Geçmişte atılıp satılan yıkılan, el değiştirilen, harap hale getirilen binlerce vakıf eserini ayağa kaldırıyoruz. Böylelikle hem Allah'ın rızasını kazanıyoruz, hem de milletimize karşı, bize bunları bırakan ecdadımıza karşı en hayırlı hizmeti yapmış oluyoruz.''
Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğünün son 7-8 sene içerisinde en başarılı kurumlardan birisi olduğunu belirterek, ''Kaynaklarını artırmıştır, bu kaynaklarla da 3 binden fazla eseri bu hale getirmiştir. Ilgın'a büyük bir sanat eseri kazandırdık, inşallah güzel bir şekilde kullanılacaktır. Bu size aittir, başka bir kuruma ait değildir, Ilgın halkının hizmetinde, Lala Mustafa Paşa Kervansarayını inşallah tarihte olduğu gibi en güzel geçiş yollarının üzerinde bulunan, kültür ve tarih şehri Ilgınımız'a layık şekilde kullanacaksınız'' dedi.
'İlk siyasi stajımı Ilgın'da yaptım'
Ilgın'ın Konya'da ve Türkiye'de ayrı bir değeri olduğuna ancak kendisinin gözünde de bir başka değeri olduğunu anlatan Arınç, ''Ben siyasi hayata 40 sene önce başladım. Ankara Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisiydim. 1969 yılında Necmettin Erbakan Hoca, Konya'dan bağımsız adaylığını koydu. Biz de 120 üniversite öğrencisi, Konya'nın bütün köyleri, ilçeleri, kasaba ve köylerini dolaşıp, oy istemek için buraya geldik'' diyerek hatıralarını paylaştı. Kendisinin 5 kişilik öğrenci grubu içinde Ilgın'da görevlendirildiğini, 15 gün Ilgın'da kaldıklarını, her gün köylere gidip çalışma yapıp akşama ilçeye gördüklerini anlatan Arınç, ''Stajımı ve ilk siyasi deneyimimi Ilgın'da yaptım. Herhalde bereketli oldu ki sonrası zor ama güzel geldi. Milletvekillikleri, parti içindeki görevler, tabi ki en büyük en şerefli görev olarak 5 yıl Meclis Başkanlığı yaptım. Şimdi yine bir görev içerisindeyim. Dolayısıyla Ilgın denildiği zaman eski hatıralarımı, dostlarımı anıyor, bazı arkadaşlarımızı da rahmetle anıyorum. Ilgın çok güzel, insanı da güzel'' diye konuştu.
Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral'ı başarılı çalışmalarından dolayı kutlayan Arınç, ''Ben Ilgın'ı her zaman iyi sözlerle anacağım. Siz de beni fahri hemşehriniz olarak kabul ederseniz, bundan büyük bahtiyarlık duyarım'' dedi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç'a, Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral tarafından ilçenin anahtarı sunuldu. Arınç, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Milletvekilleri Sami Güçlü ve Orhan Erdem ile kurdeleyi keserek, restore edilen Lala Mustafa Paşa Külliyesi'ni hizmete açtı.
1. Ulusal Ilgın Sempozyumu
Giriş kapısından yürüyüp esnafla selamlaşarak külliyenin kervansaray bölümünde düzenlen 1. Ulusal Ilgın Sempozyumu'nun açılışına da katılan Arınç, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki vakıfların dünyadaki vakıflara pek benzemediğini, tarih boyunca vakıflarımızın ibadet amacıyla kurulduğunu belirtti. ''Allah Rıza için bir malın kullanımını insanlara tahsis etmek çok önemli bir iştir'' diyen Arınç, sıcak ülkelere göç edemeyen leylekler, çocuklar, evlenemeyen genç kızların çeyizi için ilginç birçok vakıf kurulduğunu belirterek, Türkiye'yi bir vakıf medeniyeti haline getiren ecdada teşekkür etti. 1. Ulusal Ilgın Sempozyumu'nda çok değerli bilim adamlarının, ''Ilgın'ın kültürel, tarihi, eski medeniyetlerine ait veya bugünkü ekonomik gelişmesi için neler yapılabilir?'' gibi konular üzerinde duracaklarını, böyle güzel bir sempozyumun düzenlenmesinin Ilgın adına bir başarı olduğunu belirterek, çalışmaya katılanlara başarılar diledi.
'Helikopterin göstergesi arızalandı'
Külliye içinde açılan Ilgın fotoğrafları, resimleri ve geleneksel kıyafetlerinden oluşan 'Dünden Bugüne Ilgın Sergisi'ni gezen Arınç, buradan ayrılarak Ilgın Şeker Fabrikasına geldi. Beraberindekilerle öğle yemeği yiyen Arınç, Ankara'dan geldiği helikopterin göstergesinde çıkan arıza nedeniyle Ankara'dan bir başka helikopterin gelmesini yaklaşık yarım saat bekledi. Bu süre içinde protokol üyeleriyle tesisin bahçesinde sohbet eden Başbakan Yardımcısı Arınç, Ankara'dan istenen İçişleri Bakanlığına ait helikopterin ilçeye ulaşmasının ardından, Ankara'ya gitmek üzere Ilgın'dan ayrıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...