Cumhurbaşkanı azledilecek mi?

Romanya'da sol hükümetin güç mücadelesine girdiği merkez sağ eğilimli Cumhurbaşkanı Traian Basescu'nun azledilip edilmemesi oylanıyor.

Yayınlanma: 29.07.2012 - 08:32
Abone Ol google-news

BBC'nin haberine göre, parlamentonun geçici olarak görevden aldığı Basescu'nun kaderini belirleyecek referandumun geçerli olması için seçmenlerin yarıdan fazlasının katılımı gerekiyor.

Sol hükümet Basescu'yu hükümet işlerine karışmak ve yetkilerini genişletmekle suçluyor. İddiaları reddeden Basescu, referandumun boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu.

BBC'nin Orta Avrupa muhabiri Nick Thorpe, referandumun, Romanya'da demokrasiye geçilen 1990'dan bu yanaki en şiddetli siyasi savaş olduğu yorumunu yaptı.

Thorpe, referandumun neticesini tahmin etmenin de güç olduğunu, ancak her ne olursa olsun neticesinin ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarına büyük etkisi olacağını belirtti.

Son kamuoyu yoklamaları ise seçmenlerin yüzde 65'inin, katı ekonomik tedbirleri destekleyen Basescu'nun görevden alınmasını istediğini gösteriyor. Basescu'nun azledilmesi halinde 3 ay içinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması gerekiyor.

AB'ye 5 yıl önce girmesine rağmen yargı reformu ve yolsuzlukla mücadelede yeterince ilerleme sağlayamadıkları için Bulgaristan'la birlikte Brüksel'in yakın takibinde olan Romanya, hükümet ve cumhurbaşkanı arasındaki iktidar mücadelesi nedeniyle AB'den uyarı almıştı.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, ülkedeki siyasi krizden "derin endişe" duyduğunu bildirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler