Çukurova 6. Kitap ve Eğitim Fuarı

Çukurova 6. Kitap ve Eğitim Fuarı, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı.

Çukurova 6. Kitap ve Eğitim Fuarı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.01.2013 - 14:16

TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, açılış töreninde yaptığı konuşmada, fuarların her yıl büyüyerek, genişleyerek, Adana ve bölge sanayisine, kültürüne, ekonomisine, sosyal yapısına katkı sağladığını, 2012 yılında 17 ülkeden 988 firmaya 12 fuarda ev sahipliği yapıldığını belirtti.

Ersözlü, bu fuarlara 56 ilden 438 bin ziyaretçinin geldiğini, fuara katılan firmalarla yapılan ticari bağlantılar ve fuar aracılığıyla gelen ziyaretçilerin şehir ekonomisine sağladığı katkının her yıl arttığını belirtti.

Fuara katılan firmaların toplam 300 milyon dolarlık iş hacmi yarattığını anlatan Ersözlü, şunları kaydetti: ''Fuar alanlarında oluşan iş hacminin yanı sıra şehrin ekonomisine de katkı sağlanıyor. Geçen yıl gelen ziyaretçilerin yüzde 40'ı şehir dışından geldi. Gelen ziyaretçiler ortalama 1,5 gün kentte kalıyorlar. Ortalama 750-800 lira gelir bırakıyorlar. Çeşitli illerden ve yurt dışından gelen ziyaretçilerin Adana'nın şehir ekonomisine sağladığı katkı 125 milyon lira seviyesinde oldu.''

TÜYAP Kültür ve Sanat Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu da bu yıl fuarda 60 civarında etkinlik gerçekleşeceğini, çocuk kitap kapaklarından oluşan bir serginin bulunduğunu, 205 yayınevinin fuara katıldığını söyledi.

 

Türkiye'de yayıncılık

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, bir şehirde kitap fuarının yaşaması ve varolması için şehrin onu sahiplenmesi gerektiğini, Çukurova'nın derin kültürü ve edebiyat sevgisiyle baştan bu yana fuarı sahiplendiğini anlattı.

Celal, 2012 yılındaki kitap yayınlarıyla ilgili bilgiler vererek, şöyle devam etti: ''Geçen yıl 42 bin 337 çeşit kitap yayınlandı, 480 milyon 257 bin 824 adet kitap üretildi. 2012 yılında kişi başına 6,4 kitap düştüğünü görüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı okur araştırmasında, TÜYAP'ın kitap fuarlarında yaptığı anketlerde görüyoruz ki; 7-14 yaş kuşağı çok büyük bir okur kitlesini oluşturuyor. Bu dünyada nadir görülen bir şeydir. Bütün dünyada yaşlılar kitap okuyor, gençler-çocuklar bilgisayar ve televizyonla ilgileniyor. Türkiye'de bunun tersine bir gelişim söz konusu. Türkiye dünyanın 17'nci büyük ekonomisi. Geçen yıl yapılan araştırmalarda anladık ki, kitap başlıklarına göre Türkiye yayıncılığı 14. sırada, sektör büyüklüğünde ise 1 milyar 150 milyon avro ile dünyanın en büyük 15. yayıncılık sektörüdür.''

Vali Hüseyin Avni Coş ise fuarın etkisinin doğuda Şanlıurfa'ya, batıda Mersin, kuzeyde ise Kapodokya'ya kadar ulaşması gerektiğini, bunun için gayret sarfedilmesi gerektiğini anlattı. En kısa sürede 500 bin ziyaretçi sayısının aşılması gerektiğini belirten Coş, ''Sadece 500 bini aşkın öğrenci ve öğretmenimiz var. Bunların fuarı ziyaret etmesi sağlanmalı'' dedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Adana ile kültür ve sanatın akla geldiğini, kentin muhteşem kültürel zenginliğe sahip olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından Vali Coş ve diğer davetliler, açılış kurdelesini keserek, fuarı gezdi. Coş, eşi Aylin Coş ile fuarı gezerken 2 yaşındaki kızları Hatice Beyza için çocuk kitapları satın aldı. Vali Coş ve beraberindekiler daha sonra Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından fuar alanında kurulan simülasyon aracı ve trafik eğitim pisti hakkında bilgi aldı.

Korsan kitap denetimi

Bu arada, Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, fuar alanında korsan kitap satışına yönelik çalışma gerçekleştirdi. Ekipler, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen kitaplardaki bandrollerin gerçekliğini tespit eden özel bir cihazla stantları tek tek gezerek kitapları kontrol etti. Ekiplerin, korsan kitapların belirlenmesi halinde gerekli yasal işlemi başlatacağı öğrenildi. TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarın 20 ocak tarihine kadar açık kalacağı bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler